A loft egyterűsége kitűnő lehetőséget nyújt modern életvitelünk újabb és újabb átgondolására és megvalósítására. Mára már mindenkinek világos, hogy mi is az a loft lakás. Évekkel ezelőtt még olyan eszközöket használtam ügyfeleim megvilágosítására, mint az „Emlékszel a Flashdance-ben a csaj hol lakott?” vagy „Megvan, amikor Cristopher Lambert kiszáll a liftből a motorjával együtt?”.

A javarészt századforduló körül, ipari használatra épített gyárak és üzemek, elhagyatottan, csendben és jobb sorsra érdemesen várakoztak ez idáig Budapesten és a nagyobb városokban. Sajnos nálunk a befektetők előbb látták meg a lehetőséget benne, mint a lehetséges lakók, ezért a külföldi példával ellentétben négyzetméter áraik nem épp az alacsony, vagy közép kategóriába sorolhatóak. Megszámlálhatatlan jó tulajdonságuk azonban hosszú távon vaskos előnyt kovácsol a kezdeti hátrányból. 

A lakberendezői szemmel nézve én tervezési játszótérnek szoktam aposztrofálni a loft tereket. A lehetőségek tárháza ugyanis a végtelenhez közelít. Nem kell úgy kezdeni az átalakítást, hogy vegyük ki ezt a falat, helyezzük át azt az ajtót, találjuk ki, hogyan lehetne még három centit nyerni itt vagy ott, hogy mégis beférjen a nagymamitól örökölt szecessziós ruhásszekrény.

Fogjuk az alaprajzot, vesszük a vonalzót (vagy körzőt, ha valaki az íveket jobban kedveli), és szépen átgondolva szempontjainkat kijelöljük a funkciókat. Lehet, hogy kell falat húzni itt-ott, lehet, hogy nem. Lehet, hogy elég egy térelválasztó paraván vagy polc. Falcsonkokkal és tolóajtókkal pedig egyszerre lehet zárt és nyitott a tér, úri kedvünknek megfelelően. A privát helyiségek (háló, fürdő, WC) leválasztása egy fal segítségével több, mint elég.

Építhetünk galériát, az átlag hat méteres belmagasságú terünkbe, de hintát és homokozót is létesíthetünk, ha gyermekük (mint az enyém) szívesebben lakna a játszótéren. Ha kell még egy szekrény, vagy még egy asztal, nem kell elkezdeni nagyobb lakást keresni, mert egy 60-70 négyzetméteres loft térből, akár dupla ennyit is kihozhatunk, ha szükséges.

Még egy örömhír a kétkedőknek: a minimál stílus használata nem kötelező már az ilyen jellegű belsőkben. A stílust meghatározhatjuk mi magunk, csak egy picit kell odafigyelni a tér igényeire. Szóval a kérdés inkább hangozzon úgy, miért ne loft lakás? A válasz Önökre vár!

 Sipaki Annamária lakberendező