A belvárosi lakások újjászületése
Jó 10-20 évvel ezelőtt ha a belvárosi bérházak lakásaira gondoltam, jobbára lepusztult lépcsőházak, rideg, hideg otthonok jutottak eszembe, melyekben nem szívesen töltöttem hosszabb időt. A nagy belmagasság és a szerény bútorozás számomra nem a barátságos, meleg hangulatot idézték, hanem leginkább rossz közérzetet, melyből szerettem volna minél hamarabb szabadulni.

Manapság ha a belváros lakásai jönnek szóba, izgalmas feladatok, jól alakítható, elegáns terekre gondolok, melyek tervezéséből és kivitelezéséből az elmúlt években bőven kijutott. A leginkább V. kerületi megbízások által sok mindent megtudtam ezekről a bérházbeli lakásokról, a házakról és sok tapasztalatot gyűjtöttem. Ez a Parlament környéki lakás sem volt a mai igényeknek megfelelő, a 80 nm-es lakás apró szobákra volt szabva, és minden gépészet, nyílászáró elavult, rossz állapotban várta a felújítást. Elsődleges feladat az alaprajz újragondolása volt, fő szempontként megjelölve két hálószoba és két fürdőszoba kialakítása.

Belvároi lakás alaprajt eredeti állapot

Belvárosi lakás átalakított belső tér alaprajz


Az új térszervezéssel létrejött nappali, -konyha, -étkező egysége mellett kialakításra került egy gardrób-háztartási helyiség, valamint 2 hálószoba és 2 fürdőszoba. Minden szoba és funkció a neki megfelelő négyzetméter számmal tökéletes helykihasználásúvá vált. A tervezési folyamat fontos következő állomása a látványtervezés volt, mely tökéletesen visszaadta a leendő stílust és hangulatot.

Szakos Andrea látványterv nappali

Szakos Andrea látványterv nappali szekrény

Szakos Andrea látványterv kis konyha

Szakos Andrea látványterv hálószoba

Szakos Andrea látványterv fürdőszoba

A lakás a két fürdőszobán kívül minden helyiségben nagyméretű halszálka mintában lerakott tölgyfa parkettát kapott.  A nyílászárók és a teljes gépészet felújításra kerültek. A fürdőszobákban csak a legszükségesebb helyeken használtunk kerámia burkolatot, egyébként mosható festéket festettünk mindenhová, melyeket az általunk kizárólagosan forgalmazott Farrow&Ball palettájáról választottunk.

A finom szürkésbarna  pasztell falszínek a törtfehérre festett nyílászárókkal diszkrét harmóniát teremtenek. A legtöbb helyiség falán végigvezetett Farrow&Ball Skimming Stone színnel azonos árnyalatúra festett, az egyedi tervezésű és gyártású konyhabútor, mely igazi gyöngyszeme a lakásnak. Azzá teszik a finom részletek, valamint a csempe helyett felrakott antikolt tükör burkolat. Ez utóbbit saját kezűleg készítettük. A nappali és az egész lakás fókuszpontja, vagy inkább főszereplője a csodás királykék színű bársony kanapé, óarany párnákkal kiegészítve.

Minden kiegészítő, a tükrökön át a lámpákig, asztalokig mind a saját ötletünk,- és kézi munkánk által született! A fő hálószoba ágy fölötti díszítése, a fürdőszobák egyedi  tükrei vagy a kék hálószoba elszáradt bokor dekorációja is saját magunk által készített vagy talált elem. Ez utóbbit a horvátországi tengerparton leltük, majd hazahoztuk és feketére festettük.

A lakásban igyekeztünk egyfajta kozmopolita életérzést kelteni a berendezés által, melyben bármelyikünk otthonosan érezheti magát. Maximálisan figyelembe vettük a tér adta lehetőségeket, a ház stílusát és tudásunk legjavát adva a legtöbbet kihozni a 80 négyzetméterből.  A teljes egészében megújult lakás a mai igényeknek megfelelővé, korszerűvé vált, mégis a térrendezés és a berendezés által olyannak érezzük, mintha mindig is ilyen lett volna!

Szakos Andrea lakberendező kék kanapé

Szakos Andrea lakberendező modern nappali

Szakos Andrea lakberendező étkező és konyha

Szakos Andrea lakberendező kék ülőgarnitúra

Szakos Andrea lakberendező modern-klasszikus konyha

Szakos Andrea lakberendező hálószoba, tükrökkel

Szakos Andrea lakberendező uszadékfa dekoráció

Szakos Andrea lakberendező modern fürdőszoba

Szakos Andrea lakberendező fürdőszobai tükör

Szakos Andrea lakberendező hatszögletű burkolat és tükör fürdőszobában

Külön köszönet a munkában résztvevőknek név szerint: Kele István-menedzselés és az egyedi dekorációk gyártása, Zemplényi Róbert-kivitelezés, Székely Tamás-asztalosmunkák, Sáska László-kárpitozás, Buda András villanyszerelés, egyedi lámpák kivitelezése, Nagy Orsolya varrónő-függönyözés, lakástextíliák és nem utolsó sorban Marouane Okba - látványtervek! Nélkülük ez nem valósult volna meg így!

 Szakos Andrea lakberendező - interior designer

Szakos Andrea - Interior designer

www.andreadesigninteriors.com

Telefon: +3670 3622 658
Szakos Andrea Facebook oldala