Fodor Gábor feleségével Fodor-Temesi Katicával KG Wood design

Gábor felesége Katica diplomáját marketing-közgazdaság szakon szerezte, így ő foglalkozik az aktuális trendekkel, véleményezi a frissen elkészült bútordarabokat és lámpákat, gondoskodik az arculati elemekről és a médiaszereplésekről. Gáborral pedig a pályaválasztásról, a fában rejlő lehetőségekről, az aktuális bútorválasztékukról és a jövőbeli tervekről beszélgettünk. Első lépésként tekintsék meg ezt a rövid videót:

Lakberinfo.hu: - A videót megtekintve látható, hogy Gábor nem mindennapi szeretettel és szenvedéllyel dolgozik a fával. Miért választja valaki manapság az asztalos pályát a 21. század elején, amikor mindenkit a digitális világ, vagy az információ technológia felé terelgetnek?

Fodor Gábor: - Nem volt ez egy azonnali döntés, több területen is kipróbáltam magam mielőtt felépítettem a saját műhelyünket. A főiskolát rendezvényszervező szakon fejeztem be, és három évig egy rendezvényház vezetésével foglalkoztam. Ezt követően három családi napközit vezettem harmad magammal. Egy átképzést követően hat évig a húsiparban dolgoztam üzemvezető helyettes ként, ezt követően fokozatosan helyeztem át a hangsúlyt a leendő vállalkozásunkra. Így iratkoztam be 32 évesen egy asztalos  OKJ képzésre és találtam rá mesteremre, aki beavatott a szakma legszebb részeibe. Az egyéni életfeladatokat az emberek az adottságaik mentén fedezik fel és találják meg. Minden ember más-más készséggel születik, amit fejleszteni, csiszolni érdemes.

Azt gondolom kevés olyan szakma van, ahol az öt érzékszervből egy időben négyre hatással van a munkadarab. Sok mindent szeretek a fában. A diónak leginkább az illatát, a tölgy csersavasságát, amikor száradásnak indul, az erdei fenyő frissességét és ezt a sort még hosszan folytathatnám. A napokban egy korhadásnak indult vadmeggy rönkkel találkoztam a fűrésztelepen,  nagy élmény egy ilyen fa feldolgozása is. Szeretem a faanyagok tapintását, recsegését-ropogását és mindezek felett a mindent betöltő leírhatatlan finom illatot, amit csak egy asztalos műhelyben tapasztalhat meg az ember. Három év aktív munkaév után ezen a területem látom kibontakozni a vállalkozásunk jövőjét, és ma már kijelenthetem, hogy ez a szakma az, ami minden nap boldogsággal tölt el. 

Li.: - A K&G Wood Design az otthonunkban és a lakberendezésben használatos egyedi tárgyak tervezésével és gyártásával foglalkozik. Egyik különlegességetek az epoxy gyantával öntött asztal. Hogyan társítható e három anyag, a fa, a fém, és a gyanta? 

F.G. - A megalkotott bútorok elkészítésekor fontos cél, hogy a faanyag megőrizze a növekedése során kialakult hatások nyomait. A hagyományos asztalos szakma ritkán foglalkozik a fa „hibáival”. A természet munkásai, a gombák, a bogarak, széljárás, jégeső ellen minden élő fa védekezik. Ezek a védekező mechanizmus okoznak torzulásokat a faanyag rostjai között. A görcsök, csomósodások, bogárrágások, elszíneződéseket nem minden esetben teszik alkalmassá az alapanyagot bútorgyártásra. Azonban ezekben a részletekben kell meglátnunk a fa életét és az egyedi, megismételhetetlen egyediséget. Az epoxy gyanta eltömíti a faanyag pólusait, vagyis megállítja a víz és a levegő áramlását, így konzervál. Áttetsző anyagának köszönhetően rendkívül izgalmas dekorációs lehetőségeket rejt magában. Mivel mindhárom összetevő természetes anyag, így a  megrendelő döntése, hogy egy-egy dohányzóasztal vagy étkezőasztalhoz elkészítésekor ezek az anyagok milyen arányban kerüljenek kialakításra. 

KG Wood egyedi asztal gyártás

Li.: -  Saját védjeggyé vált a drótból készült miniatűr fa, ami leginkább a bonsai fákhoz hasonlít. Ezek részben az asztalokba és lámpákba is kerül. Milyen stílusú otthonokba és kiknek ajánljátok ezeket a kompozíciókat. 

F.G. - Bonsai drótfa és a faanyag természetessége kéz a kézben járnak. Igen, ez egy saját innováció, a funkción túl egy egyedi látványelemmel is kiegészülnek ezek a bútorok illetve lámpák. Mindegyik acélből vagy rézdrótból készült miniatűr fát egyedi LED világítással tudunk kiemelni. A bonsai fákat kettő fő stílusban készítjük el. Az egyik kedvelt változat szélfújt fűz, de megtalálható még az Oroszlánkirály meséjében szereplő Rafiki a bölcs majom Baobab stílusú fája is. Ezen két drótfa stíluson belül számos szín, forma és méret választható.

Egyedi epoxy berakás asztalba

Epoxy lámpa drótfa díszítéssel

Li.: - Az asztalos munkák miden időben az egyediségről, az egyedi megvalósítási lehetőségekről szólnak. Ha egy tervező ellátogat hozzád, mi mindent tudsz elkészíteni a megrendelője számára, ami dekoratív és hasznos darabja lehet egy otthonnak?. Milyen egyedi felkéréseid voltak eddig?

F.G. - Igen, az általunk készített asztalok azonnal megvásárolhatók, a magánszemélyek egyedi ötleteit pedig közösen alakítjuk ki, maximálisan igazodva az elképzelésekhez, illetve az időközben kialakuló újabb ötletekhez. Mindenekelőtt megbeszéljük a választott bútor darab funkcióját, elhelyezését, méreteit, színvilágát, amihez aztán kötődik a fafajta jellege is. Az elmúlt néhány napban több olyan felkeresést kaptunk, amit eddig még nem terveztünk, készítettünk. A következő hónapokban egy bisztró bárpultját fogjuk felépíteni, készül egy egyedi sarokba helyezett íróasztal és egy korong alakú dohányzóasztal is. Az elkészült munkák fotózást követően a weboldalunkra is felkerülnek. 

Alulról megvilágított asztal

Li.: - Most nagyon trendi újra a fa és természetes anyagok használata a lakberendezésben. Megtudhatunk valamit a jövőbeli tervekről, hogy mivel szeretnétek bővíteni a termékpalettát, illetve hol lehet találkozni a munkáitokkal?

F.G. - Terveink között szerepel, hogy az epoxi asztalainkat és a gyanta lámpákat is szélesebb körben megismertessük a nagyközönséggel és a lakberendezőkkel. Az új irányvonalakat a változatos fafajták bevonása és új formák kialakítása jelölik ki. Ezek még kísérleti szakaszban vannak, de úgy gondoljuk nagyon látványos különlegességekkel fogunk előrukkolni. A jövőnket másrészt a megrendelői igények is alakítják, sok izgalmas javaslatot kapunk egy-egy meglévő darabunk továbbfejlesztésére. Így kaptunk például nemrég egy felkérést, hogy egy előző munkák ebédlő asztalában szereplő szélfújt fűz Bonsai drótfáját helyezzük el egy másik, LED lámpa termékünk bal alsó sarkába és öntsük ki gyantával. Ezt az alkotást a közelmúltban Szegeden szereltünk fel, a végeredmény egy hatalmas és látványos LED panel lett az ebédlő-nappali központjában.

Led fal epoxy gyanta

K&G Wood Design 

Telefon: +36 30 658 78 13
E-mail: info@kgdesign.hu

www.kgdesign.hu

K&G Design logo

Fodor Gábor asztalos Dabas