Zajszigetelés nyilászáróval

A csökkentett zajszint bizonyítottan pozitív hatással van a pszichére és a testre egyaránt. A VEKA piacvezető műanyag ablakprofil gyártó népszerűsége ennek is köszönhető, mivel csakis a legmagasabb „A” kategóriába tartozó profilokat gyártja a lehető legmagasabb hangszigetelési teljesítmény elérése érdekében. Ráadásul a hőszigetelési tulajdonságaiknak köszönhetően az ingatlan fűtési igényét is le lehet csökkenteni.


Miért fontos időt szánni a zajszennyezés elleni védelemre?
A zajszennyezés elleni védelem nem csak kényelmi szempontból fontos. A mindennapi életben folyamatosan ki vagyunk téve hangos zajoknak, főleg, ha a fővárosban található az ingatlanunk. A közúti és légi forgalom, az építkezések, valamint a kinti tömeg állandó háttérzajt jelent a mindennapokban. 
A probléma az, hogy hosszú távon ez a zajszennyezés megbetegítheti az embereket. A leggyakoribb következmények közé tartozik az alvászavar, de rosszabb esetben hosszú távon halláskárosodáshoz, valamint szív- és érrendszeri betegségekhez is vezethet. A megfelelő zajszennyezés elleni védelem ezért is kulcsfontosságú egy ingatlan tervezésénél vagy felújításánál.

Szerencsére a lakó- és kereskedelmi épületek zajszennyezésének csökkentésében sokat segíthetnek a különböző hangszigetelő ablak megoldások. A kiváló minőségű műanyag profilok hangszigetelő üveggel kombinálva egyszerű, de hatékony módon járulnak hozzá a zajszennyezés elleni védelemhez, és növelik a belső komfortérzetet az otthonunkban.

Hogyan működnek a hangszigetelt ablakok? 
Hangszigetelés szempontjából az ablakok az épületburkolat gyenge pontjai. Az átlagos zajszint egy lakóövezetben körülbelül 60 dB, egy városközpontban körülbelül 70 dB, de egy ipari területen még ezt az értéket is túllépheti. Egy hagyományos ablak esetében amikor hang éri az ablaküveget, az rezegni kezd. Ezeket a rezgéseket az üveg csak minimálisan képes csillapítani, így a zajszennyezés tovább tud jutni az ingatlan belső terébe. 

A hangszigetelt ablakok esetében viszont – amennyiben szakszerűen lettek beépítve – ezek a nyílászárók képesek megszűrni a kintről érkező zajokat az egyes komponenseiken keresztül. Ennek köszönhetően jelentősen képesek csökkenteni azt a zajt, amit bentről hallunk.
Összehasonlításképp: a hagyományos ablakok jó esetben 25 decibellel képesek csökkenteni a kintről érkező zajt. A hangszigetelt VEKA műanyag profillal és többrétegű üvegréteggel ellátott ablakok esetében a zajszennyezés elleni védelem akár kétszer ekkora értéket, azaz 50 decibelt is elérhetnek.

Hogyan készülnek a hangszigetelő ablakok? A többrétegű üvegezés jelentősége
A megbízható zajszennyezés elleni védelem érdekében a hangszigetelő ablakok üvegezése aszimmetrikusan van kialakítva. A külső laminált üvegrétegeket hangszigetelő fóliával ragasztják össze. Többrétegű üvegezés esetén 2, vagy a még magasabb hangszigetelési teljesítmény elérése érdekében 3 ablaküveg réteggel építik be az ablakot. 

Ez egyben azt is jelenti, hogy a beépített fólia automatikusan jobb védelmet nyújt a betörés ellen is. Mondhatni a prémium, többrétegű üvegezés az ablak különböző funkcióinak kombinált előnyeit kínálja, mivel az ingatlan hőveszteségét is képes csökkenteni.

A hangszigetelő ablakoknál a hagyományos ablakrendszerekhez képest szándékosan megnövelték az üvegrétegek közötti távolságot, mivel nem maguk az extra üvegrétegek, hanem a rétegek közti nemesgáz növeli meg az ablak szigetelési teljesítményét. Ez további hangszigetelő párnát biztosít az ablak szerkezetében, amely képes megtörni a kintről érkező hanghullámokat. 

A műanyag profil szerepe az ablak hangszigetelési teljesítményében
Az üvegezés mellett a keret anyaga is döntő szerepet játszik az ablak hangszigetelési teljesítményében. A fából készült keretekhez képest jóval magasabb védelmet tudnak nyújtani a zajszennyezés ellen a műanyag profilok.  Ez annak is köszönhető, hogy hosszú távon is jobban ellen tudnak állni a szeszélyes időjárási körülményeknek és nem vetemednek meg az idő múlásával. Így a műanyag ablakok minimális karbantartás mellett is ugyanolyan magas hangszigetelési teljesítményt tudnak nyújtani, mint a beépítésük napján.

Az átfogó hangszigeteléshez tehát elengedhetetlen, hogy a műanyag ablak kerete is képes legyen elnyelni a zavaró hangokat.

A kiváló minőségű, A-osztályú VEKA profilokkal ellátott PVC-U ablakok például tökéletes összhangot biztosítanak a hangszigetelő üvegezés, a peremszigetelés, és az ingatlan fala között. A B-osztályú profilokhoz képest a VEKA keretek a több légkamrás technológiának köszönhetően akár 4 decibellel is csökkenthetik a kintről érkező zajokat. 

Robusztus kialakításuknak és nagy teherbírási képességüknek hála pedig hosszú évtizedeken át is megbirkóznak a többrétegű üvegezéssel járó extra súllyal. Stabilan tartják a hangszigetelt ablakok üvegezését, és hatékonyan le tudja zárni az üvegek közti teret.

Hangszigetelt ablakok beépítése – A VEKA műanyag profil gyártó felhívja a figyelmet a szakszerű munka fontosságára

A VEKA piacvezető műanyag profil gyártóként kihangsúlyozza, hogy még a legjobb hangszigetelő ablakok előnyeit sem lehet kihasználni, ha nincsenek szakszerűen beépítve. A rosszul tömített réseken könnyen átszűrődhetnek a kintről érkező kellemetlen zajok, és még a műanyag ablak hőszigetelési teljesítménye sem garantált rossz tömítések mellett. Hosszú távon ez növeli az ingatlan fűtési igényét, rosszabb esetben pedig pár éven belül teljes ablakcserére is szükség lehet. A minőségi hangszigetelésbe való befektetés tehát akkor térülhet meg leginkább, ha a telepítést megbízható, tapasztalt szakemberekre bízza. Szerencsére a VEKA széles magyarországi partnerhálózattal rendelkezik, akik gondoskodnak a hangszigetelt műanyag ablakok szakszerű beépítéséről