Így esett a választás a hajdani Csonka majd Április 4. Gépgyár volt szerelőcsarnokára. A hatalmas, közel 500 m2, 9 m belmagasságú gyárcsarnokban hónapokig folyt a munka, melynek során megőriztük minden ipari jellegét. A raktárban két szinten futnak az ablakok, így világos, fényes, padlózata pedig aszfalt és beton. A hatalmas térből 50 m2 -es rész lett leválasztva, alaposan szigetelve, melyet irodának és konyhának használunk.

A volt Április 4 Gépgyárban az ArtKraft

Új helyre költözött az Artkraft

Budapest Artkraft cím

Raklapból épített lépcső

Ebbe a térbe egy régi budapesti bérház vaskapuján keresztül jutunk be. A háttérben a régi fagyis tábla mellett bújik meg a teakonyha. A kiskonyhánk plusz fényt egy zöld, eredeti osztott ipari ablakon keresztül kap. A teakonyha előtt egy kávézó-beszélgető rész található, ahol a kávézó asztal öntvénylába régi tűzoltópumpából, tetőlapja pedig régi bontóasztalból lett átalakítva, mellette retró kárpitos csehszlovák szék és egy fémszék áll. A nagyméretű fém fiókos szekrény, rajta régi kék lámpával kissé leválasztja ezt az intimebb teret a csarnokból.

Artkraft loftdesign új csarnokban

Ipari lámpák nagy választékban

A vaskapu mellett raklapokból épített lépcső vezet fel a galériára. A lépcsőkorlátot régi faevezők adják, az előtte látható régi kerti pad, szürkére festett lécei rímelnek a raklapokra. A galéria tetejére ömlik be a fény a hatalmas ablakokon, ahol ipari lámpák sorakoznak és régi munkavédelmi plakátok nézegethetőek. Itt tároljuk a sérülékeny darabokat, mint régi színház domborműveink vagy a szecessziós fodrászberendezés. A teakonyhába egy "ikeás" mosogató került, alá pedig régi piros fiókos műhelyszekrényekből átalakított alsó szekrények.

Artkraft bemutatóterem Budafoki út

Retro Electrolux, ma is működőképes hűtő áll a sarokban, felső-szekrények helyett egykori öltöző szürke faakasztói szolgálnak polcként. A világítást egy vegyigyár robbanásbiztos lámpái adják. Egy uzsonnához oda lehet ülni a régi gyalupad-tetőből készült, vasvázas asztalhoz, melyet Bosch műhelyszék egészít ki. A betonpadlóhoz rímel az egyszerű, szürke Zalakerámia csempe. A teakonyha mögött egy régi hatalmas, fa jégszekrény szolgál beépített szekrényként, mely sok mindent elnyel. A jégszekrény eredeti vasalatai, kilincsei, szellőzőnyílásai megtörik a halványsárga felületet.

Teakonyha az Artkraftban

Arrébb, a kézmosó egy laboratórium fehér porcelán mosogatója volt, fölötte régi, sokosztatú malomablak van átalakítva tükörré. A helyiség világítását egy 30-as évekbeli porcelán-üvegbúrás falikar biztosítja. A burkolat egy 40-es években épült balatoni villa antik cementlapjaiból áll össze. Leghátul, az irodában az eredeti, halványkék színű, egykori műhelyasztal fogja meg a tekintetet. A falon régi cégtáblák, zománctáblák lógnak, valamint egy régi fekete mágneses iskolai táblára lehet jegyzeteket tűzni.

Tömörfa szék és iratszekrény artkraft

Antik cementlap az Artkraft mosdójában

Újabb különlegesség, hogy a padló szétbontott raklapok deszkáival van burkolva, ami igazán strapabíró, miután olajjal lekezeltük. Rajta egy patinás szőnyeg teszi melegebbé a teret. A karfás fekete Eames szék eredeti darab, melyet egy nyeregre emlékeztető szék és egy fém rácsos szék egészít ki.

Design bútor különlegességek az Artkraftban
A lámpák igazán egyediek. A mennyezeti kék búrás lámpa régi kihúzható géplámpa volt egykoron, az íróasztalon egy Fase Madrid Boomerang 64 íróasztali lámpa. A sarokban Kaesz Gyula felesége, Lukáts Kató tervezte Stühmer fémdobozából kialakított állólámpa áll.

Artkraft

1111 Budapest - Budafoki út 70.

telefon: +36 30 317 9463

www.loftdesign.hu