Globalizált világunk otthonai nagyon sok hasonlóságot mutatnak a húszas és késő negyvenes évek közötti korszak trend alkotó stílusával, s talán ez a magyarázata máig is rendkívüli népszerűségüknek. A harmincas külföldi házaspár Andrássy úti otthona első munkáim közé tartozik. A Floridában töltött évek alatt havonta legalább egyszer leutaztam Miamiba és csodálattal vegyes kíváncsisággal vetettem magam bele South Beach art deco negyedébe, és arról ábrándoztam, hogy olyan munkát kaptam, ahol a megrendelő kívánsága az, hogy otthonát ebben a stílusban alkossam meg.

A 140 négyzetméteres lakás nagyjából öt hónap alatt készült el. Természetesen nem korhű másolat létrehozása volt a feladat. A jegyzeteimbe ez került be az első találkozáskor: modern, élhető lakás art deco beütéssel. Munkámat segítette, hogy a lakást egy évvel korábban újították fel (új parketta, nyílászáró csere, festés, mázolás). Olyan érzésem volt az első helyszíni interjúnál, mintha egy új füzetet vennék elő, hogy telerajzoljam. A századfordulós épületben elhelyezkedő tér tökéletes volt a feladat megvalósításához. Nem kellet falat lerombolni vagy áthelyezni, burkolatot cserélni, vagy eltüntetni valamilyen építészeti hibát.

Néhány bútort a pár a tengeren túlról hozott magával (a fürdőszobai fésülködőt pl.), másokat antik boltokban, az Ecserin, illetve lomtalanításkor (a nappali állólámpája) szereztünk be. A nappali fal festménye a saját művem. A fürdő helyiség zománc kádja a lakás sajátja volt, amikor megvásárolták nagyon beteg volt szegény, de hosszas keresgélés után találtunk valakit, aki visszaadta régi fényét. A dolgozó szoba kékje az a kék, amit az art deco amerikai vonulatában előszeretettel használtak, és manapság is sok hotel használja Miamiban a Collins sugárúton.

Sipaki Annamária
enteriőr tervező