Gondoljunk az érett termések, a színesedő falevelek, a nyár melegét őrző bíbor színű bogyók varázslatos kavalkádjára. Az ember és a természet is készül a hűvös évszakokra. Ilyenkor jól esik puha takaróba burkolózva, bekuckózni a fotelba egy finom forró itallal egy jó könyvet olvasva. A valódi otthon mindig kiszolgálja az ott lakók igényeit, így érdemes pár dolgot végiggondolva felkészülni a hideg hónapokra.
A lakberendezési magazinokban - mint ahogyan Lakberinfón is - izgalmas ötleteket találhatunk saját készítésű őszi dekorációkhoz. A ma már mindenhol megtalálható tök-dekoráció helyett érdemes visszanyúlni a hagyományokhoz és újra felfedezni a termések, levelek, bogyók díszítő értékét, becsempészni otthonunkba az ősz ezer színét és illatát. A csipkebogyó ága megszárad a vázában és sokáig dísze lehet a szobának. A különféle színű és formájú diófélék egy szép tálba rendezve nem csak díszítenek, de csemegézni is lehet belőlük.
De ne csak dekorációban gondolkodjunk! A hűvös napokon varázsoljuk melegebbé otthonunkat az őszi színek, anyagok, fények, illatok erejével.
1. Színek
A hideg napokon vegyük körbe magunkat az évszak színeivel: a narancsokkal, sárgákkal, bordókkal, melyeknek látványa melegséget hoz a térbe. Nagyobb átalakítás nélkül legegyszerűbben a textilekkel és kiegészítőkkel tudunk változtatni. Válasszunk olyan terítőt, szalvétát, párnát, apróbb kiegészítőket, esetleg függönyöket, amelyek hordozzák az ősz színeit. A lakásban, szép üvegtálban gondosan elrendezett színes termések és gyümölcsök is meg jeleníthetik a meleg tónusokat.
2. Anyagok
A hűvösödő napokon az ember igényli a melegséget. A különböző anyagok különböző érzetet hordoznak, gondoljunk a hűvös selyemre, vagy a meleg gyapjúra. Vegyük elő a puha takarókat, a vaskos terítőket. A díszpárnák huzatait cseréljük puha meleg anyagokra, bársonyra, szőrmére. De kreatívan köthetünk is maradék fonalból egyszerű párnahuzatot. A hálószobában is érdemes elővenni a melegebb takarókat. Akinek van kandallója, az készítse be a tűzifát, hogy a ropogó tűz mellett tudjon melegedni. A forró gyümölcs-, és herbateák nem csak finomak, de egészségesek is, felmelegítik a testet és a lelket egyaránt.
3. Fények
Az őszi időszakban egyre kevesebb a napsütéses órák száma, egyre többet gyújtunk lámpát. Érdemes kialakítani a lakás különböző pontján, meleg fényekkel megvilágított hangulatos sarkokat, ahol egy jó könyv mellett lehet élvezni az otthonlét nyugodt hangulatát. A lobogó tűz izzó fényének varázsát megidézhetjük gyertyák használatával. Persze csak megfelelő felügyelet mellett!
4. Illatok
Az ősznek jellegzetes fanyar illata van, az érett gyümölcsök, a lehulló lomb, a búcsúzó természet egyvelege. Legegyszerűbben illatgyertyák használatával eleveníthetjük meg ezt a hangulatot otthonunkban. De vannak olyan illatos termések, - mint például a narancseper - melyek tálakba rendezve sokáig őrzik az ősz harmóniáját. Az évszaknak megfelelő ételek készítése közben a jellegzetes őszi illatok bejárják a lakást, gondoljunk a finom teákra, vagy a sülő alma, gesztenye, vagy sütőtök illatára
5. Ízek
A hűvös időszakban az ember inkább az úgynevezett „melegítő ételeket” fogyasztja. Ezek közé tartoznak az olajos magvak, a csípős fűszerek, vörös húsok, szezonális zöldségek, gyümölcsök. A meghitt étkezéshez használjunk „ősz színű” terítéket, szalvétákat. A narancsszínű tökhéjban felszolgált sütőtök krémleves igazi ünnepi fogás! Az asztal díszítéséhez bátran használjuk az ősz kincseit: piros almát, zamatos körtét, pirosló csipkebogyót, melyek nem csak díszítenek, de az étkezés során el is fogynak majd.
Almás gyömbéres fahéjas tea a hűvös napokra:
-1l víz
- 2 ek fekete vagy zöld tea
-1 db alma
- 6-8 szelet gyömbér
-1 rúd fahéj
- méz
A vízet felforraljuk a gyömbérrel, 15 perc főzés után hozzátesszük a tealeveleket, 2-3-ig áztatjuk.
Leszűrjük és hozzáadjuk az almát, fahéjat és ízlés szerint mézet. 5-10 percig állni hagyjuk.
Sütőtökös fűszeres latte
italhoz:
50 ml főzött kávé
200 ml tej
tejszínhab
fűszeres szirup: (több adaghoz elég)
350 g sütőtök kimagozva, hámozva
350 ml víz
100 g barna cukor
120 g kristálycukor
fél tk gyömbér
fél tk szegfűszeg
2 tk fahéj
fél tk szerecsendió
1 kk vaníliakivonat
A sütőtököt megmossuk, kimagozzuk és felvágjuk. Forró sütőben kb. 40-60 perc alatt puhára sütjük.
A sült tököt kikanalazzuk a héjából és összeturmixoljuk. Közben a cukrot felfőzzük a vízzel és a fűszerekkel.
hozzáadjuk a tökpürét majd 12-15 percig főzzük. Ha kihűlt hűtőben 1-2 hétig tárolható.
A lefőzött kávéhoz hozzákeverünk 4-5 ek szirupot A tejet felhabosítjuk és a kávéra öntjük. A tetejére tehetünk tejszínhabot, fűszereket.
+1. Extra tanács
diO Kreatív csapatként igazán tudjuk, hogy nincs annál jobb dolog, mint csípős őszi estén, a mécses imbolygó lángjába bámulva forró teát szürcsölve és jót beszélgetve, diót csemegézni a család és a barátok társaságában! Próbálják ki Önök is! :)