Ez magával vonzza az elegáns, nagy légterű, tágas lakások korhű, igényes felújítását, lakberendezését is.

Ikea bútorokkal berendezett nappali Budapest

Ma ismét közkedvelt lakóhellyé váltak a főváros belső kerületeiben lévő bérházak. Legyen akár teljesen modern berendezésű vagy vidékies hangulatú, akár klasszikus stílusirányzat, mind helyet kaphat ezekben a csodás terekben, melyeket a régi házak lakásai magukban rejtenek. A most bemutatott lakás is egy közkedvelt utcában található, kellemes, élhető környezetben, ahová az utca nyüzsgése már nem hallatszódik fel.

Farrow and Ball festék nappali színek

Fekete étkező táblafestékes fal

Ezeknek a régi építésű lakásoknak azonban sok rejtett hibája lehet, amit a vevők sokszor nem látnak, vagy figyelmen kívül hagynak. Általában érzelmi alapon dőlnek el az adás-vételek, hiszen mindenki úgy választ lakást, hogy elképzeli, tudna-e ott élni. Ez az érzelmi hatás sokszor kizárja az éleslátást és később döbbennek rá, mennyi plusz költség adódik a vételáron felül.

Ebben a lakásban a falak szakszerű felújítása időigényes, nagy munka volt. A nyílászárókat is lecsiszolták, újjá varázsolták. A parketta nem volt alkalmas a felújításra, mivel recsegett, mozgott és drágább lett volna visszatenni a régi csaphornyos parkettát, mint újat venni. A teljes felületen ragasztott svédpadló lerakásához azonban szükség volt a régi vakpadlót felszedni.

Nappali kerámia padlóburkolat

Matt festékkel festett komód Farrow and Ball festékkel

Mivel a felújítás sokkal nagyon volumenűvé alakult, mint amire számítottak - csak egy alap tisztasági festés -, végül úgy döntöttek, hogy a fürdőszobát is átalakítják, hogy később ne kelljen újra kényelmetlenséget vállalni egy újabb felújítással. Amit lehetett, megtartottak, így maradtak meg a régi szaniterek is a fürdőben. Az előszobai és konyhai burkolatok megmaradtak, a konyhabútor szintén nem került átalakításra. Minden egyéb megújult a 100 nm-es, háromszobás, tágas, nagyon jó elosztású lakásban. A térelosztás eredendően tökéletes volt, így nem volt szükség semmilyen faláthelyezésre!

A lakás stílusát kellett megtalálni úgy, hogy fiatal tulajdonosainak vagy esetleg kiadásra is megfeleljen. Ezért olyan pasztell színvilág és kényelmes, élhetően elegáns berendezés lett a végső koncepció, amivel boldogan értettek egyet a megrendelők, az élet pedig úgy hozta, hogy a tulajdonosok költöztek be a szépen felújított lakásba és nem adták bérbe.

Modern hálószoba és dekortapéta

Modern szürke fülesfotel

A bútorok szinte teljes egészében IKEA-darabok, de a környezet és a kiegészítők úgy lettek kialakítva, megválasztva, hogy a sorozatgyártott elemekről nem az olcsó megoldás jut eszünkbe. A nyílászárók és a falak Farrow & Ball festékek által váltak különlegesen széppé. A szakszerű, gondos festői munka által megmenekültek a szép ajtók, régi szépségüket visszakapták. A selyemfényű törtfehér fafesték különleges felületet alkot az ajtókon, amitől azok tovább emelik a lakás színvonalát. A tágas, hosszú előtér falait festett díszburkolat töri meg, mely kedvessé, lakályossá és elegánssá teszi a teret. A fürdőszoba hatalmas stílusváltáson ment keresztül. Az oszlopokkal tagolt, mediterrán hangulatot idéző, antik jellegű csempézéstől megszabadult helyiség tágas lett, és kifinomult burkolatválasztással, egyedi színvilágával a lakás azon részévé vált, amit minden vendég megcsodál.
A fényes, fazettázott fehér csempe csak a szükséges helyeken van a falon, ott is cementlappal variálva.

A szobaszerű fürdő attól lett olyan barátságos, hogy festett faburkolatot kapott a mosdók és a wc-bidé mögött. Egyedi dekorációt alkot a falon a ritmikusan felrakott 9 darab cementlap. A padlóra faerezetes burkolólap került, ettől még inkább szoba-jellegű lett a helyiség. A hálószoba szépségét az ágy mögé felragasztott gyönyörűen, finoman fénylő tapéta adja, melyet két oldalán visszafogott türkiz színű festékcsíkkal zártak le. Az egyébként szolid ágytámla fölé helyezett faragott antik dísz tovább emeli a szoba szépségét és a fejtámla is más dimenzióba kerül általa. A függönyök türkiz és lila árnyalatai finoman sejtetik csak színüket, ahogyan átszűrődik rajtuk a fény.

A nappaliba épített gipszakarton vázba beépített polcrendszer került, amely helyet ad a tv-nek, könyveknek, dísztárgyaknak. Ezen kívül egy látványkandallót is elhelyeztek, hogy az otthonosság érzetét növeljék és a tulajdonosok szépség iránti vágyát is kielégítsék. A süppedős kanapék hívogatóak, rajtuk üldögélve igazán kellemes érzetet kelt az átlátható terek összképe. A hátsó szoba a dolgozó-vendégszoba funkciót kapta. Az íróasztalok mögötti falon mágneses festék helyettesíti a kitűzőtáblát, mely hasznos lehet egy dolgozóban. Az egyedileg felfestett, „éppen lehulló” betűk látványa izgalmas, már az előtérből nézve is.

Polgári stílusú fürdőszoba Marrakesh cementlap és fehér metró csempe

Cementlap mintával kombinált fehér metró csempe a zuhanykabinban

A lakás teljes felújítása 3 hónapot igényelt. Bútorozás után méltóvá vált arra, hogy példával szolgáljon a belvárosi lakások felújítói számára. Legfontosabb tanulság az lehet, hogy érdemes szakemberrel megnézetni egy vásárlásra kiszemelt lakást, mielőtt végleges döntésre jutunk. Egy jó tervező meglátja a lakásban rejlő lehetőségeket és tapasztalatai alapján észreveheti a hibákat, pénznyelő problémákat is. A felújítás során pedig érdemes szakszerű, igényes munkát megfizetni, mert egy szépen megmunkált, megfelelően eldolgozott falra, ajtóra később könnyebb festeni!

Szakos Andrea - lakberendező
Fotók: Visontai Márton

 

Szakos Andrea lakberendező - interior designer

Szakos Andrea lakberendező

interior designer
+3670 3622 658
Szakos Andrea Facebook oldala