A panellakások népszerűsége töretlen az egyre emelkedő ingatlanárak emelkedésének ellenére is. A panellakásokban rejlő lehetőségeket egyre többen használják ki. A lakásfelújítások során a cél a lakások otthonosabbá tétele, aminek egyik útja a helyiségek teljes vagy részleges megnyitása. Persze az egyedi panel technológia határt szab a lehetőségeknek, de egyre több példát láthatunk arra, hogy megéri megszabadulni a vasbeton elemektől. A vágás célja egyértelműen az élettér növelése. Válaszfal kivágás segítségével egybe nyithatjuk a konyhát és a nappalit, bővíthetjük a gyerekszobát és sokkal több természetes fényt juttathatunk további helyiségekbe. Egy részleges falbontás esetén a konyha és az étkező közötti átadópultot alakíthatunk ki, ami hangulatosabbá teheti az otthont. 


Mit lehet bontani és mi engedélyköteles? 

Panelházak esetében az egyes falvastagságokat statikai szerepük szerint különböztetjük meg. A válaszfalak vastagsága 4 és 8 cm között változik, eltérések lehetnek attól függően, hogy adott épület hányadik emeletén találjuk a lakást. Mivel ezeknek a falaknak a fő funkciója mindössze a térelválasztás így tartó szerepet nem képviselnek, még az erősebb vasalat ellenére is a probléma nélkül bontható kategóriába tartoznak. Betonvágás esetén jó, mert alapesetben sem szükséges engedély a munkavégzéshez. Még több tudnivaló: http://falvagas.com/panelvagas-infoktanacsok/  

Mivel ma egy korszerű falbontás esetében már rezonancia- és pormentesen elvégezhető ez a munka, így nem kell attól tartani, hogy minden beterítő por fogad bennünket a munkálatok befejeztével. A gyémántfejes vágási technológia olyannyira tiszta, hogy akár berendezett lakásokban is elvégezhető. 

Betonfal vágás panelben

A merevítő, vagy haránt tartó válaszfalalak vastagsága általában 11 és13 cm közé esik. Elsődleges szerepük a főfalak merevségének biztosítása, az épületet érő oldalirányú erők ellen, illetve gondoskodik az emeletek feletti önsúly hordásáról. Ezeknek a falaknak a vágásához már engedélyre és statikai szakvéleményre van szükséges. Egy ilyen szakvélemény meghatározza a konkrét vágási méreteket, a technológiai és munkavédelmi előírásokat. Ez például 46-50 nm-es, másfél szobás lakások esetében a konyha és nagyszoba közötti, illetve a fürdőszoba és gardróbhelység közötti falakat jelenti.

Főfalnak minősül panellakások esetében a 14-20 cm vastagságú fal. Főfal vágása esetén  szintén statikai szakvéleményt kell kiállítani. Az eltávolított  rész teherhordó szerepének kiváltásáról egy acélgerenda áthidaló beépítésével kell megoldanunk, aminek a pontos méretét, a felhasznált acél minőségét szintén a statikai szakvélemény határozza meg. 

Átadóablak kivágása panellakásban

Betonfúrás  

Panel lakás esetében a falvágáson kívül is akadnak olyan feladatokat amit szakemberrel, és megfelelő felszereléssel érdemes elvégeztetni. Ezek a gépek vizes rendszerűek de tökéletesen védenek a leázás ellen, így az alsó szomszédaink is biztonságban lesznek. Lyukak fúrására lehet szükség ha a páraelszívónk csövét szeretnénk a kültérbe vezetni. Új süllyesztett konnektort szeretnénk kialakítani, vagy dobozfuratot készíteni az elektromos berendezések, vezetékek részére. 

Lyukfúrás panelben

A falvágás összetett munkafázisán túl legyen szó bármilyen vágási vagy fúrási feladatról, egyedül semmiképpen se kezdjük hozzá! Válasszunk tapasztalt szakembereket. Mi Breier Csaba csapatát ajánljuk Önöknek, legyen szó panellakásokon belüli falvágásról, betonfúrásról, áthidaló vagy födémelemek vágásáról társasházak vagy családi házak esetében is. 

Breier Csaba - Falvágás, betonfúrás és betonvágás

Telefon: 06 70 6707837

www.falvagas.com

Cím: 2141 Csömör, Hegyalja út 7.