Több évvel ezelőtt találkoztam először ügyfeleimmel, egy háromgyermekes családdal, akik lakásuk átalakítására kértek fel. A vázlattervek elkészülte után, láthatóvá vált, hogy a megvalósítást több lépcsőben célszerű kivitelezni. Első körben a tetőtérben elhelyezkedő hálószobák és a padlástér készült el, a másodikban pedig a földszint. A tetőtéri szinten a meglévő alaprajzot áttervezve alakítottam ki mindegyik gyermek számára saját kuckót. Szobáikat az ízlésüknek megfelelő színvilággal terveztem meg. A gyerekek külön fürdőszobát is kaptak, melyet piros design mozaik tesz vidámmá és játékossá. A közlekedő folyosó is funkciót kapott, az itt kialakított falfülkékbe kerülnek a gyerekek alkotásai.

Maszatolt fal hálószoba

A szülői háló eredetileg meglehetősen sötét volt, mellette helyezkedett el a szülői fürdő, egy hatalmas íves ablakkal. A térérzetet növelendő, a két helyiséget egybenyitottam, csupán a wc-zuhanyzó részt választottam el egy fallal. A fürdő és a hálószoba határát csupán egy parapetfal jelzi. A fürdőszoba rész mind színeiben, mind anyaghasználatában azonos a hálószoba résszel, beleolvad abba. A mosdó mögötti fal teljes felületen tükörborítást kapott, így az íves ablak optikailag befejeződik, és nem utolsó sorban még több fény jut a helyiségbe. Megnyugtató, bézs-barna-szürke színkombinációt terveztem ide, némi csillogással megbolondítva. A falakra design tapéta, a ferde tetősíkokra dekor falfestés, a wc-zuhanyzó falára ultravékony kőburkolat került.

Modern fürdőszoba bútor

Gyerekfürdő, piros mozaikcsempével

Gyerekszobai ágy és dekoráció

Design lámpa tetőtéri gyerekszobában

Fehér gyerekszoba ötlet

Tiniszoba lányszoba tükrös gardróbbal

A tetőtéri szintek felújítása után, egy év eltéréssel került sor a közösségi tereket magába foglaló földszinti rész átalakítására. Megrendelőim a földszinti padlóra ki is választottak már egy sötét, antracitszürke kőporcelán burkolatot, és az étkezőbe is kinéztek egy modern, fémlábú széket. Adottság volt továbbá néhány meglévő króm-vázú asztali lámpa és két festmény is. Ezen alapadottságokhoz alakítottam ki a színvilágot úgy, hogy mégis barátságos és meleg légkört teremtsek a háromgyerekes család számára.

Folyósó világítása spotokkal álmennyezetben

Hogy a sötét padlóburkolat ne legyen túlságosan hangsúlyos, olyan színeket választottam melybe illeszkedik a padlóburkolat. Így lettek a falak fehérek, helyenként kőhatású szürke design tapétával, és betonszürke díszítő festéssel.  A kandalló falára kerülő hasított barnás-szürkés kőburkolat, a kanapé barnás bőrhuzata, a homok színű szőnyeg és az égő narancs lámpák ellensúlyozzák a monokróm színvilágot. Mivel az étkező az északi oldalra került, az otthonosabb hatás kedvéért annak falaira bézs-szürke textilhatású tapétát választottam.

Világosbarna sarokkanapé és kandalló kőburkolattal

Nappali szellős egyszerű berendezéssel

Kanapé dekoratív világítással

Tükrös gardróbszekrény tolóajtókkal

Étkező és konyha kapcsolata

Modern étkező design lámpával

A földszint alaprajzi értelemben is megújult. Az eredetileg a bejárattal szemközti szűkös étkezőből olvasósarok lett, a hátsó hálószobából pedig étkező. A konyha is átalakult. Az eredeti falat lebontva, az „u” alakú konyhából párhuzamos elrendezésű lett, mindkét végén ajtóval. A konyhafal áthelyezésével az előszobában egy hatalmas gardróbszekrény került kialakításra, melynek tükör ajtói jelentős mértékben tágítják a teret. A földszint egészére a kontrasztosság jellemző. A letisztult formavilág fokozása érdekében felkerült néhány igazán extrém design lámpa is.

Erdélyi Krisztina

Építészmérnök - Lakberendező

www.erdelyikrisztina.hu

+36 70 207 60 26 - Székhely: Budapest, II. ker.
Vállalási terület: Budapest