A jelentősebb tervezők bútorait mind megkaphatjuk itt, de most a francia Le Corbusier világot meghódító bútoraira fókuszálunk.

Charles Le Corbusier ( építész ) (1887-1965)

Hosszú pályafutása során Le Corbusier csupán egyetlen alkalommal tervezett bútorokat. Az indítékát nem tudjuk; annyi bizonyos, hogy egy fiatal belsőépítész, Charlotte Perriand közreműködésével az 1929-es őszi szalonon (ahol a korábbi években festményeket állított ki) egy egész enteriőrt mutatott be: szekrényeket, Charles Le Corbusierétkező- és dohányzóasztalt, forgószéket, nagy fotelt, szófát, karos- és pihenőszéket. Mind a korpuszok, mind az ülőbútorok fémvázas darabok. Le Corbusier értekezik is arról, hogy az acélcső - miként a bicikli példája mutatja - amilyen könnyű, olyan erős szerkezet, így a belőle formált konstrukcióra fa- és üveglemezeket, illetve bőrkárpitozást helyez el. Ha csak rájuk pillantunk, már akkor is látszik, hogy ez nem az a hideg funkcionalizmus, amely már a maga korában nagy ellenkezést váltott ki.

A bútoroknak már a mérete is kényelmet áraszt, s valóban: Le Corbusier nem a Bauhaus munkásbútor-esztétikáját tette magáévá, hanem inkább Josef Hoffmann ( egykori mestere ) méltóságteljes és komfortos polgári lakberendezési stílusát fejlesztette tovább. Alighanem ezzel a felfogásával magyarázható, hogy az elsők között került sor annak idején csupán néhány példányban kivitelezett munkáinak feltámasztására, magyarán újragyártására a hatvanas évek közepén. Le Corbusier ugyanis úgy kezelte a modern technológiát és olyan formavilágot teremtett, hogy közben nem feledkezett meg arról: az ember - legalább otthon - szeretné úrnak érezni magát. Nem elégszik meg a kényelemmel, tökéletes komfortérzetéhez a birtoklás tudata - ahhoz pedig környezetének ezt kifejező látványa - is hozzátartozik. Márpedig ezek a testességük ellenére is könnyedséget mutató darabok tulajdonosáról is azt sugallják, hogy ura önmagának és ezért jól érzi magát a világban.

Le Corbusier bútorok

LC4 fekvő fotel pony Charles Le CorbusierLC4 fekvő fotel Charles Le Corbusier

LC4 pony fekvőfotel és LC4 fekvőfotel

Charles Le Corbusier LC1 Basculant fotelCharles Le Corbusier LC5 3 személyes szófa

LC1 Basculant fotel és LC5 3 személyes szófa

A „Basculant” szék alap ötlete a XVIII. századi fa kivitelezésű változat volt, mely eredetileg összehajtható volt, és általában piknikeken használták.

Charles Le Corbusier székCharles Le Corbusier szék

Le Corbusier szék és Le Corbusier kisszék

A széket Le Corbusier az „Eleven lakberendezés”- kollekció részeként tervezte 1929-ben. Pompás formájú bőr kartámaszával és párnázatával ideális bútordarab bármely lakókörnyezetben.

Charles Le Corbusier LC2 fotel és LC3 fotel
LC2 fotel és LC3 fotel

A fotel ugyanazt a designt és modernséget őrzi, mint a tervezésénél mintául szolgáló kisebb méretű karosszék, de ebben az esetben a kárpit különbözik, vastagabb kialakítású párnázattal tervezték. Az LC2 nagy fotel tervezése során Le Corbusier meghagyta a már elfogadott és elismert stílust. A fotel volt az első olyan tervezés, melynél az alapvázat külsővé, láthatóvá tette. Megörökítette benne a nemzetközi stílus minimalista és racionális jellemzőit. A fotel krómozott, acél csővázas szerkezettel készül, olasz bőr kárpitozással és pazar párnázattal.

Charles Le Corbusier 2 személyes szófa

Le Corbusier 2 személyes szófa

Charles Le Corbusier 3 személyes szófa, kanapé

Le Corbusier 3 személyes szófa

Charles Le Corbusier LC6 étkezőasztalCharles Le Corbusier LC10 étkezőasztal

LC6 étkezőasztal és LC10 étkezőasztal

Az asztalok struktúráját a matematikai precizitással megmunkált acél és üveg anyagok jellemezték, melyek a nemzetközi modernista asztalok legfontosabb ismertetőjegyévé vált a XX. században. A mi verziónk ennek az abszolút csodálatos minőségnek a példája. Fekete festett üvegezéssel, acélcső-lábazattal készül. A hegesztések észrevehetetlenül sima felületűek, a sarkok lágy ívelésűek. 8 személyes étkezőasztal, az üveg 15 mm vastagságú.

Charles Le Corbusier bútorok