Mozaik dekoráció váza, asztal, tükörkeret

Az összetört kerámia előnye, hogy fagyálló. A mi darabjaink hossza 2 és 6 cm között van, vastagságuk 6,5 mm.  "Pebbles"-nek nevezik a lekerekített köveket, amelyek szintén jól bírják a kemény telet, így akár a szabadba is kihelyezhetőek azok a tárgyak, amelyeket ilyen alapanyagokkal díszítünk.

Mozaik dekoráció kövek

Üveg mozaik dekorációhoz

Fuga massza előkészítés mozaikdekorációhoz

Pebbles mozaik típus

üvegmozaik egyedi dekorációhoz

Négyszögletes üvegkövecskéink változatos nagysága 8 millimétertől 25 mm-ig terjed. Ha apróbb kavicsokat, például 5 x 5 mm-es darabokat szeretne díszítőelemként felhasználni részletesebb minták elkészítéséhez, szerezzen be egy csipeszt, amivel könnyebben tudja az egyes darabokat a megfelelő helyre illeszteni.  A lapos üveggyöngyök különböző színben kaphatóak, fényes felületük és enyhe átlátszóságuk páratlan dekorációként szolgálhat vázákhoz. A következőkben erre mutatunk egy példát.

A kék különböző árnyalataiból összeválogatott kövekkel a víz és a tenger hangulatát idézhetjük. Miután kiválasztottuk a nekünk tetsző színeket, már csak annyi a dolgunk, hogy felragasszuk a díszíteni kívánt tárgyra. Vásároljuk meg a speciális mozaikragasztót és a fugamasszát a szakboltban, majd találjunk egy mintát, esetleg rendezzük el az üvegeket egy sima felületen. Alaposan gondoljuk át mit, és hogyan szeretnénk ábrázolni, hiszen ha a kövek már a helyükön ülnek, akkor azok onnan csak erőszakkal szedhetőek le, sérülést okozva bennük vagy akár a vázában.

Mozaikkal díszített egyedi váza

Mozaik dekoráció felragasztása

Mozaik fuga bekeverése

Fugamassza felvitele mozaikdekorációra

Fuga eltávolítása nedves szivaccsal

Miután minden egyes darab megszáradt, a kövek közti réseket fugamasszával töltsük ki. Ehhez adjunk annyi vizet, amennyit a használati utasításban előírnak. Egy spakli segítségével oszlassuk el egyenletesen a masszát. A kövekre került anyagot száradás után vizes szivaccsal távolíthatjuk el. A köveket polírozhatjuk akár egy újságpapírral is.

Hasonló módon készíthetjük el a képen látható tükör keretét. Mivel kör alakú keretről van szó, érdemes a ragasztás előtt kipróbálni, hogyan érdemes a mozaikokat elrendezni úgy, hogy ne maradjon köztük túl nagy rés.

Tükörkeret mozaikdekoráció

Gyümölcstál mozaik díszítéssel

Igazán érdekes és szembetűnő látványt érhetünk el, ha a bisztróasztalunk felületét szintén mozaikdíszítéssel látjuk el. Ha szeretné a képen látható mintát elkészíteni, akkor szüksége lesz piros, négyzet alakú valamint lila színű kövecskékre. A virághoz használjon háromszög alakú piros, sárga és lila színű darabokat. A köztes kimaradó részeket halvány lila mozaikdarabokkal díszítse.

Kerti asztal bisztróasztal mozaikdíszítéssel

Ragasztás után, vigye fel a fugamasszát, hagyja megkeményedni azt, majd a felületet vizes ruhával tisztítsa meg.

Szoboszlai Réka