Magyarország meghatározó építőanyag-kereskedelmi hálózata azt gondolja, hogy ennek két oka van: a fellendülést jogszabályi kötelezettségekben és tudatos, fogyasztói rezsicsökkentésre való törekvésben kell keresni.

Az Európai Unió által létrehozott, és a Magyarországon is érvényben lévő „TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról” az energetikai tanúsítvány beszerzése mellett előírja azt is, hogy az energiafogyasztás és a környezetszennyezés csökkentése érdekében magasabb energiahatékonysági követelményeket kell teljesíteni a lakásoknak és a közintézményeknek. A szabályozás célként tűzte ki, hogy minden tagországban viszonylag rövid időn belül csökkenjen az épületek energiafogyasztása, Magyarországon az újépítésű ingatlanoknak közel nulla energiaigényűnek kell lenniük 2020-ra.

A fűtési költség 15, de akár 30 százalékát is megspórolhatjuk a hatékony homlokzati szigeteléssel, amennyiben pedig ehhez korszerű fűtési megoldásokat alkalmazunk, ez a kiadás még tovább csökkenthető. Annak ellenére, hogy láthatóan nő az igény a hőszigeteléssel és fűtéskorszerűsítéssel kapcsolatos építőanyagokra, még mindig hatalmas a lemaradásunk a nyugat-európai országokhoz képest. Elég csak a belvárosi, klasszikusnak mondható gázkészülékekre gondolnunk, amelyek ugyan tömegével találhatók meg a fővárosban, egyáltalán nem valók egy 21. századi ingatlanba, energetikai és biztonsági okokból sem.

A hőszigetelés természetesen nem merülhet ki a homlokzatra telepíthető polisztirol lapokkal, a födém szigetelése ugyanis szintén jelentős mértékben tudja növelni otthonunk energiahatékonyságát. Még a legkorszerűbb szigetelés sem ér semmit akkor, ha nyílászáróinkon keresztül kiszökik a hő. Éppen ezért a hőszigetelésre, mint egy komplex rendszerre kell tekintenünk a maximális hatékonyság és az energiaköltségek lehető legnagyobb csökkentése érdekében. A pénztárcánk pedig ezt nem csak télen, hanem nyáron is megérzi: igazoltan több fokkal is alacsonyabb hőmérsékletet mérhetünk otthonunkban a szigetelés nélküli házakhoz képest, így a hűtési költségeinket is mérsékelni tudjuk még a legnagyobb kánikula idején is.

A szakértők rámutatnak: folyamatosan szigorodni fognak az Európai Unión belül az energiahatékonysággal kapcsolatos előírások a következő években, így mindenkit arra biztatnak, hogy csakis kiváló minőségű, akár 20 centiméter vastag szigetelőanyag vásárlásával optimalizálják otthonuk energiahatékonyságát. 2020-tól ugyanis még inkább felértékelődik a szigetelés, 10-12 éven belül pedig szinte nullára kell csökkenteni az otthonok fűtési célú energiafelhasználását. Ez pedig kizárólag hatékony hőszigeteléssel és a legmodernebb fűtőrendszerekkel valósítható meg.