Bélyeges tégla az AC Design szentendrei üzletében

Akik már jártak az AC Design szentendrei telephelyén jól tudják, hogy a termékpaletta állandó részét képezi az antik építőanyagok. Ez az értékmentő munka a tulajdonosok egyik küldetése, a múlt értékeinek megőrzése, megmentése, hogy felújítva újra az otthonunk vagy a kertünk elő részévé váljanak. Ilyen építőanyag a bélyeges tégla. A városok folyamatos megújulásakor a régi és
használhatatlan épületek elbontásakor tárulnak fel ezek az érdekes építőanyagok, amik részben a múltról mesélnek, másrészt egyedi megjelenésük ma már a dekoráció részévé vált. Az akkori időkben ezt még nem is sejtették.

Bélyeges tégla az AC Design szentendrei üzletében

Hungarikum: a bélyeges tégla

A történelmi Magyarország területén a 19. század második felétől kezdve számos téglagyár ontotta a különleges egyedi jelölésű címeres és bélyeges téglákat, általában saját monogramjukat nyomták rá a téglákra. Egy-egy építkezéskor, amikor több beszállító és küldött téglát, jól elkülöníthetőek voltak az egyes típusok- Az Osztrák–Magyar Monarchia idején nagyon sok bélyeges téglát égettek Budapest, Bécs, Pozsony, Győr, Nagyszombat, Pápa környékén, szinte az egész Dunántúlon, Burgenlandban, a Csallóközben és a Duna–Tisza közében. Ezek az egyedi jelölések egyedivé, látványossá és dekoratívvá tették ezeket az egyszerű formákat.

Bélyeges tégla az AC Design szentendrei üzletében

Felhasználási lehetőségek a lakberendezésben

Ezek a téglák új funkciót azáltal nyernek, hogy a bontásukat követőn feltárulnak a címerek, logók, monogramok vagy éppen a gyártás évszámai. A bontott tégla használata a belső terekben az utóbbi évtizedekben jelentősen elterjedt. A gyűjtők száma is gyarapszik, mert egyre többen tartják fontosnak a régi építőanyagok megmentését vagy ismételt beépítését. A bélyeges tégla rusztikus megjelenése, a változatos vöröses, barnás és sárgás színei akár kombinálva is látványosak. Jellemzően elszórtan kerülnek felhasználásra egy alap téglaburkolat kiegészítéseként, ezáltal sokkal jobban kiemelkedik sajátos díszítésük.

Jellemző a használatuk a vidéki, rusztikus vagy kifejezetten magyaros hangulatú lakberendezésben. Beltérben jellemző a teljes padlózat kialakítása, de rendszeresen megjelenik kandallók burkolatában borospincék falán, előszoba falakon. Kültéri felhasználásuk szintén igen változatos. Kerti utakba építve is láthatjuk, szaleltik oldalfalaiban, fedett kerti kemencék díszítésére egyaránt használható. Sétáink alkalmával téglakerítések oszlopain is feltűnik egy-egy címeres tégla díszítés.

Bélyeges tégla az AC Design szentendrei üzletében

Az AC Design új szemléletű modern és klasszikus beltéri és kültéri burkolólapjai, cementlapjai mellett a bélyeges téglákat is folyamatosan forgalmazza. A téglák utólagos tisztítást már nem igényelnek részben vagy teljesen tisztított formában vehetők át. Azáltal, hogy bélyeges tégla tulajdonosokká válunk, hozzájárulunk a régi, teljesen természetes anyagokból készült építőanyagok fennmaradásához, a jelölések mögötti gyárak, arcok, történetek továbbéléséhez.

Bélyeges tégla az AC Design szentendrei üzletében

Amikor bélyeges tégla burkolatot tervezünk érdemes jól felmérni a kívánt mennyiséget és úgy érkezni, olyan áruszállításra alkalmas járművel érkezni, amivel könnyen és sérülésmentesen elszállítható az adott mennyiség. Igény esetén megszervezzük a házhoz szállítást az ország bármely pontjára. Ismerd meg és válaszd az AC Design régi bélyeges tégláit, tedd élővé az otthonod belső tereit, falait, változtasd meg a kerted, vagy a teraszod hangulatát egy egyedi és megismételhetetlen darabbal!

AC Design - Különleges burkolatok

www.acdesign.hu

Telefon: +36 70 3688 300 vagy +36 20 9577 682 

E-mail: antikcentrum@antikcentrum.hu

AC Design logo