Rusztikus fürdőszobai burkolat

Szalárdi Zsófia lakberendező szempontjai alapján szebb, kényelmesebb és jobban működő fürdőszobát tudunk kialakítani. Számos fotón igényesen kivitelezett mészkő burkolatok is megjelennek, amik a Természetes Kövek Háza budaörsi bemutatótermében megrendelhetők. 

A fürdőszoba ergonómiája

A fürdőszoba tervezésekor az esztétikumon túl tartsuk szem előtt a kényelmi és a biztonsági szempontokat is:

Sötét bútor és világos fürdőszoba burkolat

- Ne zsúfoljuk túl a helyiséget! Legyen elég hely törölközésre, hajszárításra és a tárolásra!
- A szekrényajtók nyitási irányát és az ajtók méretét is vegyük figyelembe!
- Tartsuk be az ideális szélességi és magassági méretezéseket!
- A design ne menjen a funkció rovására! Nem lesz örömünk egy túltervezett, ám rosszul használható fürdőszobában.

A fürdőszoba elhelyezkedése, tájolása a lakásban 

A fürdőszoba az intim zónához tartozik, ezért közvetlen kapcsolata van a hálóval, a gyerekszobával és sokszor a gardróbbal is. Mivel többszintes házban emiatt általában az emeleten kap helyet, ezért a földszinten a bejárati előtér közelében célszerű kialakítani egy, a vendégek által is használható kisebb méretű mellékhelyiséget. Vendégszobához érdemes tervezni legalább egy kisebb méretű fürdőt. A mesterséges fények mellett törekedni kell arra, hogy sok természetes fényt kapjon ez a helyiség. Ezért a fürdőszoba ideális tájolása a hozzá kapcsolódó helyiségek szerint: Észak, É-K, É-Ny.

Milyen burkolat kerüljön a padlóra?

Átgondolt tervezést tükröz, valamint a folytonosságot sem töri meg, ha a ház többi helyiségének színei és anyagai visszaköszönnek a fürdőszobában. A burkolat színe és típusa a fürdőszoba legmeghatározóbb eleme, hiszen nagy a legnagyobb felületen ezzel találkozunk. Az egységes tér kialakításához elengedhetetlen a szaniterek, a csaptelepek, a tükrök, a lámpák és a kiegészítők összehangolása a burkolattal. 

Rusztikus fürdőszoba ötletek

Mészkőlap burkolat

Különféle burkolatfelületek állnak a rendelkezésünkre: matt, polírozott, rusztikus. 

- A polírozott felületek előnye, hogy a tisztaság érzetét keltik a fürdőben ám sok bosszúságot okozhatnak a fényes felületen mindenhol meglátszó vízcseppek. 
- A rusztikus felületű burkolatok - kefélt, homokszórt-kefélt, rovátkolt, hasított, - nehezebben takaríthatók, viszont sokkal kevésbé csúszósak. 
- A matt vagy selyemfényű fürdőszobai burkolat a legideálisabb választás vizes helyiségekbe, mert ez a felület könnyen takarítható és kevésbé látszódnak rajta a vízcseppek. 

Burkolatok stílusok szerint

Az újonnan épített vagy átalakítás alatt álló fürdőszoba lehet modern vagy klasszikus, minimál vagy akár rusztikus stílusú. Ez utóbbi esetben kőből készült mosdókat és kiegészítőket is könnyedén összehangolhatja ezzel a burkolattípussal. A kőmosdók minden egyes darabjában felfedezheti az indonéz és a nyugati elemek harmonikus összhangját, melyben az esztétikum hangsúlyozása mellett fontos szerep jut a funkcionalitásnak is.

Modern és trendi burkolat

Világos természetes mészkő burkolat


A burkolatok térmódosító hatása

Szalárdi Zsófia lakberendezőA kedvezőtlen arányokkal bíró tereket optikai eszközökkel korrigálhatja: A burkolat mintázatával, színváltással, a burkolat méretével, illetve a fektetési irányával. Ha egy hosszú helyiségben keresztbe fekteti a lapokat, szélesíti a teret, míg a közlekedés irányába való fektetéssel hosszítja. A sötét tónusok szűkítik a teret, míg a pasztell vagy világos színek tágítják. Tévhit, hogy kis helyiségbe kisméretű lapokat kell vásárolni, mert a nagyméretű lapok ott nem mutatnak jól. Ennek pont az ellenkezője igaz, hiszen a nagyméretű lapok tágítják a teret. A burkolólappal szinte azonos színű, 1-2 mm széles fugák által a felület egybefüggőnek hat. Horizontális vagy vertikális osztásokat hozhat létre bordűrökkel attól függően, hogy vízszintesen, vagy függőlegesen illeszti be őket az alaplapok közé. Fontos, hogy a bordűrökbe ne fúrjon bele fürdőszobai kiegészítőket, mert ezzel megtörné a folytonosságukat.

Zuhanyzó burkolása mészkővel képek

Nem elhanyagolható szempont a fugaszín kiválasztása sem. Azért, mert míg a burkolólappal egyező színvilágú fuga belesimul a környezetébe, addig a burkolattól eltérő fugaszín feldarabolja a teret, és rácsos hatást eredményez.

Wal-in zuhanyzó padlóba épített bordűr

Burkolás zuhanyzó magasságáig

A fürdőszoba padlóburkolatok lerakhatók hálós, vagy diagonál, azaz átlós kialakítással is. Ám figyelembe kell venni, hogy a diagonál lerakásnál több lesz a vágási hulladék, ezért ott nagyobb ráhagyással kell megrendelni a lapokat. Kőburkolatoknál kedvelt az úgynevezett "soros lerakási mód", melyeknél a szélesség és a vastagság mérete választható, a hosszúság pedig eltérő (általában 50-90 cm). 

Öblítőtartály burkolása

A burkolat kiosztásánál meg kell keresni a legfrekventáltabb falat, melynek a sarkából érdemes indítani egész lappal a falburkolatot. Például a kád mögötti sarokból. Így elkerülheti, hogy amint belép a fürdőszobába, rögtön egy vágott lapokon akadjon meg a szeme. Az is nagyon fontos, hogy két fal találkozásánál ne két vágott lap kerüljön egymás mellé. Legalább az egyik egész lap legyen. 

Sok esetben kérdés a falburkolat magassága, hogy milyen magasságig érdemes burkolni. Szép egységet teremt, de nem feltétlenül szükséges a mennyezetig burkolni. 

Sötét színű pala padlólap

Küszöb nélküli fürdőszoba

Ha merészebb, akkor akár egy-egy falszakaszt ki is hagyhat a burkolásból. Főleg akkor, ha a fürdőszoba méretei megengedik ezt a designt. A szabadon hagyott falakat lefestheti lemosható és vízálló festékkel, illetve díszítheti tapétával, vagy dekorálhatja őket képekkel.

Mennyezetig burkolt fürdőszoba

Azonban itt is figyelembe kell venni néhány praktikus szempontot: 

- Épített zuhanykabinban plafonig, vagy legalább a kabin magasságáig burkoljon.
- A kád és a mosdó mögött legalább részben csempézzen, de itt jobb ha több a burkolt felület. 
- Nem törvényszerű, azonban mégis célszerű a törölközőszárító radiátor mögé is hidegburkolatot. A festett falak így kevésbé használódnak. 
- A mészkő burkolat védelmében mindenképpen ajánljuk az impregnálószerek használatát, amit padlón évente/kétévente, falon 15 évente kell ismételni. 

Akril kád fürdőszobában

Tetőtéri fürdőszoba mészkő burkolattal

Kérje szakértő munkatársunk segítségét a +36 (20) 589 5912-es telefonszámon, az info@termeszeteskovekhaza.hu e-mail címen, vagy személyesen budaörsi bemutatótermünkben burkolata kiválasztásához! Telefonon vagy e-mailben szeret inkább kommunikálni?
Lakberendező segítségét kéri kőburkolata kiválasztásához? Segítünk a belső és a külső terek kialakításában és berendezésében.

A természetes kövek forgalmazója:

Természetes Kövek Háza

Természetes Kövek Háza
Járjunk természetesen!

2040 Budaörs, Károly király u. 16.
Telefon: 06 23/500 770 - Mobil: 06 20/589-5912

 és 2030 Érd, Szajkó u. 42.
Mobil: 06 20/557-4108

E-mail: info@termeszeteskovekhaza.hu

www.termeszeteskovekhaza.hu

Várjuk Önt szeretettel!