Falburkolat természetes kővel

Ha csak a magyar hagyományokat nézzük, a jurta, vagy egy nádfedeles régi parasztház is minden részletében természetes anyagból készült. Az elszemélytelenedés és a műanyagok virágkora a 20. század második felére tehető, ahol sok helyen váltották ki a hagyományos anyagokat. Az akkori urbanizációnak köszönhetően, a beton és acélszerkezetek mellett a  panellakásokban előnyben részesítették a gyors, kedvezőbb árú burkolóanyagok használatát, mint például a mázas csempét, a linóleumot és a műszálas padlószőnyeget. A falakra sok esetben nem túl igényes fűrészporos, vagy csak a természetet és az elérhetetlen tengerparti utazás vágyát felidéző pálmafás tengerparti poszter került. 

Az utóbbi évtizedekben egy ellentétes folyamat figyelhető meg. Amíg a munkahelyek sok esetben a városban vannak, az élettér a kertvárosi, vagy agglomerációs zónákra tevődik át, vagy egy nagyobb város melletti kistelepülésre. Egyre többen kívánkoztak ismét vissza a természetbe és ha nem is tud mindenki ingatlant venni, megnőtt a nyaralót vásárlók száma.

Garázs burkolása természetes kővel

Nappali fala természetes kővel

A vágy felerősödött az emberekben a természetesség iránt, amit a tehetősebbeknek, építkezései során láthatunk. A fafurnéros bútorok helyét kezdi átvenni a tömörfa. A pvc helyett többen keresik a parkettát, illetve a természetes alapanyagú parkettát imitáló greslapok helyett is valami mást. A legújabb trendekben pedig maga a kő az, ami újra visszatért a házak külső és belső alkotóelemeként. 

Lakberendező által tervezett nappali kőburkolattal

Loft lakás belső terében természetes kő burkolat

A kőburkolatok a funkción túl kiemelt dekorációs szerepet is kapnak. Megtalálhatjuk egy-egy kiemelt falszakaszon, padlón, konyha- vagy bárpultokon, mosdókban vagy akár a kandalló körül is. A Természetes Kövek Háza egy olyan kereskedés, ahol nemcsak magukkal a kövekkel kerülhetünk kapcsolatba, de az is világossá válik majd a számunkra, hogy mely köveket milyen felületekre érdemes felhasználnunk a garantáltan esztétikus megjelenés érdekében. 

Kandalló burkolása természetes kővel

Találkozhatunk itt üledékes kőzetekkel, mint például gyönyörű mészkövekkel, melyek akár egy-egy ősi fosszíliát is rejthetnek. A nappalink falát díszítheti akár egy 190 millió éves csiga vagy kagyló héja vagy annak lenyomata. Lehetnek metamorf kőzetek, például a gneisz kövek, amelyek kül- és beltérre egyaránt alkalmasak. Csillogásuk pedig sok embert ejt rabul, vagy a márványok klasszikus megjelenése, amely kifinomultságot kölcsönöz a térnek. 

Kerítés természetes kővel

Kovácsoltvas kerítés és kőburkolat kombináció

Igen kelendőek mostanában az átalakult kőzetek közül a palák, melyek változatos szín- és formavilágukkal meghódították a világot. Jellemzően a minimál stílushoz illő fekete és antracit változatuk igazán megnyerő. Nagyon jól kombinálhatók más színekkel és szépen kiemelik az eléjük helyezett modern bútorokat is. 

Lábazati burkolat természetes kővel

Kaphatók kövek kasírozott, vagy paneles formában, és akár egyesével is, de találunk rusztikusabb kivitelű roppantott, tört, csiszolt és vágott változatokat is. A kőpanelek felrakása alapvetően nem nehéz feladat, de a pontos vágások és illesztések miatt jobb gyakorlott szakemberre bízni. Beltérben nem szükséges a fugák alkalmazása, azonban kültéren érdemes a hőtágulással számolni, és pici hézagot hagyni a kősorok között.

Homlokzat és kültéri fal burkolása kővel

Kerti szegély és támfal kővel

Fontos tudni, hogy a természetes köveknél az átlagosnál kicsit nagyobb terhelésnek teszik ki a falakat. Így burkolás előtt mindenképp ajánlott a kereskedő véleményét kikérni, hogy milyen falfelületre, hogyan rögzítsük őket. Továbbá javasolt a ragasztást követően a burkolat impregnálása, hogy víztaszító legyen és szépségét sokáig megőrizze. Lakberendezési koncepciónkba már az elején mérjük fel, a harmónia megtalálása érdekében, hogy az adott helyiségbe mennyi fa vagy kőanyagot érdemes használni. 

Manapság egy újfajta természettudatosság van születőben. Amellett, hogy egyre inkább a természet megóvása válik célunkká, szeretnénk azt az otthonainkban is látni, legyen szó a konyháról, a nappaliról, vagy épp a ház homlokzatáról vagy díszes lábazatáról. Nézni, megérinteni egy-egy kőfal hűvös, nyugtató textúráját. 

Terasz falburkolat kővel

Amennyiben még több információt szeretne a természetes anyagú, gyerekszobában is használható burkolatokról, akkor minden segítséget megkap a Természetes Kövek Háza bemutatótermeiben. 

Lakberendező segítségét kéri kőburkolata kiválasztásához? Lakberendező kolléganőnk szívesen segít a belső és a külső terek kialakításában és igényének megfelelő berendezésében.

A természetes kövek forgalmazója:

Természetes Kövek Háza

Természetes Kövek Háza
Járjunk természetesen!

2040 Budaörs, Károly király u. 16.
Telefon: 06 23/500 770 - Mobil: 06 20/589-5912

 és 2030 Érd, Szajkó u. 42.
Mobil: 06 20/557-4108

E-mail: info@termeszeteskovekhaza.hu

www.termeszeteskovekhaza.hu

Várjuk Önt szeretettel!