Bonsai drótfa – mi ez egyáltalán?
Maga a bonsai egy ősi művészeti forma, ami Magyarországon is ismert sokak körében, akik a szépséget, harmóniát keresik a lelkükben és maguk körül, az otthonukban. A teljes méretű fák alakját és méretarányát kicsiben megjelenítő, megszelídített természetet jelenti, amely több mint ezer éve bűvöli el nem csak a japánokat.

Bonsai drótfa műgyanta lámpa

Bonsai drótfa rézből

A „drótfa” viszont egy új keletű szó, amely a bonsai diszkrét szépséget sugárzó jelentésével szemben első hallásra talán kevésbé csábító. De ne hagyd, hogy elriasszon a „drót”! Mindössze a technika pontos megnevezéséről van szó. Eredetileg húrral, vékony kötéllel, zsákvászonnal kötözték, alakítgatták a bonsai növekedését a japánok, aztán rátértek a drága rézdrót használatára, de csak az olyan fákhoz használták, amelyek a legmagasabb potenciát mutatták, vagyis a legígéretesebbek voltak esztétikailag.

A bonsai alakját a szemnek „láthatatlan” drót szabályozta, amely ágait-bogait mesterkéletlen, természetes,  mégis gondozottnak ható rendbe szedte. Ma, a legújabb technikai előrelépés esetében a „bonsai drótfa” szakkifejezésből az a bizonyos „drót” szintén a választékosan elegáns megvalósítási módszerre utal.

Drótfa ezüst színű

Kővel kombinált drótfa

Mi a bonsai drótfa anyaga?

Néha egyetlen szál hosszú, vörösréz huzalból vagy horganyzott acélból készül a műalkotás. A művész mintegy önmagába hajtogatja vissza a drótot például az ágak végén. Mintha csak a grafikus egyetlen, dinamikus, de finoman hajlongó vonalból készítené el a rajzot. Más esetben akár szálak százai fonódnak össze harmonikusan egyesülve, megteremtve a mozgás és az állandóság összhangját, amit ez a műfaj egyedülállóan képes tükrözni. Ezek az alkotások egyszerre sugároznak energiát és erőt, de visszafogottságot is. Az otthonodat díszítő szobrászati műalkotás, amelynek talapzata, a műgyanta anyag is különleges.

Látványos lakásdekoráció drótfa

Asztali dísz drótfa

A bonsai drótfa mint lakásdekoráció – akár műgyantába építve is

Inspirálóan lágy, nőies formák – vagy a vad, férfiasan szenvedélyes küzdelem jelenik meg a bonsai drótfa vonalvezetése által, amely a műgyantába stabilan épül be, ezáltal egy olyan újszerű kombinációt alkotva, amely hazánkban még újdonságnak számít. A dekoratív műgyanta tartós, könnyen tisztítható és robusztus anyag, amely speciális színeivel, különleges állagával is gyönyörködtet. A művészek azért imádják ezt az anyagot, mert mechanikai és termikus tulajdonságai lehetővé teszik a legmerészebb álmaik formába öntését is. A műgyantát az igényesség jellemzi, mert általa hosszú munkaidő áll rendelkezésre az alkotó számára, hogy sietség nélkül haladjon a megvalósítani kívánt esztétikai cél felé.

Kézműves drótfa

A műgyanta és a bonsai drótfa találkozása

A bútorok vagy lakásdekorációk készítéséhez a szakképzett mesteremberek matt és átlátszó anyagfajtákat használnak, amelyek mindegyike különböző színárnyalatokat kaphat. Az átlátszó változatok jól illeszkednek a fához vagy más beépített tárgyakhoz. Kiemelik a rejtett szépséget annak részleteiben is. Látványosan hangsúlyozzák a dekoráció minden szegmensét, hiszen a legkisebb elemek is jól láthatóak lesznek, még a vastag rétegen keresztül is. A színes festékek csökkentik az átlátszóságot, de a tárgy ezáltal csodálatos, telített színt kap.

Műgyanta asztal drótfa berakással

Elégedett ügyfeleink szerint a párosítás egyenesen idilli. A külföldön már slágerként működő, műgyantába épített bonsai drótfa fényes jövő elé néz itthon. Illeszkedik az aktuális trendbe, hiszen a bútorfejlesztők és a lakberendezők egyre több érdekes újdonsággal, eredeti ötlettel örvendeztetnek meg minket a mindennapi élet területén, ahol a leginkább szükségünk van az esztétikumra.

Ha még többet szeretnél megtudni a K&G Wood Design asztalairól és termékeiről, akkor keresd fel a blog oldalt is! 

K&G Wood Design 

Telefon: +36 30 658 78 13
E-mail: info@kgdesign.hu

www.kgdesign.hu

K&G Design logo