Epoxi rönk polc

A látható tartószerkezet nélküli polcokat több elnevezéssel illetik. Legtöbben lebegőpolc, vagy lengőpolc néven ismerik, de vannak akik úszópolc változatot használják. A K&G Wood Design tervezője Fodor Gábor egy tömörfából készült, teljesen egyedi polc megtervezésére kapott megbízást. Mivel ilyen kivitelű polcot nem gyakran látunk, érdemes megnéznünk részletesebben is, hogy hogyan készül egy ilyen lakáskiegészítő a gyártástól a felszerelésig. 

Rönk szelet dohányzóasztal

Ezek a polcok a természetesség jegyében születtek. A faanyag esztétikus és természetes megjelenéséért, a felület kopásállóságáért, valamint a polc funkcióhoz szükséges masszív tartásért az epoxi gyanta konzerváló hatása felelt. A lebegő polcok hasonló módon készülnek, mint egy rönk asztal. Például ez a korábban elkészített dohányzóasztal ugyanennek fűzfának egy másik, hasonló korongjából készült. 

K&G Wood design asztal

epoxy asztal amiből polc lett

Egészen a fakorong epoxi gyantával való kezelésig ugyanúgy készültek az úszópolcok is, mint a korong asztalok. Az eltérés, hogy a láb felfogatásának kialakítása helyett a falra való felfüggesztést kellett megtervezni és kivitelezni. Ekkora méretű polc esetében különösen nehéz feladat elrejteni a felfüggesztő acél tartóelemeket.

Egyedi méretű polc falra
Először az az állványos fúrógépen a lebegőpolcba mart 33 cm-es mély furatok kialakítása, majd az asztalhoz szorítva ezen furatok keresztmetszetének 40 mm-es szélességre való alakítása adta fel a leckét. Az epoxi gyantával való kiöntés után a lengőpolcba épített vas csövekbe befolyt gyanta kitisztítása következett. A tartó szerkezetek súlytesztelése után a felső polc vízelvezetésének kialakításáról kellett gondoskodni. Erre a kimarásra azért volt szükség, mert a lengőpolcra egy súlyos kaspó került, így akár nedvesség is érheti a felületet. A kaspóhoz egy falban futó öntözőcső is tartozik. A vízelvezetést és az alsó polc erősítőjének a kábeleit is sikerült teljesen elrejteni. 

Fodor Gábor asztalos munka közben

Falipolc tömörfából

A gyártás a csomagolás és szállítás után a jelentős gépigényű helyszíni munkák következtek. A felszerelés helyszínén figyelembe kellett venni, hogy a 60 cm-es falvastagsághoz igazítsuk a  40 cm mély furatot. Az alacsonyabb lebegőpolc 185 cm, míg a felső polc 225 cm-es magasságban lett stabilan a falra erősítve. A fent elhelyezett lebegőpolc megkapta a méretes kaspót a teli földdel, virággal a folyamatos vízellátással. Míg az alatta elhelyezett epoxi-rönkfa lebegőpolcon egy hangrendszer erősítője kapott helyet.

Lebegőpolc nyírfa rönkszelet

K&G Wood Design 

Telefon: +36 30 658 78 13
E-mail: info@kgdesign.hu

www.kgdesign.hu

K&G Design logo

Fodor Gábor asztalos Dabas