Az egyszintes lakóépületben a funkciók laza egymáshoz kapcsolódása a könnyen áttekinthetőséget biztosítja, miközben nem ijesztenek el a méretek. Cél volt a nagy felületek természetes anyagokkal történő borítása, az építészeti elemek hangsúlyozása. Ehhez határozott, szép kiemeléseket létrehozó borításokat használtunk, amelyeket faltól-falig, vonaltól-vonalig vittünk végig. Ilyen határozott kiemelés a körbejárható kandalló, amelynek terméskő borítása elegáns és modern hangulatot áraszt. A vágott kövek egymásra illesztése szabályossága ellenére is a kő varázslatos természet megnyugtató hangulatát csempészi az otthonba.Hatalmas méretei ellenére is barátságos és minden oldaláról nézve csalogató. Hol a tűz vonz, hol a kis szoborfülke titka csalja oda a tekintetet vagy éppen egy könyvet választanánk ki a besüllyesztett polcról. Egyszóval bárhol is vagyunk a házban az otthonossága megfog bennünket.

A felhasznált anyagok arányos elosztása fontos szempont volt végig a tervezés és megvalósítás folyamán. Egyetlen elem sem uralkodhatott el a többi rovására és az egymáshoz való viszonyuk és arányok precíz kidolgozása volt az egyik vezérszempont. A "hideg" burkolatok mellett folyamatosan megjelennek a "meleg" felületek, mint például a greslap mellett a fafurnéros laminált parketta, vagy a falépcső melletti monumentális üvegfal. Bizarr hatása van a kőpillérek közé belebegtetett akváriumnak is, melyen keresztül a télikert óriás fáira pillanthatunk rá.

A tervezés végig folyamatos egyeztetésekkel minden részletet átbeszélve zajlott. Olyan anyagokat szerettünk volna felhasználni amelyek 5-10 év múlva is kortalannak hatnak, nem mennek ki a divatból. A színek visszafogott használata is az időtlenséget hangsúlyozza. A kellemes barnák, bézsek, olivák mellett a nappali térben egy merész lilás-bordóval adtunk egy kis csavart a térnek. De ezt a felületet is hosszan, a nappali-étkező-konyha blokkot összekötve használtuk. A cél az volt hogy ne rakjuk a lakást tele bútorokkal, ahol lehet beépített szekrényt készítettünk.

Így került be a bejárat mellé egy tükrös gardrób az utcai ruháknak, és ebben a tükörben láthatjuk tükröződni az egész kandallót, konyhaszigetet is. Az a néhány örökölt antik bútordarab amely bekerült a lakásba, kellemes ellenpontja a nyugodt, tiszta felületeknek. Azt hiszem a legjellemzőbb szó erre a hangulatra, ha azt mondjuk hogy olyan mint egy elegáns hotel lounge. Szívesen várakozunk itt és nézegetünk körbe, amíg rendelünk egy kellemes süteményt finom olasz kávéval. A folyosót és a hálószoba falakat tapétával burkoltuk, meleg tapintása jóleső érzéssel tölt el. A zuhanyzóban használt aranybarna mozaik igazi fürdő hangulatot ad, amiből kiemeltük az íves vízesésfalat. A modern és tradicionális találkozott megfelelő arányban, minőséggel párosítva.


Eőry Szilvia enteriőrtervező