A botanikus kertet 1967-ben adták át a FŐKERT 100 éves fennállása alkalmából, ám az évek során az állapota folyamatosan romlott, növényállománya egyre kisebb lett, az infrastruktúrája pedig elavult. Az újranyitással nem csak a külseje, hanem a neve is megváltozott: Mőcsényi Mihályról, a Kossuth- és Széchenyi-díjas magyar kertészmérnökről, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról nevezték el.

Mőcsényi Mihály Botanikus Kert

Mészkő burkolat kültéren

A burjánzó növények mellett kiemelt figyelmet érdemel a Kneipp-ösvény, a lugas, a patakrendszer, valamint a medencetér. A Természetes Kövek Háza csapata nagy örömmel vett részt a projektben a Jura mészkőlapok beszállítójaként, melyek a medencetér, a sétányok, a tipegők, a patakot körülölelő szegély és a két oldalon húzódó kapuk burkolatát alkotják.

A Liget Projekt botanikus kert

Mészkő fal a botanikus kertben

Talajba épített szabályos mészkő lapok

Pad mészkőből

Pihenőpad a botanikus kertben

A tó szegély mészkő lappal

A csúszásbiztos felületek elérése érdekében nem csiszolt mészkőlapokat, hanem azok korongvágott változatát használták a park egész területén. A bejáratoknál lévő kapuk rusztikus, sprengelt felületű mészkőburkolatot kaptak. A biztonságos közlekedés mellett a park tematikájához is jól illik ez a két különböző felületű mészkő burkolat, mert mindkét változat semlegesen simul a környezetébe, kontrasztosan előtérbe helyezve a park dús növényzetét. Az ívesre csiszolt pihenőpadok is Jura mészkőből készültek. Egyszerű, de barátságos formavilágukkal méltó kiegészítői a kertet alkotó színes, mozgalmas térelemeknek.

Mőcsényi Mihályról nevezték el a Kis Botanikus Kertet

Natúr színű természetes mészkő kerítés

Ha nem csak a park szépségében kívánunk gyönyörködni, érdemes betérni a Piknik kertbe egy különleges limonádéra, egy házi szörpre, vagy pár finom falatra. Sőt, még piknikkosarat is lehet bérelni, ha a jó időben piknikezni támadna kedvünk.

Városligeti botanikus kert

Érdekesség:

A megújult Mőcsényi Mihály botanikus kert nem csak közösségi térként funkcionál. A környékbeli iskolák itt tarthatják a biológia és a környezetismeret óráikat. A gyerekeknek nagy segítség, hogy nem csak könyvekből tanulhatnak, hanem kint a természetben is megismerhetik a különböző növényfajtákat. A parkba 335 különböző fajtájú növényt telepítettek, melyek megismerését leírásokkal és grafikákkal ellátott ismeretterjesztő táblák segítik.

Csúszásmentes mészkő lapok

335 növényt telepítettek

Amennyiben még több információt szeretne a természetes anyagú burkolatokról, akkor minden segítséget megkap a Természetes Kövek Háza bemutatótermeiben. 

A természetes kövek forgalmazója:

Természetes Kövek Háza

Természetes Kövek Háza
Járjunk természetesen!

2040 Budaörs, Károly király u. 16.
Telefon: 06 23/500 770 - Mobil: 06 20/589-5912

 és 2030 Érd, Szajkó u. 42.
Mobil: 06 20/557-4108

E-mail: info@termeszeteskovekhaza.hu

www.termeszeteskovekhaza.hu

Várjuk Önt szeretettel!