Ez a harmadik lakás, amit az RM Architecture stúdiótól bemutatunk. Olasz tervezőkről van szó, akik mindig jól bánnak a modern terekkel. Sosem zsúfolt semmi, a hangsúly a formákon és az esztétikumon, illetve a színeken van. Mindezt természetesen kiváló anyagokból. Ám ennél a lakásnál valami egészen új jelent meg egészen nagy felületen, ami biztosan megosztó lehet. OSB lapokat láthatunk itt és nem is kis mennyiségben alkalmazva.

Aki esetleg nem tudja: Az OSB az Oriented Strand Board rövidítése, ami magyarul annyit tesz, irányított szálelrendezésű lap. Ezt az anyagot már a '40-es évek óta gyártják Armin Elmendorf tervei alapján. Az OSB lapok alapanyaga rendszerint fenyőfa.

Tény, hogy az OSB lap közelről nézve tényleg egy préselt lap, ahol random fadarabok keresztezik egymást, mivel felhasználásuk nem jellemző kiemelt helyeken így a felhasználásuk sem terjedt el. Építkezések környékén, sok esetben nem túl igényesen használva találkozunk vele, ritkább esetben helyiségek leválasztásánál, takarásánál egy rétegben lefestve. 

Nappali dekoráció OSB lappal

A spanyol VIVES Strand néven dobott piacra egy OSB mintás padlólapot a valódival teljesen megegyező változatban, illetve olyan kiegészítőkkel, ahol geometriai mintákat rajzoltak rá iparművészek. Így érdekesebb lett, de nem vezette az eladási listákat inkább csak kísérleteztek vele. Azt viszont meg kell állapítani, hogy ebben a lakásban határozottan jól mutatnak ezek a meglehetősen nyers felületek. Használták falburkolatként, tolóajtónak és ajtónak is szekrényen. 

Nyers faldekor osb mintával

Az fontos, hogy a padlótól a mennyezetig tart, nem töri meg semmi az OSB felületet. Fekete fogantyúkkal fel lehetett dobni a fenyő világos színét. A közlekedőben szintén nagy felületen látható. Az élek mentén led világítást is kapott. Az Appale iMac-ec mellett tényleg kontrasztos a megjelenés, de nehezebb belekötni mint gondolnánk. 

Dolgozósarok osb lapokkal

Az étkező a tisztaságot sugallja A Flos lámpák és a Vitra székek pompás egységet alkotnak. Az ipari jelleget - ami az OSB lapokkal is szinkronban van - a nyers csiszolt beton padló jól hozza. 

Fehér étkezőszékek

Sajnos a konyhából nem látunk túl sokat. Az sejthető, hogy átmenő forgalom van itt, így a szekrények kétoldalt lineáris elrendezésben kaptak helyet. 

Csiszolt beton padló

Márvány mintás falburkolat

A hálószobában folytatódik az OSB lap merész használata, de be kell vallani, hogy nagyon jól néz ki. Mindez persze csak alapos tervezéssel és igényes kiegészítőkkel, bútorokkal és a szellős, világos elrendezéssel működhet ilyen jól. 

Tolóajtó osb lapból

Kis terasz fém székekkel

Teraszberendezés nagy virágládákkal