Flatiron Building New York

Flatiron Building New York

A háromszögletű épület az Ötödik sugárút 175-ös szám alatt található, a 23. utca, az Ötödik sugárút és a Broadway találkozásánál, szemben a Madison Square-rel. Építését 1902-ben fejezték be. A 82 méteres Flatiron Building akkoriban New York legmagasabb épületeinek egyike volt. Az épületet Daniel Burnham tervezte beaux-arts stílusban. A Flatiron Building egyike volt az első acélvázas épületeknek, mely lehetővé tette, hogy 87 méterre magasodjon a város felé. Akár a klasszikus görög oszlopok, az épület is vertikálisan három részre tagolt.

Az épület a nevét arról a háromszögletű telekről kapta, melyre építették és amelynek alakja régi típusú vasalóra emlékeztet. Az épület hivatalos nevét George A. Fullerről kapta, annak a vállalatnak az alapítójáról, aki az építkezés költségeit fedezte. Fuller két évvel az épület elkészülte előtt hunyt el. Az épület környezetét Flatiron körzetnek nevezik a jellegzetes épülete után. A háromszögletű épület a legkeskenyebb sarkán csupán két méter széles. A 22 szintes (földszint+21 emelet), 87 méter magas épületet gyakran a legöregebb, még ma is álló felhőkarcolónak tartják Manhattanben, de valójában a Park Row Building néhány évvel öregebb és valamivel magasabb is.

Az 1989-óta nemzeti emlékmű rangot viselő Flatiron napjainkban kedvelt turista látványosság. Az épületben irodák működnek, köztük több könyvkiadóé is. A 2002-es Pókember című filmben és annak folytatásaiban a filmkészítők itt rendezték be a Marvel Comics képregényeiben szereplő fiktív napilap, a Hírharsona irodáját is.

Flatiron Building építése New York 1902

Flatiron Building New York

Flatiron Building New York korabeli képeslap

Flatiron Building New York

Flatiron Building New York

Flatiron Building New York homlokzat

Flatiron Building New York by evening

Flatiron Building New York nappal

Flatiron Building New York éjjel

Egy kicsit talán sötét kép, ám nekünk annál kedvesebb. A lakberinfo.hu reklámtáblája a Flatiron Building előtt :)