Addig jó a helyzet, amíg erről csak tudomásunk van, nem pedig a saját tapasztalásunk alapján erősítjük meg a zajszennyezés ártalmait. A hangszigetelés, amit a legtöbben ismerünk, elsősorban a zajszennyezés csökkentésével járul hozzá a komfortérzet növeléséhez, különösen városi környezetben vagy forgalmas utak közelében.

Ám a magánélet védelme is fontos, mert az otthonokban és a lakásokban, kisebb közösségi terekben is előfordulhat komolyabb zajprobléma. Ezért különösen fontos jó megoldást találni társasházakban vagy szorosan egymás mellett elhelyezkedő lakóházak esetében, ahol a szomszédok közötti zajterhelés gyakori eset. Sajnos a probléma legtöbbször utólag merül fel, amikor az ingatlan már elkészült, de hangszigetelés nélkül, vagy gyenge minőségű hangszigetelő anyagokkal.

A technológiai fejlődés révén számos modern hangszigetelő anyag és megoldás áll rendelkezésre, amelyek hatékonyan csökkentik a zajt. A falak, padlók és mennyezetek szigetelése, valamint a speciális hangszigetelő ablakok és ajtók beépítése mind-mind hozzájárulnak a csendesebb lakókörnyezet kialakításához. Mostani, talán kicsit szárazabb, szakcikkünkben olyan hangszigetelő anyagokat mutatunk be, amely valóban technológiai újdonság és páratlan tulajdonságokkal bír a hangszigetelés területén.

PhoneStar Csendlap

A hazánkban, német szabadalom alapján készülő nedvességálló, CE minősített PhoneStar Csendlap kül- és beltéri hangszigetelési problémák utólagos megoldását teszi lehetővé. Mindössze 10-15 mm-es vastagságával az egyik leghatékonyabb hangszigetelő anyag a piacon, amelynek gyors, tiszta és egyszerű a beépítése. Az 1200×800 és 1250×625 mm méretű hanggátló lapok kiváló lég- és lépéshang (kopogóhang) csillapítással rendelkeznek. A hangszigetelő keretanyag egy többrétegű cellulózból álló szerkezet, a magas hangszigetelési tényezőt különleges szemcsézetű kvarchomok biztosítja. Ráadásul természetes alkotóelemeinek köszönhetően környezetbarát és antiallergén.

Csendlap

Alkalmazása tökéletes megoldás lehet falon, padlón, mennyezeten, tetőtérben, kültéren és az iparban is. Csekély vastagságnak köszönhetően kevés helyet vesz el az alapterületből, plusz kimagasló hőtároló tulajdonsággal is rendelkezik. Fontosak a számok! Falak hangszigetelésénél az üvegszálas dűbeles rögzítés (direktrögzítés) esetén a léghanggátlás javulása rétegrendtől függően akár 20 dB feletti, fémvázra szerelés (előtétfalas rétegrend) esetén 30 dB feletti is lehet. Mindez persze függ a helyiség adottságaitól, mint pl. a nagysága, belmagasság, födém és fal anyaga, stb. Kétoldali vagy többrétegű alkalmazás esetén ezek az értékek tovább növelhetők. Megfelelő rétegrendek beépítése esetén önálló falként 100-120 mm falvastagsággal 58-64 dB-nél is magasabb léghangszigetelés is elérhető! 

Csendes hálószoba

A PhoneStar Csendlapnak a falak hangszigetelése esetén minden esetben burkolatot kell kapnia, beltérben ez általában gipszkarton, de lehet akár egyéb burkolat is, pl. lambéria. Büszkén mondhatjuk el, hogy már elérhető olyan Csendlap is, amely közvetlenül glettelhető, így a gipszkarton burkolat elhagyható, ezzel még vékonyabb hanggátló rendszer építhető! Padlóra a PhoneStar hanggátló lap akár közvetlenül is lerakható és melegburkolat esetén közvetlenül burkolható. Hidegburkolat esetén minimum egy 10mm felületzáróval kell ellátni. 

PhoneStrip

A PhoneStrip rezgéscsillapító csík egy egyedülállóan kiváló minőségű, szabadalmaztatott termék, melynek építőipari alkalmazási lehetőségei széles körűek, például a padló és mennyezeti födémek, valamint a falak kapcsolatánál. Mivel a PhoneStrip hatásfoka független a rá nehezedő súlyoktól, ezért épületek belső válaszfalainál (tégla, vázkerámia, gázbeton, beton) minden további nélkül tervezhető és alkalmazható. Sőt a PhoneStrip minél nagyobb terhelést kap, annál jobban ellenáll a megkerülő hangoknak, amely az építőipar rég ismert problémája. Továbbá a mély frekvenciákban 135 Hz-ig kimondottan jól teljesít, ami így a szomszédból jövő TV, HiFi, dobolás és egyéb mélyfrekvenciás zajokat nagymértékben megszűri. Évek óta elengedhetetlen részét képezi a PhoneStar haggátló rendszerünknek.

A megkerülő hangok továbbterjedése a lég- és kopogóhangokra is vonatkozik. Ennek kiküszöbölésére a PhoneStrip kiválóan alkalmas, hiszen teherbírása (23 N/mm2) többszöröse a fenyőfa elemek teherbírásának (5,6-7,8 N/mm2). A különleges teherbírást annak is köszönheti, hogy a tömörített homok egy vízzárásra is alkalmas nagy nyomóenergiának is ellenálló ragasztószalaggal van lezárva, amely a teher alatti alakváltozást rugalmasan felveszi.

Csendes nappali nincs zajártalom

Azért érdemes a teherbírás óriási jelentőségéről beszélni, mert mások a megkerülő hangok megfogására különböző anyagokat, általában egy vékony szivacsréteget használnak, mert az olcsó. De sajnos, amint a néhány mm vastagságú szivacs terhelést kap, azonnal összenyomódik olyan mértékben, hogy a szerkezet szinte rögtön fizikai kapcsolatba kerül a falakkal, födémekkel. Ettől kezdve a megkerülő hangok átterjednek a felületekre és ellenállás nélkül tovább közvetítik azt. A PhoneStrip-pel ez nem történhet meg!

Mindkét terméket a Wolf Bavaria Magyarország - Hang és Tűz Kft.-nél lehet beszerezni és még több szakmai paraméterről részletről is itt lehet érdeklődni. Ezt pedig mindenképpen érdemes megtenni, hiszen a hangszigetelésbe való befektetés nemcsak az életminőséget javítja, hanem gazdaságilag is megtérülő beruházás lehet.