Első pillantásra igazuk is lehet, hiszen a gyárak és üzemek káros hatásai megkérdőjelezhetetlen. Mindazonáltal, mi is tehetünk a környezet megóvásáért a saját, egyéni szintünkön. A fenntarthatóbb jövő záloga, hogy egyre többen költöznek úgynevezett zöld otthonokba. Amennyiben számodra is fontos a Föld sorsa, a következő 4 lépéssel sokat tehetsz érte.

Zöld otthon napelem használatával

1. Használj megújuló energiaforrásokat!

A zöld otthonok lényege az, hogy minél természetesebb módon biztosítják a mindennapi élethez szükséges energiát. Köztudott, hogy a fosszilis, nem megújuló energiaforrások végesek, a jelen mértékű fogyasztás mellett hamarosan kiapadnak. És ha ez nem lenne elég, a fosszilis anyagok felhasználása káros hatással van a környezetre.

A fenntarthatóbb életvitel azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy le kell mondani a mindennapi kényelemről. Ugyanúgy használhatunk mosógépet, nézhetünk tv-t, és világíthatunk lámpákkal. A lényeg, hogy az ehhez szükséges áramot zöld energiaforrásból szerezzük. Háztartási szinten a napenergiát tudjuk a legegyszerűbben hasznosítani.

Ehhez nem kell más, mint néhány napelem, egy inverter, és egy kiépített rendszer. A napelemes rendszerek nem olcsóak, ám a kormány különféle pályázatokkal támogatja a napelemek telepítését, hiszen az önellátó háztartások a gazdaságnak is kedveznek.

Amikor úgy döntünk, hogy napelemes rendszert szeretnénk, érdemes kikérni a szakemberek véleményét. Az olyan nagyobb cégek, mint az Energoptimo Kft. nem csak tanácsokat adnak, de a rendszer telepítését is vállalják. A napelem hatékony működése nagymértékben függ a szakszerű beállításoktól. Ezért nem érdemes a rendszer és a telepítés minőségén spórolni, különben súlyosan ráfizethetünk.

2. Fontos az energiahatékonyság

A megújuló energia azonban mit sem ér magában, ha hiphop eltűnik a házból. A zöld otthon kialakításának következő lépése, hogy törekszünk az energiahatékonyságra. Ez valóban jól hangzik, de miként lehet megvalósítani?

Nos, a ház szigetelése kulcsfontosságú. Valójában érdemes lenne a szigeteléssel kezdeni, még azelőtt, hogy napelemet vásárolunk. Már csak azért is, mert a szigetelés akkor is segít, ha valaki nem engedheti meg a napelemes rendszert magának.

A korszerűsített szigetelés elengedhetetlen a zöld otthon kialakításához. Ehhez hozzátartozik a szigetelés vastagsága és az anyaga is. Itt sem érdemes spórolni, hiszen nem kis összegről van szó. Az utólagos javítások pedig megsokszorozzák a kiadásokat.

A szigetelés során a falak mellett tetőteret se hagyjuk ki. És ha már korszerűsítésről van szó, a nyílászárókat is érdemes megvizsgálni, és szükség esetén cserélni. Minderre pedig azért van szükség, mert a jó szigetelés benntartja a meleget, nyáron pedig nem engedi be. Így pedig rengeteg energiát spórolhatunk, hiszen nem az utcát fűtjük, és nyáron sem megy hiába a légkondi.

Az energiahatékonyság felé segít bennünket az is, ha a háztartási gépeink korszerűek és energiahatékony módon üzemelnek. Cseréljük le a régi gépeket, amelyek csak úgy zabálják az áramot. Helyettük válasszunk A+ besorolású berendezéseket (hűtő, mosógép, mosogatógép, stb.). A világításhoz LED égőket használjunk, amelyek szintén energiatakarékosak.

3. Csökkentsd a vízhasználatot!

Az energiahatékonyság mellett komoly kihívást jelent a vízzel való gazdálkodás. Sajnos a tiszta ivóvíz készlet is veszélybe került, így ezzel is érdemes spórolni. A “zuhanyozzunk fürdés helyett”, és a “fogmosás közben ne folyassuk a vizet” tanácsok mostanra eléggé elcsépeltek, de még mindig vannak olyanok, akik számára nem ez a természetes. Ezért muszáj elmondani újra és újra.

Az esővíz gyűjtése sem új találmány, ráadásul nem is különösebben bonyolult. Egy-két nagyobb hordóra van szükség, amit beállíthatunk az eresz alá. Az esővizet aztán felhasználhatjuk a kert öntözésére. Gyakori ellenvetés, hogy igen ám, de az eső nem esik mindig, nem alapozhatjuk erre a locsolást. Ez igaz, de ez nem jogosít fel arra, hogy vezetékes vízzel öntözzünk. Sokkal környezetbarátabb megoldás, ha kertet kútvízzel locsoljuk.

A fúrt vagy ásott kútból kinyert vízzel a háztartás vízellátását is biztosíthatjuk. Ezt egy hidrofor rendszer segítségével valósíthatjuk meg. A hidrofor rendszer átalakítja a kútvizet vezetékes vízzé, így az egész házban elegendő lesz a víznyomás. A fenntarthatóság mellett olyan előnye is van, hogy a háztartás nem függ a szolgáltatótól, nem fenyegetik a növekvő vízszámlák és az esetleges víznyomás csökkenések.

4. Újrahasznosítás, újrahasznosítás, újrahasznosítás!

Most már nagyjából kész a zöld otthon. Már csak a zöld lakók hiányoznak. Na persze nem valamiféle űrlények, hanem azok a lakók, akik életvitelükben a fenntarthatóságra törekednek.

A vízzel és árammal történő takarékoskodásról már beszéltünk. De ezzel még korántsem merítettük ki azon tevékenységek listáját, amikkel jobbá, élhetőbbé tehetjük a környezetünket.

Egyéni és közösségi szinten az újrahasznosítással tehetünk a legtöbbet. Az újrahasznosítás legegyszerűbb formája a szelektív hulladékgyűjtés. Nekünk nem kerül semmibe, csupán egy kis figyelmet igényel, hogy a jobb vagy bal oldali szemetesbe dobjuk a szemetet.

De ugyanúgy újrahasznosítás a komposztálás és a zöld hulladék gyűjtése, amivel a kertet segíthetjük. Szintén újrahasznosítás, ha ruháinkat használtan, turkálóból vesszük. Így nem csak az otthonunk, de mi magunk is zöldek, környezettudatosak, és fenntarthatók lehetünk.