Az elszabadult energiaárak, a horribilis építőipari költségek korában erre a dilemmára sok válasz adható, viszont a jövőt tekintve egyre inkább az okosotthon lesz a legkifizetődőbb alternatíva a biztonságos, fenntartható és korszerű lakhely megteremtésekor.

Más, mint egy hagyományos otthon

z okosotthon nem attól lesz jó, vagy jobb választás, mert kevesebb tégla, cserép, nyílászáró vagy bármi más építőanyag kellene a felépítéséhez. Nem épül 3D nyomtatóval, vagy különleges anyagokból. Külsőre igazából nem különbözik az egyéb lakóépületektől, de ami benne van az merőben más, mint, amit általában elvár az ember egy lakás szolgáltatásairól. Miért? Mert az okosotthonok lelke az iOT, azaz a dolgok internete (Internet of Things). Közhely, hogy ma már mindent átsző az informatika, az életünk sokszor online zajlik. Ez a fejlődési trend pedig értelemszerűen az otthonteremtésben is szerepet játszik. Ma wi-fi hálózat nélkül nem lakás, a lakás. Az okosotthon-rendszer ezt az állandó online jelenlétet képes magasabb szinten, hasznot hajtó módon kezelni és üzemeltetni. Az internetalapú, kétirányú kommunikációra alkalmas intelligens eszközöket, berendezéseket összehangolva teszi az otthonainkat gazdaságosabbá, élhetőbbé. Ráadásul automatikusan. Nincs szükség arra, hogy az ember nap, mint nap állítgassa, programozza a beállításokat. Megy minden magától, amíg másképp nem döntünk, vagy változtatni nem akarunk.

Chameleon okosotthon

Okosítani bármit lehet a lakásban

A legszebb az egészben, hogy az okosotthon-rendszer koncepcióját annak szellemében fejlesztették ki, hogy odahaza valóban minden a benne lakók igényei, elvárásai szerint működjön, kompromisszumok nélkül. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy személyre szabott, komplex rendszert terveztek a jövőbe látó szakemberek, amelyeknek köszönhetően minden funkció összehangoltan, az egyéni elvárásokra kalibrálva végzi a feladatát a garázsnyitástól, a fűtésszabályozáson át a lámpák leoltásáig. A jó hír, hogy ezek utólag is beszerezhetőek, beépíthetőek. Nem kell azon görcsölni, hogy minden meglegyen és össze legyen kötve, amikor beköltözünk. A rendszer optimális működése esetén senkinek sem kell azon aggódnia, hogy becsukta-e este a bejárati ajtót, lekapcsolta-e a villanyt a garázsban, leállította-e a fűtést a dolgozószobában, vagy élesítette-e a riasztót. Az okosotthon leveszi az ember válláról a terhet és magától végrehajtja a rendszerbe betáplált feladatokat. A legújabb fejlesztések arra is képesek, hogy a házra szerelt napelemek által termelt energiát elraktározzák és a felhasználási igény szerint visszatáplálják azt a ház fűtési, vagy elektromos hálózatába.

Befektetés, ami gyorsan megtérül

Bármely otthon lehet okosotthon, és még az sem kell hozzá, hogy azonnal mindent felokosítson az ember, amikor úgy dönt belevág ebbe a fejlesztésbe. El lehet indulni az energiahatékonyságot növelő megoldások kiépítésével, amit kiegészíthet idővel az elektromos hálózat hasonló jellegű átállítása. Azaz akár egyben, akár elemenként is megvalósítható beruházás és lépésről-lépésre tervezhető. Köszönhetően annak, hogy az ilyen rendszerekkel foglalkozó vállalkozások oldalin részletes leírások találhatóak arról, hogy mi mennyibe kerül és mit tartalmaz pontosan. A kalkulációnál pedig azt is érdemes mérlegelni, hogy az okosotthon a beüzemelése pillanatától kezdve, rögtön megtakarítást hoz az ottélőknek.

Chameleon okosotthon rendsuerek

Az okosotthon kialakítása kezdődhet olyan jól ismert rendszerekkel, mint az AppleHome vagy a GoogleHome, de vannak már olyan, akár magyar fejlesztésű rendszerek is mint a Chameleon Smart Home, amely képes az ezeket az eszközöket és persze számos más különálló egységet (világítás, fűtés, redőnyvezérlés, ajtónyitás, sőt a napelemes rendszereket is) integrálni és összehangoltan működtetni.