Csuklókaros napellenző árnyékoló - Csancsa Bt.

A nagy nyári melegben hajlamosak vagyunk mindig és mindenhol az árnyékot keresni. Az utcán, a munkahelyen, a kertben, sőt még a saját lakásunkban is, de amilyen kánikulák vannak manapság, ez természetesen egyáltalán nem meglepő. Amennyiben makulátlan kültéri megoldást keresünk ezen a téren saját lakókörnyezetünkbe, a napellenzők különféle típusait kifejezetten azért álmodták meg, hogy valóban mindenhol képesek legyenek kellemes árnyékot, ezáltal hűvöset teremteni számunkra, legyen az a kertünk, az erkélyünk, a télikertünk vagy éppen a saját hálószobánk.

Csuklókaros napellenző árnyékoló - Csancsa Bt.

Csuklókaros napellenző árnyékoló - Csancsa Bt.

A ponyvás árnyékolók közé sorolható napellenzők között ma már rengeteg különféle megoldással találkozhatunk, melyek kivétel nélkül azért születtek, hogy a nyári időszakban megkönnyíthessék az életünket azáltal, hogy még a nagy melegben is kellemes hőmérsékleteket kínáljanak nekünk. Mivel sokan nem ismerik még a napellenzőket, gyakran nem is tudják, hogy melyik típus mikor és pontosan hol alkalmazható. Amennyiben mi is szeretnénk otthonunkon ilyen árnyékolókkal hűsölni, az alábbiakban a Napellenzővilág csapata ad hasznos gyorstalpalót a lehetőségekről.

Teraszt árnyékolnánk? A csuklókaros napellenző a jó választás!

A csuklókaros napellenző mondhatni a legismertebb ponyvás árnyékoló a piacon. Vélhetően mindenki találkozott már valamelyik típusával, hiszen kávézók, éttermek és egyéb vendéglátó-ipari egységek kedvelt megoldásáról van szó, melyek nemcsak reklámhordó felületként funkcionálhatnak, hanem mutatós mintázataik révén könnyedén fel is tudják öltöztetni az adott helyszínt. Az óriási ponyvák rendkívül tartósak, mozgatásuk során pedig egy csuklókar gondoskodik arról, hogy az öntisztuló, gyakorlatilag szinte elszabhatatlan textil folyamatosan feszes maradjon, akár teljesen kieresztett állapotban, akár csak félállásban alkalmazzák.

Csuklókaros napellenző árnyékoló - Csancsa Bt.

Magas esztétikai értéke mellett képes nagyobb alapterületek hatékony árnyékolására, ezáltal jelentősebb méretű teraszokon és kiülőkön egyaránt ideális választás, de sokszor alkalmazzák erkélyeken is. A csuklókaros napellenzők minden elemükben színezhetők, mozgatásuk pedig kapcsolódó hajtókarral, azaz kézi erővel, valamint egy elektromotor csatlakoztatásával akár gombnyomásra is történhet. Utóbbi esetben az árnyékolókhoz különféle érzékelőket csatlakoztathatunk, melyek folyamatosan figyelemmel követik a napszakok vagy az időjárás változásait, tehát beállítások függvényében maguktól képesek kinyílni, nagy szélben vagy más veszélyhelyzet esetén összezárni, ami nemcsak a kényelmet, hanem a biztonságot is megnöveli.

Csuklókaros napellenző árnyékoló - Csancsa Bt.

Ezek a napellenzőtípusok három különféle típusban érhetők el, így beszélhetünk nyitott-, féltokozott- és tokozott megoldásokról, melyek a legkülönfélébb megjelenésben és méretben rendelhetők, azonban mindegyiknek megvan a maga rendeltetése. A nyitott napellenzőket például kizárólag eresz vagy tetőnyúlvány alá szabad telepíteni, mert alacsonyabb áruk ellenére semmi sem védi őket az esőtől vagy a kosztól. A féltokozott megoldások már egy saját kis tető alá húzhatók vissza, így akár homlokzatra is telepíthetők, de makulátlan védelmet ezek sem kínálnak. A tokozott csuklókaros napellenzők ezzel szemben olyan kazettarendszerrel büszkélkednek, melyek becsukott állapotban közel hermetikusan körbezárják a ponyvát és a tokrendszert is, ergo mindentől képesek megóvni a terméket.

Erkélyt árnyékolnánk? A balkon árnyékoló kell nekünk!

Bár a csuklókaros napellenzőket is gyakran alkalmazzák erkélyeken, azonban hatásfokuk erőteljesen megkérdőjelezhető a nyugati fekvésű lakásoknál. Ennek az oka nem más, minthogy a fentről érkező napsugárzást ugyan tökéletesen fel tudják fogni, de amennyiben a napfény oldalirányból érkezik, akkor többnyire haszontalanok. Pontosan emiatt tervezték a balkon árnyékolókat, melyek hasonló elven működnek, mint példány egy redőny, csak vaskos műanyag- és alumíniumlécek helyett tartós ponyva szolgáltatja az árnyékot, ami egy tengelyről legördülve, egy távtartó segítségével képes masszív szélvédelem társaságában kínálni az árnyékolás kényelmét.

A balkon árnyékoló előnye a könnyed szerelhetőség mellett az, hogy maximális esztétika érhető el vele a színezhetőséggel, miközben teljes egészében, és nem csak részleteiben képes árnyékolni az adott helyiséget. Mozgatásuk a legtöbbször manuálisan történik, de sok típusuk motorizálható már, aminek jóvoltából akár automatizálásra is sor kerülhet. A termékek kérhetők nagyobb méretben, de a maximális stabilitás érdekében érdemes inkább csoportos kialakítást alkalmazni, vagyis a kisebb méretű napellenzőkből többet egymás mellé telepíteni. Erkélyeken való alkalmazása kifejezetten előnyös lehet a betekintés elleni védelem maximalizálása miatt, de egyre több helyen alkalmazzák nyílászárókon is.

Nyílászárót árnyékolnánk? Ott a függőleges napellenző!

A nyílászárók kültéri árnyékolására a legtöbb esetben a redőnyt vagy a zsaluziát választják az emberek, azonban a napellenzők között is van alternatíva erre, méghozzá nem is egy. Az imént említett balkon árnyékoló mellett ugyanis a függőleges napellenző egy kifejezetten előnyös alternatíva, mely képes akár a nagyobb nyílászárókat is teljes egészében befedni, és nemcsak kültéri-, hanem beltéri megoldással is kaphatók. Sőt mi több, a függőleges napellenzők között rengeteg különféle variációt találhatunk, így akadnak szabadon futók, de tokozott megoldások is, melyek külső szereléskor jelentős szélvédelmet biztosítanak a terméknek.

A függőleges napellenző még akkor is alkalmazható, ha túl nagy üvegfelületet szeretnénk fedni vele, hiszen néhány típusa egészen óriási méretekkel büszkélkedhet, de csoportos telepítés esetén homlokzatméretű felületekre egyaránt könnyedén szerelhetjük. Nagy előnyük az egyszerűség és a zsaluziához vagy redőnyhöz mérten olcsóbb kialakítás, valamint az egész napos makulátlan árnyékolás, amihez leeresztett állapotban még rovarvédelem is tartozik. Megjelenésük a színezhetőségnek köszönhetően rendkívül változatos lehet, miközben léteznek manuálisan működtethető és motorizált változataik.

Verandát vagy télikertet árnyékolnánk? Erre is van megoldás!

Méghozzá a Veranda árnyékoló, mely hasonló szolgálatot tehet, mint egy csuklókaros napellenző, de ahhoz mérten sokkal masszívabb kialakítással rendelkezik, és lényegesen eltérő a felépítése is, hiszen a működési elvet tekintve ez egy eldöntött függőleges napellenzőnek felel meg. Ahhoz mérten természetesen sokkal strapabíróbb megoldásról van szó, melyet kizárólag kültéri szerelésre álmodtak meg, és mivel gyakran kerül elérhetetlen magasságba, ezáltal például tetőszerkezetekre, ezért manuálisan nem, csak motorizált kialakítással kérhető, ami kimagasló kényelmet, automatizálás esetén pedig extra biztonságot is kínál neki.

Mint a legtöbb napellenző, természetesen a Veranda árnyékoló is pompázhat a szivárvány szinte minden színében, miközben nagyobb méretben sem okoz csalódást, hovatovább csoportos kialakítással akár egészen rendhagyó megoldások is kivitelezhetők a segítségével. Bár kifejezetten kültéri használatra álmodták meg őket, ha nem egy teraszt vagy verandát árnyékolnánk vele, hanem egy télikertet, akkor akár belülre is biztonságosan, hovatovább esztétikusan rögzíthető.

Csuklókaros napellenző árnyékoló - Csancsa Bt.