Nappali gipszkarton álmennyezettel

Egy igazán sokoldalú építőanyagról beszélünk, mely már évtizedek óta meghatározza a hazai építőipart is, nemcsak új házak építésekor, hanem felújításkor egyaránt nagy figyelmet kaphat. Hogy a lakberendezés tekintetében milyen szerepe lehet a gipszkartonnak? 

Gipszkarton fal építése

Mi az a gipszkarton?

A gipszkarton az egyik legnépszerűbb modern építőanyag, melynek alapanyaga gyakorlatilag a kemény kartonpapír, valamint a gipsz megfelelő elegyítése. Jellemzően nagy táblákban kapható, nagyon egyszerűen formázható, beltéri környezetben, páramentes közegben kifejezetten népszerű a felhasználása.

„Alacsony ára mellett azért is népszerű, mert előállításakor nem termel szennyező- vagy káros anyagot, a gipszből pedig a nehézfémek és a sók is eltávolításra kerülnek, ezáltal semmiféle kártékony melléktermék vagy radioaktív sugárzás nem származik belőle.” – jegyzi meg Kiss Norbert, a Békás Tüzép Kft. tulajdonosa.

Gipszkarton glettelése, festése

Bár kivétel nélkül táblás kiszerelésben kapható, a méretek tekintetében azonban többféle típust különböztethetünk meg egymástól mind a kiterjedés, mind a vastagság szempontjából, azonban közös bennük, hogy egyikük sem bírja a nedvességet.

Most, hogy megtudtuk, mi az a gipszkarton, lássunk néhány gyakorlati felhasználási módot hozzá kapcsolódóan, méghozzá a lakberendezéshez igazodva:

Díszes álmennyezet

A gipszkarton egyik elsődleges funkciója a burkolás, ennek megfelelően olyan belsőépítészeti megoldásokban kell gondolkoznunk, ami ehhez kapcsolódik. Az álmennyezet például éppen ilyen, és akinek volt már dolga efféle megoldással, az biztosan jól tudja, hogy egy szépen kivitelezett plafon mennyire sokat tud dobni egy unalmas helyiségen is.

Különösen ideális megoldás a gipszkarton olyan esetben, ha a mennyezet állandóan repedezik, esetleg a stukatoros kialakítás miatt nem lehet kellően finom, vagy éppen mindenhol derékszögű felületet formázni belőle, mint ahogyan az manapság gyakran elvárható.

A megfelelő felfogatórendszer segítségével a gipszkartonból rendkívül hamar kialakítható sima felületű álmennyezet, ami az alapanyag miatt ellátható spot lámpákkal, LED füzérekkel, de készíthetők különféle lépcsők vagy kiugrások a plafonon, a derékszöghöz igazított megoldásoknak köszönhetően pedig ízléses díszlécekkel és egyebekkel tehetjük otthonosabbá azt a helyiséget, ahol éppen alkalmaztuk.

Egyenes falak gyorsan és egyszerűen

Bár sokan kedvelik a rusztikus falszerkezeteket, azért egy glettelt és festett fal esetében a simaság mindig trendi volt és trendi is marad a jövőben. Csakhogy vannak olyan vakolások, melyek egyszerűen lehetetlenné teszik azt, hogy kellően egyenes falszerkezeteket alakíthassunk ki a segítségükkel. Gyors megoldást keresünk a problémára?

Akkor csak a gipszkarton jöhet szóba, legalábbis abban az esetben mindenképpen, ha van elég szabad hely az adott helyiségen belül. Ilyenkor az álmennyezethez hasonlóan egy jól szellőző, fából vagy fémből készült keretrendszert kell összeállítani, melyre közvetlenül fel lehet hordani a gipszkarton lapokat.

Modern nappali enteriőr

Gondoskodhatunk a konnektorok kialakításáról, tehetünk be speciális és kreatív világítást, a kialakítás után pedig glettelhetjük, festhetjük, tapétázhatjuk, azaz ránézésre olyan hatást adhatunk neki, mint egy hagyományos falfelületnek, csak éppen kellemetlen hibák nélkül.

Gyors térelválasztó vagy válaszfal

Akár felújításról, akár egy újonnan épült ingatlanról van szó, sajnos gyakran előfordulhat, hogy egy helyiséget túl nagynak érzékelünk, ezáltal szeretnénk elválasztani, kettéosztani, hogy ezzel is extra hasznos helyiségekre tegyünk szert.

Otthoni iroda részlet

Amennyiben nagy átalakítást nem akarunk, illetve a komolyabb kosztól és portól is megkímélnénk magunkat, akkor a gipszkarton a legjobb megoldás lesz, hiszen rendkívül gyorsan, tisztán és szárazon lehet dolgozni vele még akkor is, ha kisebb térelválasztók vagy komplett válaszfalak felépítése a célunk.

Mint az álmennyezetnél, úgy itt is egy központi keret felhúzására lesz szükségünk, ami készülhet fémből vagy fából egyaránt. Ami fontos ezen a téren – különösen válaszfalak esetén –, hogy a lapok között kellő mennyiségű szabad tér maradjon, amit soha nem szabad légüresen hagynunk.

Ide valamilyen szigetelőanyagot kell tömörítenünk, például kőzetgyapotot, mely nemcsak a hő-, hanem a hangszigetelés tekintetében is kiváló. Nyilván téglafal minőségű hatást soha nem várhatunk tőle, azonban az így készült építmények a célnak megfelelnek, nem mellesleg nagyon gyorsan kivitelezhetők.

Sőt, ránézésre ugyanúgy mutatnak, mint a hagyományos falszerkezetek! Könnyedén glettelhetjük, festhetjük a végeredményt, nem okoz gondot az sem, ha áram vagy vízvezeték elhúzását szeretnénk kivitelezni bennük, miközben jóval olcsóbbak is, mint egy téglából készült válaszfal.

Egyszerű polcrendszer vagy sarokszekrény

Hatalmas előnye a gipszkartonnak, hogy rendkívül kreatív megoldásokat kínál a hétköznapi felhasználás mellett a speciálisabb lakberendezési megoldások esetén is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy könnyedén kivitelezhetünk belőlük polcrendszereket, de akár sarokszekrényeket is, ha szükségünk van rá.

Tipikus felhasználási módja ez a maradék gipszkartonnak, de akkor sem szabad, hogy utolsó gondolat maradjon mindez, ha olcsón szeretnénk valamilyen beépített bútort készíteni, hiszen már egy vagy két tábla gipszkarton is rengeteg különleges dolog megvalósítására ad lehetőséget.

Csak megfelelő tervezésre van szükségünk ahhoz, hogy nagyszerű beépített szekrényeket, sarokszekrényeket vagy polcrendszereket tudjunk kivitelezni. Gyakorlatilag csak pár csavar és vasalás szükséges ehhez, a többit már megoldja a kreativitásunk. Az így készült építmények előnye az olcsóság mellett az, hogy glettelés után festhetők, teljesen hozzáigazíthatók vagy éppen kiemelhetők a lakás alapszínéből és hangulatából, miközben egyedül a túl nagy terheléstől és a nedvességtől kell óvni őket.