Hamarosan eljön a nap, mikor a legtöbb lakásban feltekerik azt a bizonyos termosztátot. Aztán hó végén megérkezik a nem igazán várt fűtésszámla. Látva a nem kis összegről szóló fűtés csekket jól jöhet néhány tipp, amivel a csökkentheted a fűtésszámlád. 

Energiatakarékos fűtésForrás: Freepik

Szellőztetés

Amikor kellemes idő van szinte mindig nyitva vannak az ablakok, hogy a lakásban is friss levegő legyen. Télen viszont nem célszerű ezt a fajta levegőcserét alkalmazni! Ha túl sokáig szellőztetsz, akkor a lakásban a falak és a bútorok annyira lehűlnek, hogy utána a szoba hőmérséklete is leesik. Különösen fontos erre figyelni, ha babával vagyunk otthon. Télen a helyes szellőztetés úgy néz ki, hogy nagyjából 3 percre teljesen kinyitod az ablakodat és közben letekered a fűtést. Három percnyi intenzív szellőztetés pont elég arra, hogy friss levegő legyen a lakásban, mégsem kell utána újra felfűteni a lakást.

Redőnyök

A lakások hővesztésénél a falak mellett a nyílászárók a kritikus pontok. A hőveszteség 20-30%-a a nyílászárókon keresztül történik, ezzel a homlokzati falak után itt távozik a legtöbb hő. A hővesztésben nyilván a nyílászárók állapotának nem kis szerepe van, de ha van redőny, az picit segíthet a helyzeten. Éjszakára mindenképpen engedd le a redőnyöket, mert akár 10%-kal is csökkenthető a fűtés számlád.

Okosotthon

A lakások energiafogyasztásánál az egyik kulcskérdés, hogy mennyire lehet szabályozni a fogyasztást. Azok a háztartások az igazán energiahatékonyak és kapnak jobb energetikai besorolást az energetikai tanúsítványon, ahol nagyon pontosan lehet az igényekhez igazodva szabályozni a fűtést.

Szelepek radiátorhoz
Forrás: Freepik

Az okosotthonok fűtési rendszerei pont ezen az elven működnek. Helyiségenként lehet szabályozni a fűtést. A rendszer pedig csak akkor fűt, amikor arra szükség van. És a legjobb, hogy ha elutazol, akkor elég hazaérkezés előtt távolról felvenni a fűtést. Amíg nem vagy otthon, addig minimumon megy a fűtés, de mire hazaérsz már kellemes hőmérsékletű lakásba térsz vissza.

Hőszigetelés

Az egyik legjobb fűtésszámla csökkentő megoldás a ház hőszigetelése! Bár ez egy nagyobb léptékű beruházás, de kétségtelenül a fűtésszámlán is nagyobb megtakarítást lehet vele elérni, így hosszútávon megtérül az ára. A házak hőszigetelése abban segít, hogy kisebb legyen a hőveszteség. A hőszigetelő anyagok a ház szerkezetének hővezetési tényezőjén javítanak. A homlokzati falak hőszigetelése mellett érdemes a lábazatot is szigetelni, hogy minimalizáld a hőhíd hatást, ami páralecsapódáshoz, penészedéshez vezethet.

A fűtésszámla csökkentéséhez választhatsz olcsóbb és kevésbé pénztárcabarát megoldásokat is. Mindig mérlegeld a lehetőségeidet és azt is, hogy melyik megoldás milyen időtávon jelent neked megoldást!