Bár a műanyag nyílászárók keretei nem igényelnek különösebb karbantartást, azért a tavaszi nagytakarítás részeként érdemes egy kis időt szánni az ápolásukra. Az Inoutic szakembereinek tanácsait követve nem csak könnyedén széppé varázsolhatjuk őket, de hosszú évekig kizárhatjuk a hideget és a csapadékot otthonunkból.

Kezdjük az ablakkerettel!
Míg az üveget megfelelő eszközökkel szinte pillanatok alatt csillogóvá varázsolhatjuk, addig az ablakkeretek kicsit több odafigyelést igényelnek. Először a keret belső felületét tisztítsuk meg, amihez nyugodtan választhatjuk kedvenc háztartási tisztítószerünket. Egyesek a vízben higított mosogatószerre esküsznek, míg mások a speciális, univerzális tisztítószereket kedvelik. A lényeg, hogy ne használjunk benzint, karcoló szemcséket vagy maró anyagokat. Ha biztosra szeretnénk menni, beszerezhetünk a PVC profilgyártók által javasolt tisztítószereket is, melyek könnyedén eltávolítják a szennyeződéseket. Az ablak- vagy ajtókeretet puha, dörzsmentes szivaccsal vagy ruhával töröljük végig, így még véletlenül sem sérthetjük meg a felületét.

Tavaszi ablaktisztítás, ablakpucolás

Kívül is legyünk alaposak
Ne feledkezzünk meg a keret külső felületének alapos megtisztításáról sem. A pollen, por és egyéb részecskék hajlamosak makacsul rátapadni a felületekre, és minél tovább maradnak rajta az anyagon, annál tovább tart majd letakarítani őket. Így a halogatás sajnos ebben az esetben sem jó taktika. Inkább szánjuk rá magunkat egy napsütéses szombat délelőtt, és akár már egy óra múlva gyönyörködhetünk is a végeredményben. Ha emeleten lakunk, és nem érzünk magunkban kellő bátorságot, ne szégyelljünk segítséget kérni az ablakok külső tisztításához. Akár egy takarítót is érdemes megbízni, aki elvégzi helyettünk a feladatot – évente egyszer ennyit igazán megengedhetünk magunknak.

Új ablakok ápolása: a védőfólia-mítosz
Vannak, akik az újonnan beépített ablakokon, erkélyajtókon szándékosan rajta hagyják a védőfóliát. Ez egyes műszaki cikkek esetében még hasznos is lehet, de sajnos a nyílászáróknál kimondottan ártalmas. Ezért a lehető leghamarabb távolítsuk el a keretekről, legkésőbb egy hónappal a beszerelés után. Ha pedig a tartós rossz idő miatt nem tudtunk még megszabadulni a vakolat- és festékmaradványoktól, akkor erre a célra sok vizet és kis mennyiségű tisztítószert ajánlanak a szakértők. Legyünk óvatosak, és semmiképp ne száraz állapotban próbáljuk meg eltüntetni a szennyeződéseket, mivel ezzel kárt tehetünk a keretben.

Csillogó és csíkmentes üveg
Szinte mindannyian rendelkezünk az üvegfelületek megtisztítására valamilyen titkos házi recepttel. Ezek közül talán a legnépszerűbb a klasszikus ecetes víz – újságpapír kombó. Akiknek ez már évtizedek óta jól bevált, azokat semmiképp nem szeretnék lebeszélni a szakértők. A kezdők számára azonban inkább az alkoholos bázisú, szórófejes ablaktisztító és a gumis vízlehúzó párosát ajánlják, mivel használatuk jellemzően kellemesebb illattal és kevesebb vesződséggel jár. A nagyobb, erkélyes lakások esetében így sok időt megspórolhatunk, de persze ha csak néhány ablakot kell megtisztítanunk, akkor egy kidobásra szánt póló is jó szolgálatot tehet.

Ablakkeret ápolás kívül és belül

Húzós kérdés: kilazult kilincsek
Sokan megállnak a keretek és ablakok tisztításánál, mert bizonytalanok az ablak többi részének megfelelő ápolásában. Pedig fontos, hogy a kilincsek, fogantyúk állapotát is ellenőrizzük. Ha kilazultak, csavarhúzó segítségével finoman húzzuk meg őket. A hölgyek is bátran megpróbálkozhatnak vele, a művelet nem igényel komoly fizikai erőfeszítést. A csavarokhoz rendkívül egyszerűen, a fogantyúk alatti takaró megemelésével és függőleges helyzetből vízszintesbe fordításával férhetünk hozzá.

Kihívás elfogadva: tömítések és vízelvezető ellenőrzése
Ezután nézzük meg, hogy a szárnyban és a tokban körbe futó gumitömítések elég puhák, rugalmasak-e. Ha inkább száraznak, merevnek tűnnek, akkor glicerines ronggyal vagy szilikonolajjal törölgessük át őket. Ha viszont sérüléseket látunk rajtuk, mindenképp forduljunk szakemberhez! Végül a tokprofilon található vízelvezetőt (ahol csukódik az ablak, illetve ajtó) ellenőrizzük. Ha eltömődött, óvatosan távolítsuk el a lerakódott szennyeződéseket porszívóval, vagy esetleg egy tompa fa vagy műanyag eszköz segítségével.

További információ: www.inoutic.hu