De az első dolog, ami általában erről az alapvető bútordarabról eszünkbe jut, az az előszobai tükör gyakorlati funkciója. Hiszen belenézünk a tükörbe, mielőtt elmennénk otthonról, és a hozzánk érkező vendégek is bele-bele néznek. Éppen ezért az előszobai tükör általában nagyméretű, hogy a tükörben a teljes sziluett jól látható legyen. Az előszobában általában a felfüggesztett, téglalap alakú tükör a leggyakoribb megoldás, amivel ebben a helyiségben találkozhatunk.

De vajon a gyakorlati szempontnak kell itt egyedül főszerepet játszania? Végül is az előszoba egyfajta első impulzusa a háznak vagy lakásnak. Ez az a helyiség, amelyet a vendégek és a látogató személyek elsőként meglátnak. Ezért annál is inkább indokolt, hogy az előszoba kinézetének és annak berendezésének legalább annyi figyelmet szenteljünk, mint a látszólag reprezentatívabb helyiségeknek, mint például a nappalinak. Ne korlátozódjunk le az előszobai tükrök hagyományos alkalmazására, tehát annak csupán praktikus lakberendezése kiegészítőként való kezelésére.

Praktikus lakberendezési elem?

Természetesen köztudott, hogy a tükrök bizonyos mértékig javíthatják, illetve korrigálhatják az adott helység arányait. Optikailag megnagyobbítják, megmagasítják vagy kiszélesítik a helységet. Ez pedig igen hasznos lehet, mivel az előszoba gyakran egy kisebb helyiség, esetenként még ablaka sincs. Különösen akkor, ha kis lakásról van szó. Ebben az esetben érdemes szintén gondoskodni a megfelelő megvilágításról, mivel a tükörüvegek a fény visszaverésével némileg világosabbá tehetik a belteret. A helyiségek ezáltal világosabbnak és tágasabbnak tűnnek. Ehhez különösen jól kihasználhatók a LED-es háttérvilágítással ellátott modellek, annál is inkább, mivel általában nagyon jól néznek ki.

Félkör alakú tükörFélkör alakú tükör két részben kerettel és világítással - DOPPIO LED KERETBEN [fot. ALFARAM]

Pontosan erről van szó - a megjelenés. Ez az a dolog, amiről néha megfeledkezünk, amikor a feljebb említett gyakorlati szempontokra összpontosítunk. Miközben a modern technológiáknak és a mai formatervezésnek köszönhetően a tükrök már nem csupán funkcionális szerepet töltenek be. A belsőépítészet és a dekoráció fontos elemévé válhatnak és egyébként válnak is. Ezért az előszobai tükör kiválasztáskor, legyen az falra akasztható vagy álló tükör, vagy annak eldöntésekor, hogy keretes vagy keret nélküli legyen a tükör, érdemes figyelembe venni az esztétikai és dekoratív tulajdonságokat is. Úgy kell kiválasztani az előszobai tükröt, hogy az illeszkedjen a helyiség stílusához, és az összes többi berendezési tárgyhoz. Arra is ügyelve, hogy az előszobai tükörnek nem kell feltétlenül csak egy unalmas és praktikus kiegészítőnek lennie.

Kerettel vagy keret nélkül?

Hogyan használjuk ki a tükröket a lakberendezésben? A modern elrendezések gyakran a minimalizmus elvét követik, és a nagyon egyszerű küllemet részesítik előnyben, vagy elhagynak bizonyos elemeket, mint például a tükörkeretek. De ebben az esetben is gondoskodni lehet a dekorációs szempontról. Elegendő a tükörlapok alakjával, azok megfelelő megvilágításával vagy a háttérvilágítással játszani. A chiaroscuro, az akár természetes, akár mesterséges fény és árnyék játéka, nagyon érdekes és látványos eleme lehet a beltérnek. Kiemelheti és kihangsúlyozhatja a teret, bizonyos fokú mélységet és dekoratív jelleget kölcsönözve annak. Az tükörlapra megfelelően ráirányított fény további dekoratív hatást kelt, különböző struktúrákat és tükröződéseket hozva létre az előszobai tükör körül. A helyiség azonnal világosabbá és érdekesebbé válik.

A keretek szerepe

Amikor a dekorációs szempontról beszélünk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a keretes tükrök, és még inkább keretek a szerepét. A keretek lehetnek minimalista vagy esetleg kisebb vagy nagyobb mértékben díszes és gazdag formavilágúak. Ez a kiegészítő részlet számos tervezési lehetőséget teremt. Éppen az ilyen elemek határozzák meg a teret, és adják meg annak egyedi jellegét. A gyönyörű előszobai tükörkeretek önmagukban is nagyon dekoratívak lehetnek, és az egész elrendezésnek is elegáns és feltűnő befejezést adnak. A keretek megjelenésükben, formájukban, alakjukban és színükben illeszkednek az előszoba dekorációjában használt stílushoz. Illeszkednek a belső tér karakteréhez és a helyiség egyéb elemeihez, még akkor is, ha nincs belőlük túl sok. A legjobb megoldás az, amikor a bútorok, a tükörkeretek, a dekorációk és a kiegészítők egy egységes egészet alkotnak. Bár némi ügyességgel és fantáziával ezek az elemek nem csak a tompítás elve szerint, hanem kontrasztosabb alapon is összeilleszthetők.

Mi a helyzet az ablakos tükrökkel?

Ha valamilyen megoldást keresünk valahol a minimalizmus és a díszes csillogás között, akkor egyfajta kompromisszumot jelenthetnek az egyre népszerűbb ablakos tükrök. Az ablakos lécek különböző színű, alakú és elrendezésű díszítőelemek a tükörlapon. Lehet válogatni az egyszerűbb és lágyabb formák vagy a gazdagabb minták között. Ugyanúgy a geometriai alakzatok vagy aszimmetrikus elrendezések formájában is lehet válogatni, egészen a rendkívül eredeti mintákig.

Nagyobb belterek

Ha az előszoba egy nagyobb, ráadásul ablakkal rendelkező, világos helyiség, az előszobai tükör kiválasztása szabadabb és határozottan több lehetőséget kínál. Ilyen helyen alkalmazható fali tükör vagy látványos álló tükör. A falon a tükör olyan fókuszpont lehet, amely vonzza a figyelmet. A nagy helyiségben nemcsak a chiaroscuro hatással érdemes játszani, hanem azzal is, ami a tükörlapon visszatükröződik, kiemelve a kiválasztott elemeket. A cserepes növények, különböző dekorációk vagy festmények teljesen új környezetbe kerülnek, és további díszekké válnak. A tükröződő elemek átrendezésével vagy megváltoztatásával a belső tér elrendezése és jellege gyorsan és egyszerűen megváltoztatható.

Fekete keretes tükörFekete keretes tükör megvilágítással - 1503 LED III [fot. ALFARAM]

Kis előszoba - fali előszobai tükör

Gyakran az előszoba egy kicsi vagy keskeny helyiség, néha csak egy kis folyosó ablakok nélkül. A kis helyiségek esetében a legpraktikusabb megoldásnak a falra szerelt tükör tűnik, méghozzá a lehető legnagyobb méretben. Segít kissé korrigálni és optikailag megnövelni a teret. Jó lenne, ha a tükörben nem tükröződne a káosz és a dolgok és elemek sokasága, mert az túlterhelné a teret. Ha van rá lehetőség, akár két tükröt is fel lehet akasztani egymással szemben, ami vizuálisan kiszélesíti a belteret. A tükörlapok megfelelő oldalsó megvilágítása még több világosságot ad az előszobának. Amennyiben van ablak, a szemben lévő falra vagy az ablak mellé akasztott tükör, visszatükrözi a természetes fényt, ezáltal optikailag kitágítja vagy meghosszabbítja a teret.

Dekoratív kerek tükör Dekoratív kerek tükör fekete folton – PLAMKO [fot. ALFARAM]

Előszobai tükrök - melyiket válasszuk?

Szóba jöhet itt a függő fali tükör, álló tükör, standard vagy egyedi méretű tükör, kerek, téglalap vagy négyzet alakú tükör, nagyméretű tükör vagy több különböző méretű tükör. Az előszobai tükör kiválasztása tekintetében rengeteg lehetőségünk van. Sok múlik a helyiség méretén, elrendezésén, az előszobában alkalmazott design stíluson, valamint a többi berendezési tárgyon és a belsőépítészeti kialakításon.

Bármelyikre is essen a választás, érdemes kihasználni és értékelni az ebben a díszítő elemben rejlő lehetőségeket.

Alfaram.hu előszobai tükrök

Előszobai tükröket a barkácsáruházakban és online is vásárolhatunk. A legtöbbször azonban ezek aligha eredeti jellegűek, mivel tömegtermékek. Némileg más a helyzet a erre szakosodott üzletekben, beleértve az online üzleteket is. Éppen ilyen rendhagyó ajánlatot kínál a Alfaram cég, mely kimagasló minőségű tükröket gyárt. Az Alfram tükrei kitűnnek egyedi esztétikájukkal és eredeti kialakításukkal. Az előszobai tükrök kényelmesen megvásárolhatók az Alfaram.hu jól áttekinthető webáruházában, ahol a választék kategóriákra és alkategóriákra került felosztásra.

A cég szakemberei nem felejtkeznek el arról sem, hogy a belterek kialakításának módja nagy jelentőséggel bír az esztétika és a szépségérzet szempontjából. És arról sem, hogy a tér kialakításának egyik eleme az előszobai tükrök megfelelő elhelyezése a térben. Az Alfaram.hu szakértői naprakészen követik a legújabb és divatos trendeket, valamint folyamatosan frissítik a kínálatot. Mindenkor figyelmesen meghallgatják ügyfeleik igényeit, figyelembe veszik azokat az előszobai tükrök tervezésénél. Ennek eredményeként a márka termékei a legnagyobb és legkifinomultabb elvárásoknak is megfelelnek.

Széleskörű kínálat és nagy választék

Az Alfaram.hu termékcsalád tükrök széles választékát kínálja valamennyi helyiségbe és alkalmazási területre. A cég tükrei kitűnnek gyönyörű formavilágukkal és egyedi kialakításukkal. Minden stílushoz találunk valamit, a moderntől a minimalistán át egészen a glamour stílusig.

A kínálatban különböző méretű és formájú dekoratív tükrök, álló- és fali tükrök, ablakos, LED-es háttérvilágítású és keretes tükrök szerepelnek. A tükrök a legkülönbözőbb formában, különböző színű és mintájú kiegészítőkkel és díszítésekkel készülnek. A kínálatban megtalálható a modern vagy egyszerűbb, a szerényebb vagy gazdagon díszített modellek is. Ami további érv lehet, hogy a kész modellek mellett bármilyen formájú, személyre szabott tükrök is megrendelhetők, amelyeket a cég egyedi megrendelés alapján tervezi meg.

Minőség jó áron

Érdemes megjegyezni azt is, hogy az Alfaram.hu tükörüvegek kiváló minőségű nyersanyagból készülnek, nem tartalmaznak ólmot vagy rezet. Ezáltal a tükörben a tükröződés és a színek élethűbbek, mivel a tükörlap áttetszőbb. Ezen túlmenően az előszobai tükrök nem eresztik át a LED diódák fényét, amitől sokkal esztétikusabbak. 

Érdemes azt is hozzátenni, hogy az Alfaram előszobai tükrök kimagasló minőségük ellenére megfizethető, versenyképes árakkal rendelkeznek. A cég a tükör védelme érdekében biztonságos és ingyenes szállítást kínál saját szállítóeszközeivel. A környezetre való tekintettel a szállítmány tartalma a környezetszennyezés csökkentése érdekében minimális mennyiségű szivaccsal és stretch fóliával kerül becsomagolásra.