Mobil klíma működése
A mobil klíma működése megegyezik a hagyományos, klímaberendezés működésével, ám a meleg oldalon jelentős eltérés van. A "kirakható kültéris" változatoknál a meleget a gép a külső, kültéri egységben elhelyezett kondenzátora segítségével adja le, ami megszokott módszer a már ismert split klímáknál. A vastag gégecsővel szerelt mobil klíma változatoknál viszont, a gép kondenzátora, ami a szobából elvont energiát hivatott leadni, a készüléken belül helyezkedik el. Erről a kondenzátorról egy belső ventilátor fújja le a meleg levegőt, a vastag gégecsövön keresztül, ki a szabadba. A kondenzátor hűtését a szobából kiszívott, egyszer már lehűtött levegővel oldják meg, így a kiszívott levegő helyére a szoba nyílászáróinak résein, szellőzőn stb. keresztül új kinti, nyári, meleg levegő kerülhet be a helységbe.

Mobil klíma előnyei és hátrányai
Mobil klímának nevezzük azokat a klímaberendezéseket, melyeket kényünk, kedvünk szerint szállíthatunk, mozgathatunk, egy gyors mozdulattal áttelepíthetünk egyik szobából a másikba. A mobil klíma szállítását megkönnyítendő gurulós talpakkal rendelkeznek, kialakításuk minden részében a mobilitást hordozzák. A mobil klímák könnyű és gyors szállíthatóságuk mellett veszélyekkel is rendelkezhetnek pénztárcánkra nézve. Vásárlás előtt alaposan győződjünk meg, milyen típusú és kialakítású mobil klímával kívánjuk komfortosabbá tenni otthonunkat. Az ilyen elven működő mobil klímák, ugyan képesek ai hűtésre - hiszen a hűtési körfolyamat ugyanúgy lejátszódik bennük - összességében azonban mégsem tudnak olyan hatásfokot elérni, mint egy "split klíma" változat.

- A mobil klíma megvásárlása után azonnal használható.
- Nem igényel semmiféle szerelést, épületgépészeti beavatkozást, mindössze a meleglevegő-elvezető csövet kell kilógatnunk az ablakon vagy egy szellőzőnyíláson, és a mobil klíma működőképes.
- A mobilklíma nagy előnye a mozgathatóság. Például, ha tartósan egy másik helyiségben tartózkodunk, magunkkal vihetjük.
- A mobil klíma hátrányaként említhető a fix klímákhoz képest magasabb zajszint, melyet a gyártók a többi műszaki paraméterhez hasonlóan feltüntetnek a berendezés papírjain.

Mindezek figyelembevételével a mobil klíma olyan helyekre ajánlható, ahol egy behatárolt teret kívánunk klimatizálni, például tetőtéri szoba, kisebb irodahelyiség, valamint ahol más, például fix klíma elhelyezése nem megoldható.

A mobilklíma az alábbi helyek légkondicionálására alkalmas: Közepes méretű helyiségek (kb. 40 m2 -ig) tetőtéri lakások, üzlethelyiségek, orvosi rendelők, nappalik, olyan helyiségek, amelyekben építészeti változásokat nem lehet végrehajtani, üdülőkben, hétvégi házakban, olyan szobákban, ahol a levegő változására érzékeny emberek tartózkodnak.

Mobil klíma kétcsöves

Mobil egycsöves klíma
A klímaberendezéshez szükséges egy konnektor, és egy ablak a levegő kivezetését szolgáló cső számára. Ezen a csövön keresztül kerül ki a kondenzációs hő a helyiségből. A hűtésnél kivált kondenzvizet pedig egy kis tartályban fogjuk fel, amit a működéstől függően folyamatosan ürítenünk kell. A berendezés a szoba belső levegőjét keringteti.

Mobil kétcsöves klíma
A mobil kétcsöves klímaberendezés esetében két fali kivezetés szükséges: egyik a külső levegő számára, a másik a felmelegített, eltávozó levegő számára, mivel a kondenzációs hő elvezetéséhez a helyiség levegője helyett meleg külső levegőt vesz igénybe. Így a készülék teljes hűtési teljesítménye a helyiségre fordítódik.

Forrás