A készletet egy 25 éves, hongkongi LEGO rajongó, Truman Cheng LEGO Ideas felületre feltöltött terve alapján, a New York-i Modern Művészeti Múzeummal (MoMA) együttműködve hozták létre.

A 3D-s készlettel Vincent van Gogh híres 1889-es festményét lehet megépíteni LEGO kockákból, hangsúlyozva a művész dinamikus ecsetvonásait és élénk színhasználatát. A Csillagos éj a világ egyik legismertebb posztimpresszionista alkotása, amit a franciaországi Saint-Paul de Mausole kolostorban működő elmegyógyintézet ablakából nyíló kilátás ihletett, ahol a művész tizenkét hónapot töltött. 1935-ös kiállítása óta a látogatók kedvence a MoMA-ban.

LEGO Vincent van Gogh kép

A művészetek rajongói a festéket LEGO kockákra cserélhetik, és van Gogh kavargó ecsetvonásait megidézve alkothatják újra a világ egyik legismertebb mesterművét: a ragyogó csillagoktól és a varázslatos holdtól kezdve az alatta elterülő csendes Provence-i faluig.

Az ünnepelt művész tiszteletére a készlet egy van Gogh minifigurát is tartalmaz, ecsettel, palettával, festőállvánnyal és egy mini festménnyel, amelyet a figura kezébe rögzíthetünk. A komplex készlet önmagában megáll, de az akasztónak köszönhetően falra akasztva is kihelyezhető.

Falikép Lego-ból

Az eredeti koncepció kidolgozásakor a LEGO rajongó PhD hallgató, Truman Cheng, éppen LEGO kockákkal játszott, amikor rájött, hogy véletlenszerűen egymásra rakva azok úgy néznek ki, mint van Gogh jellegzetes ecsetvonásai. „Okozott némi fejtörést, hogy milyen trükkök és technikák segítségével lehetne megidézni az eredeti festmény világát” – mondta Cheng a tervről. „Az ecsetvonások különböző irányúak a holdban és az örvénylő felhőkben, így ezek megelevenítéséhez kreatívan kellett felhasználni a különböző elemeket.”

Miután Truman terve több mint 10 000 szavazatot kapott a LEGO rajongóktól, a LEGO Csoport fontolóra vette az ötlet megvalósítását. „A kifejező ecsetvonások és az élénk színek visszaadják az emberiség folyamatos törekvését arra, hogy jó dolgokat vigyen véghez - ezek teszik ellenálhatatlanná a Csillagos éj című alkotást. Truman ötlete már önmagában mesterműnek számít, hiszen bemutatja, hogy mennyi különböző LEGO elemet és technikát ötvözhetünk, hogy életre keltsük van Gogh ikonikus festményét” – mondta el a készlet létrehozásáról Federico Begher, marketingvezető.

„A LEGO Csoportnál kreativitásra szeretnénk ösztönözni a világot, ezért hihetetlenül büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan ikonikus intézménnyel együtt hozhattuk létre ezt a készletet, mint a MoMA, ezzel lehetővé téve a rajongók számára, hogy kifejezhessék önmagukat a LEGO kockák segítségével, és megalkossák saját remekművüket” – tette hozzá.

„A MoMA célja, hogy kapcsolatot teremtsen a művészet és a közönség között. Rendkívül izgalmas számunkra, hogy részesei lehetünk van Gogh munkájának újragondolásában, és ezáltal kreatív inspirációt jelenthetünk minden korosztály számára” – mondta Sarah Suzuki, a Modern Művészeti Múzeum társigazgatója.

A készlet május 25-étől lesz elérhető a LEGO VIP (www.lego.com/VIP), valamint a MoMA tagjai (https://membership.moma.org/) számára. Június 1-jétől pedig a LEGO.hu weboldalon, a LEGO Store üzletekben világszerte, és a MoMA Design Store-ban New York-ban, online pedig store.moma.org webshopon is beszerezhető.

Lego Ideas Vincent van Gogh festmény

Június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján a budapesti Szépművészeti Múzeumban is bemutatkozik a készlet, ahol a tekerd! csoport irányításával és a látogatók segítségével öt ikonikus műalkotás épül meg nagyméretű LEGO mozaikkép formájában, amelyek egyike lesz a LEGO IDEAS Csillagos éj készlete különleges feldolgozásban.