Ha konyhaszigetet építesz, tárolni tudod az összes nagy, főzéshez szükséges dolgot, mégis rengeteg helyed marad, hogy kifőzd a nagyszerű receptjeidet. Magyar nyelvű felirat megjelenítéséhez használd a lejátszó Feliratok - gombját

Építs kicsiny konyhaszigetet

A legtöbb kicsi konyha a közlekedő felület maximalizálása érdekében hagyományosan L-alakú. Itt azonban inkább feláldoztunk a padlóból, hogy egy olyan szigetet alkossunk, ahol a főzésre szolgáló hely a lehető legnagyobb. A sziget két, egymásnak háttal fordított, 80 cm-es szekrényből, és a tűzhely két oldalán elhelyezett 30 cm.es szekrényekből áll. A munkalap a szigethez illeszkedik, egyedi szabású, előre kialakított lyukakkal a nagy platni és a csap számára. Hogy még sokoldalúbbá tegyük a konyhát, egy gurulós kocsit is elhelyeztünk, amely mindig a szükséges helyen kínál extra munkafelületet.

Helytakarékos IKEA konyha megoldás

Hagyj helyet, hogy még több helyet teremts

Amikor kis konyhádban a szekrények elhelyezését tervezed, a helyiség teljes magasságának kihasználásával minden centinek hasznát veheted. Esetenként azonban hagyj üres helyet, így több hely marad az olyan nagyméretű tálcák vagy paella-s lábosok számára, amelyek a szekrényben nem férnek el. Extra munkafelületet is alkalmazhatsz a kisebb konyhai gépek számára, ami egyúttal pihenőhelyként is szolgálhat, amíg a nagy tálca forró muffin hűl, vagy a tészta kel.

A falak is segíthetnek

Ha készítettél már valaha bonyolultabb ételt, akkor biztosan tudod, hogy olyankor nincs idő végigkutatni a fiókokat a sajtreszelő után. A nyitott polcok és fali sínek segítenek abban, hogy a sűrűn használt főzőeszközöket könnyen és gyorsan megtaláld, így nyugodtan összpontosíthatsz a felfújtra. Egy kis konyhában az általában üres falakat is kihasználhatod, sínek segítenek a hely maximalizálásában.

Terjeszkedj felfelé

Nem véletlen, hogy a nagyvárosok épületei az ég felé nyúlnak – ez hatékony módja a helykihasználásnak. Ugyanez érvényes a kis konyhákra is. A szekrényeket egészen a mennyezetig építsd, így több elfér. Ebben az esetben üvegajtókat választottunk, amely nem csak stílusos, de nyitott tér érzetét is kelti. A szekrénybe épített világítás segíti a helyiség többi részének megvilágítását. Íme, egy ötlet – ragaszd fel legjobb ételreceptjeidet a szekrény belsejére és máris kezdődhet a főzőcske.