Felújítandó lakást vettünk, bővült a család, esetleg egyszerűen meguntuk és szeretnénk átalakítani otthonunkat? A folyamat tehát nem lesz egyszerű, de a következőkben adunk néhány tippet, amelyek alkalmazásával megkönnyíthetjük saját dolgunkat! Ha alaposan felkészülünk, nem érhet minket meglepetés – mutatjuk, mi az, amit érdemes számításba venni még azelőtt, hogy nekilátunk a feladatnak.

Lakásfelújítás szempontok

A büdzsé megtervezése

A családok többségénél a legfőbb kérdés lakásfelújításnál az, hogy mégis mennyibe fog kerülni az egész. Attól függően, hol lakunk, mekkora az otthonunk, mekkora részt alakítunk át, milyen alapanyagokra van szükségünk és milyen szakembereket választunk, akár több számjegyű is lehet a különbség. Vegyünk számba minden felmerülő költséget, hasonlítsuk össze az árakat, kérjünk ajánlatot több szakembertől és vállalkozástól is! Az aranyszabály szerint a költségvetésre legalább 15-20%-ot érdemes rászámolni: előre nem látható költségek merülhetnek fel és bármikor felmehetnek az árak is.

Emellett rengeteg olyan költség van, amelyet hajlamosak vagyunk ilyenkor elfelejteni. A fürdőszoba felújításakor például valahol máshol kell megoldanunk a napi tisztálkodást, míg falbontáskor vagy egy nyílászárócsere alkalmával gondoskodnunk kell a sitt és szemét elszállításáról. Az is előfordulhat, hogy lakásunk a munkálatok ideje alatt védtelen marad – ilyen esetekben az őrzés-védelemmel foglalkozó cégek költségeivel is számolnunk kell.

A munkálatok időigénye

Ahogy a költségek is jellemzően magasabbak lesznek a munkálatok végére, mint amit előre elterveztünk, úgy a lakásfelújítás ideje is gyakran hosszabbra nyúlik. Nem érkeznek meg időre az alapanyagok és felszerelések, a szakemberek lemondják vagy közbejön nekik valami, esetleg egy-egy munkafolyamat is elhúzódhat, hiszen a mesterek sokszor csak akkor szembesülnek a problémával – például egy vízvezetékrendszer vagy villamoshálózat állapotával –, amikor már nekikezdtek a munkának. Ráadásul ha teljes körű felújításon gondolkodunk, amikor a szakemberek munkája egymásra épül, egyetlen apró csúszás is felboríthatja tervünket.

Épp ezért a legjobb, ha valamilyen módon ezeket a csúszásokat is belekalkuláljuk az ütemtervünkbe. Kérjük ki több szakember véleményét, egyeztessünk arról, ők hány nappal számolnak! A hétvégék, ünnepnapok, sőt egyes esetekben akár az időjárás is közbeszólhatnak! Mindig gondoljunk B-opcióra: mit teszünk, ha az egyik mester nem jön el, hol alszunk, ha a hálószobánk mégsem készül el időre.

Engedélyek és szabályok

Még a tervezési fázisban érdemes utánajárni annak is, van-e szükség a munkálatokhoz bármilyen jogi dokumentumra. Egy panelban vagy társasházban nem üthetünk ki csak úgy falakat, sokszor ahhoz is engedélyre van szükség, ha például szeretnénk a konyhához egy átadóablakot kialakítani, hiszen ez a támfalak szerkezetét is érintheti. Ha a felújítás érinti a ház közös részeit – például a homlokzatot vagy a csőrendszert –, akkor szükség van a közgyűlés jóváhagyására is. Ezzel kapcsolatban még a munka elkezdése előtt érdeklődjünk a gondnoknál vagy közös képviselőnél!

Lakásfelújítás során is be kell tartanunk a társasház szabályait. Ezek közül a legérzékenyebb pont, hogy mikor és meddig végezhetünk zajjal járó munkálatokat. Érdemes ezzel kapcsolatban egy kiírásban jelezni a szomszédok felé, meddig tartanak a munkálatok, és kit kereshetnek probléma esetén. Szintén figyeljünk oda a közös helyiségek – bejárat, lépcsőház – tisztaságára, hiszen a mi feladatunk feltakarítani ezeket munka után!

Ha pedig szeretnénk otthonunk védelmére kamerát felszerelni, ehhez is szükség lehet engedélyre – ha azonban mindezt egy őrzés-védelemmel foglalkozó cégre bízzuk, ők biztosítani tudják a szabályok betartását.

Ideális ár-érték arány

Gondoljuk végig, melyek azok a munkálatok, amelyeket akár mi is el tudunk végezni, vagy hogy mivel kapcsolatban vagyunk hajlandóak kompromisszumot kötni. Egy szoba kifestésébe bátran belekezdhetünk mi magunk is, ahogy egy kis gyakorlással a laminált padló lerakása sem okozhat gondot. A villany- és vízszerelési feladatokat azonban mindenképpen bízzuk profikra! A takarítással bárki könnyedén boldogul, de csak emiatt lehet, hogy nem érdemes szabadságot kivennünk – kérhetjük profik segítségét, például sok őrzés-védelemmel kapcsolatos vállalkozásnak van ilyen szolgáltatása.

Bizonyos esetekben sokat spórolhatunk azzal, ha nem a legdrágább alapanyagokat és termékeket használjuk. A lakásfelújítás azonban a legtöbb esetben hosszú időre, akár évtizedekre szól – a járólap, a konyhai munkalap, vagy épp a zuhany és fürdőkád kiválasztásánál nem biztos hogy jobban járunk, ha az olcsóbb mellett döntünk, ezeket kicserélni ugyanis drága mulatság.

A lakásfelújítás sok fejfájással járhat, de csak akkor, ha nem készülünk fel rá! Végezzünk alapos kalkulációkat és készüljünk fel mindenre – így nem érhet minket meglepetés!