Modern konyha lakberendezés

Andok Zsuzsanna

Andok Zsuzsanna lakberendezőTippek tökéletes konyha kialakításához: A konyha otthonunk talán legfontosabb és a legtöbb veszélyt rejtő helyisége. Ezért tervezése több időt és odafigyelést is igényel. Érdemes átgondolni szokásainkat, illetve a funkciókat, amiket használni szeretnénk. A kialakítását természetesen nagyban befolyásolja a rendelkezésünkre álló költségkeret, a helyiség mérete is, illetve a konyhai gépek, berendezések, a munkapult és a konyhabútor anyaga is. Mivel hosszú távú beruházás is, ezért célszerű szakember segítségét kérni. Ha mégis magunk állnánk neki új konyhánk tervezéséhez, tartsuk szem előtt az alábbi pontokat:

1- konyhatechnológia – azaz a sorrend, a munkavégzés háromszöge: hűtő-mosogató-tűzhely. Ugyanis nem mindegy, hogy jobb- vagy balkezesek vagyunk, ha nem megfelelő a sorrend, nem esik kézre semmi sem és sok felesleges kilométert teszünk meg egy étel elkészítésekor.
2- alapterülethez igazított berendezés – kicsi konyhába megfelelő mennyiségű és méretű gépeket helyezzünk el. Gondolkozzunk el azon, milyen gépekre lenne valójában szükségünk: tűzhely, páraelszívó, mosogató, hűtő, mikró, sütő, mosogatógép, borhűtő, grillező, kávéautomata, akár tv is.
3- pult magassága – ajánlott szabvány a 80-90 cm közötti magasság, de nyugodtan alakítsuk ki testmagasságunknak megfelelően, mert más magasság kell a főzéshez vagy a mosogatáshoz, tésztadagasztáshoz, étkezéshez.
4- alsó-felső szekrény közötti magasság 45-50 cm, átlagos mélysége 30 cm. A felső szekrény magassága akkor megfelelő, ha álló helyzetből kényelmesen elérjük a felső polcot is. A páraelszívó a tűzhely felett 60-70 cm magasságban kell elhelyezni, mert így szívja el hatékonyan főzés közben a szagokat.
5- berendezések magassága – magasan beépített sütő vagy mosogatógép sokkal kényelmesebbé teszi a használatukat, így bátran válasszunk magasra beépíthető típust!
6- ablak alá főzőlapot és mosogatót ne tegyünk! Ha mégis szükséges, ez utóbbinál válasszunk dönthető vagy munkapultba süllyeszthető csapot.
7- pult méretei – mélysége minimum 60 cm, a főzőlap és mosogató között legalább 60-80 cm legyen, illetve a tűzhely két oldalán érdemes minimum 40-40 cm helyet biztosítani.
8- pultok közötti távolság – ha az alapterület lehetővé teszi, gondolkodhatunk kétsoros, L, U vagy G-alakú konyhában, de akár sziget kialakításában is. A pultok közti távolság viszont ne legyen kevesebb, mint 100-120 cm.
9- alsó szekrény ajtók-fiókos elemek aránya – a főzőlap jobb és bal oldalán fiókokban főzéshez szükséges eszközöknek (fakanál, habverő, merőkanál..), illetve fűszereknek célszerű fiókot tervezni, de kisebb edényeket, fazekakat is kényelmesebb egy kihúzható, esetleg drótvázas fiókból kivenni, mint ajtós szekrényben keresgélni. Viszont figyeljünk arra, hogy fiókot sarokba és túl magasra ne helyezzünk, mert használhatatlanná válik. Sarokelemekben használjunk körbefordítható vagy kiforduló polcos megoldást.
10- konnektorok, elektromos csatlakozási lehetőségek – megfelelő mennyiségben és magasságban elhelyezve, a világításnál – a legfontosabb hogy minimum kétféle lehetőség legyen, egy általános világítás és egy, például a felső szekrény aljához rögzített munkapultot megvilágító LED sor. Világítótestek elhelyezésekor figyeljünk, hogy ne vessen árnyékot, a konyhai balesetek megelőzésére.

AZ Design - www.azdesign.hu - +36 20 772 8166

 

Dóró Judit


Dóró Judit lakberendezőSokan nincsenek tisztában azzal, hogy egy konyha megtervezése mennyire összetett és nagy szakmai jártasságot igénylő feladat. Anno minket úgy tanítottak, hogy a lakás ezen részét úgy kell tekinteni mint egy
"konyha üzemet", melyben sok és bonyolult műveletek, tevékenységek folynak különböző sorrendben. Kiemelnék néhány főbb alapszabályt függetlenül attól, hogy kinek milyen szokásai és designbeli igényei vannak, ezeket illik betartani amennyiben az alaprajz engedi:

- Műveletek sorrendje, mely azt jelenti, hogy a technológiai sorrendet - hűtés-előkészítés-mosás-előkészítés- főzés -tálalás- ha lehetséges tartsuk be, hogy a háziasszonynak megkönnyítsük a dolgát, és a napi edzést ne a konyhában hajtsa végre, mert a sorrend miatt sokkal hosszabb útvonalat kell bejárnia, mint egyébként normál esetben.
- A mosogató medence és a főzőlap között lehetőleg nagyobb távolságot tartsunk mint 60 cm mert érintésvédelmi szempontoknak is meg kell felelni - ezt szintén sokan nem tudják.
- Az alkalmazott anyagoknak fertőtleníthetőnek, könnyen tisztán tarthatónak érdemes lennie, már ha aktív háziasszonyról beszélünk. Éppen ezért az én jó tanácsom az, hogy minél kevesebb fugázott felületet tervezzünk be, mert a fugák sosem voltak híresek a könnyű tisztíthatóságukról - még mindig ragaszkodnak sokan a csempézett, évek múlva biztosan lecserélt burkolathoz a falon.
-  Merjük bátran használni a - néha tudom nem olcsó, de annál praktikusabb - modern konyhai vasalatokat, mert ez a háziasszony munkáján nagymértékben könnyít és gyorsít is.
- Fontos a természetes, a direkt és indirekt megvilágítás, hiszen egy nem jól megvilágított konyhában az étel is más színű, hamis információkat kaphatunk az elvileg elkészült ételről.
- A kisgépeknek, konyhai eszközöknek is nagyon fontosak, hogy mindig kéznél legyenek - akár elzárt, akár nyitott módon - mert ezzel is gyorsítunk az elkészítési időn. Ha például mindig a spájzból kell kivenni napi szükséges kisgépet, kényelmetlen lesz, és előbb utóbb nem használt tárggyá válik, majd hulladékként végzi új állapotban. Tehát fontos a tárolási helyük meghatározása.
- További főbb szempontok amikről oldalakon keresztül lehetne még írni: mosogatás, korszerű elektromos gépek a konyhában, páraelszívás, szellőzés a helyiségben.
- Egy mai modern konyha nem csak funkcionális, hanem szerves egységet alkot a lakás - manapság főleg az egylégterű étkező és nappalival - egész részével oly módon, hogy már inkább nappali hatást kelt, mintsem konyháét. Ezért nagyon fontos a lakás többi részével való designbeli összehangolása is.

Látható, hogy egy konyha tényleg szinte üzemként működik, mert megannyi fontos szabálynak és feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy az úgy működjön, hogy ellássa funkcióját és a háziasszony leginkább kedvelt helye legyen a lakásban. Mondhatom, hogy a lakás legbonyolultabb helyisége. Ezért arra kérek minden kedves lakásfelújítót, építkezőt, hogy nagy gondossággal járjanak el már a tervezési időszakban.

DD Interior Belsőépítészeti Stúdiódorolakberendezes.hu   +36 30-255-2479

 

Márton Zsuzsanna


Márton Zsuzsanna lakberendezőMire kell ügyelni konyhatervezésnél… Ha a konyha területére ablak is esik akkor fontos már a tervezésnél figyelembe venni, hogy az ablak elé függöny is fog kerülni és annak is van bizonyos helyszükséglete. Vagyis a felső szekrények álljanak meg az ablaknál lévő fal éle előtt 15 cm-el, főleg ha párkány léc is kerül a tetejére, ami túllóg a bútoron. Tehát nem szabad hagyni, hogy a szekrény oldala az ablak széléig érjen! Így szépen lehet majd függönyözni az ablakot.

Ha a konyhaszekrények közé sorolva különálló hűtőszekrényt szeretnénk, nagyon oda kell figyelni a mellette álló szekrényen lévő fogantyúk méretére. A különálló hűtők általában előrébb állnak mint a konyhabútor. Ha a bútoron keresztirányban szeretnénk egy hosszú fogantyút látni ami szinte végigér a bútor ajtaján, felszerelés előtt meg kell győződni arról, hogy a bútor fogantyú az ajtó nyitásakor nem ér bele a hűtőszekrény ajtajába. Vagyis ki tud-e nyílni a bútorajtó a hűtőtől. A hulladékgyűjtő milyensége és elhelyezése is fontos kérdés a szelektív hulladékgyűjtés korában. Gondolnunk kell rá már a tervezés során. Sokféle megoldás létezik szélesebb és keskenyebb szekrényben való elhelyezéshez is. A háziasszony dolgát nagy mértékben megkönnyíti egy a szekrényben jól elhelyezett szelektív hulladékgyűjtő vagy akár egy hagyományos hulladékgyűjtő is.

Márton Zsuzsanna lakberendező - Speciális Studio - mazsuzska.weebly.com  +36 30 377 8616   



Stephens Andrea


Stephens Andrea CastdesignKonyhatervezéskor 2 főszempontot találunk nagyon fontosnak, amit sok helyen nem vesznek alapul.

Az egyik a mosogatótálca mérete. Sokan nem figyelnek oda erre pedig még mosogatógép mellett sem elhanyagolható, hogy egy nagyobb lábast vagy tepsit is el lehessen mosogatni. A másik dolog, hogy a hűtőszekrény mellé mindenképpen tervezzünk pultot az ételek ki-bepakolása céljából.

Amit mi előszeretettel ajánlunk, de nálunk még nem annyira bevett szokás nagyobb konyha esetén, az a főzőlap fölé beépíthető úgymond fazék feltöltő csap, aminek az a nagy előnye, hogy ott helyben, főzés közben tudjuk használni, mindamellett, hogy nagyon mutatós és öltözteti konyhánkat is.

Stephens Andrea - lakberendező és enteriőr tervező. Telefon: +36-20-468-5679
E-mail: andreakstephens1@gmail.com



Világosbarna modern konyha

Modern konyha tervezés és lakberendezés

Lakberendezők ötletei konyhatervezéshez Lakberinfo