A környezettel tökéletes harmóniában lévő családi ház egy hatalmas telken, fenyő és cédrus fák között ad meleget a benne élő nyugdíjas házaspárnak. A Lawrence Építészeti vállalkozás sikerességét demonstrálja, hogy 2010-ben a harmincadik alkalommal megrendezett Építési Vállalkozók Választása díjátadón hagyományos ház kategóriában a nagydíjat hozták el, majd az Amerikai Építészeti Intézet által évente megrendezett építészeti fotográfia versenyen külön díjat nyertek 2012-ben.

A cég családi lakóépületekre specializálódott, de rendelkeznek tapasztalattal kereskedelmi, intézményi és sokcsaládos társasház projektekben is. Kötelezettségüknek a kiváló tervezést, és ügyfélkiszolgálást tekintik. Hisznek abban, hogy a sikeres tervezőmunka legfontosabb összetevője az ügyfél és a környezet, vagyis a kontextus. Mivel a kultúra, a környezet és a fenntarthatóság kérdései mind része a kontextusnak, ezért az építész iroda szerint fontos szerepet játszanak az építmény megformálásában. Minden megálmodott épület mögött van egy ügyfél, akit aktívan bevonnak a folyamatokba. Együttműködésben dolgoznak ügyfeleikkel, hogy olyan tervezői megoldásokat érjenek el, amik pontosan illenek a megbízó kívánságaihoz, szükségleteihez, pénztárcájához és az ütemtervhez.

Mindez kitűnően végigkövethető az Egyesült Államok-beli Washington államban található Port Townsend Rezidencia fotóiról, ami egy olyan otthon, melyet négyosztatúnak álmodtak meg, a lenyűgöző, fákból álló erdő rejtekén. Ez a négy rész a hálószoba, az iroda, a nappali (fő szoba) és a vendégszoba. A házhoz, melyet egy 30 évig vitorlás hajón élő és dolgozó nyugdíjba vonuló párnak terveztek, természetesen garázs is tartozik.

A több mint négyhektáros, sűrű erdővel borított telek Port Townsendhez közel, az Olimpiai-félszigeten terül el, amely Amerika északnyugati csücskét jelenti. A rezidencia eredetileg egy lombhullató fákból álló erdőcske része, ám magát az épületet fenyő és cédruserdő övezi.

Az épület központi részét a nappali, a konyha, és az étkező teszi ki, ahová hatalmas szigetelt ablakfelületeket építettek be, hogy minél több természetes fény áradjon be a házba. Ez amellett, hogy energiatakarékos megoldást jelent, a teret is megnöveli. Egy ilyen étkezőben piknikezéshez hasonló élmény lehet az étkezés, hiszen a lakók az otthon melegéből élvezhetik a természet színeit és szépségét.

Az egész miliőt az egyszerűség jellemzi és a természetes anyagok, színek használata teszi harmonikussá. A fa felületek melegséget, a pasztell színek nyugalmat teremtenek a szobákban.

A házban helyet kapott még egy hálószoba, egy elkülönített irodatér, továbbá hálóhelyek a barátok és azok családjai számára. A tárolást tágas beépített szekrények és zárható tárolók teszik lehetővé, nem is beszélve a hatalmas polcrendszerről.

A fürdőszoba is teljes mértékben harmonizál a ház többi részével. Itt egy illatos kád vízben lazulhatnak el a lakók, és válhatnak eggyé a természettel.

Igencsak szembetűnő, hogy a magyar szokásokkal ellentétben egyetlen függöny sincs a ház ablakain. Ennek legfőbb oka, hogy többek között Észak-Amerikában sem divatos a függöny használata, továbbá jóval több fény jut így a lakásba, ami sokkal szebbé válik, hiszen világosabb lesz. A néprajzi hagyományok szerint a régi időkben, amikor sok volt a halász, tengerész család, azért nem raktak függönyt az ablakra, hogy az a férj távollétében ne takarhassa el a házban történő dolgokat.

S, ha mindez nem lenne elég, a házhoz tartozik még egy különálló épület két garázzsal, műhellyel és egy kiegészítő lakórésszel is. Így a Port Townsend Rezidencia ideális hely a letelepedésre 30, tengeren töltött év után.

Szöveg: Szatmári Dorottya - Fotók: Benjamin Benschneider