A jó döntéshez realitásérzékre és technológiai, piaci ismeretekre egyaránt szükség van. A lapos képernyős LCD- vagy plazma-televíziók árának folyamatos csökkenése miatt már Magyarországon is több fogy belőlük, mint a képcsöves (CRT) készülékekből. Az új tv-k amellett, hogy képminőségben, felbontásban felülmúlják a korábbi modelleket, jóval kevesebb helyet foglalnak el a lakásból. Formájuknak, kisebb súlyuknak köszönhetően elhelyezésükre is több lehetőség van.

Ennek ellenére a tv-készülék helye lakberendezési, belsőépítészeti szempontból igen meghatározó - mutat rá Eszik Mihály, a Hetvennyolcas Képzőművészeti és Épülettervező Bt. belsőépítésze. A tervezés során - legyen szó átalakításról, építkezésről vagy csak új készülék megvásárlásáról - fontos, hogy pontosan mérjük fel a család, a felhasználók igényeit. Az elhelyezést befolyásolják a lakók tévézési szokásai, a rendelkezésre álló építészeti és pénzügyi lehetőségek, a szoba funkciója is.

A nagyképernyős tv-k leggyakoribb helye a nappali. Ezen belül is a televíziót tehetjük a falra, tv-állványra, de zárható szekrénybe is, ahonnan a képernyőt csak a használat idejére „varázsoljuk” elő. Érdemes a képátlót óvatosan megválasztani akkor is, ha egyébként nagyobb méretű készüléket is megengedhetnénk magunknak. Ha túl közelről nézünk túl nagy képet, tekintetünk nem tudja egyszerre átfogni a teljes felületet, ami hamar fáradtsághoz, fejfájáshoz vezethet. A tv elhelyezése akkor ideális, ha a képernyő közepe kényelmesen ülve szemmagasságban van. Rögzítésekor ezt is figyelembe kell venni.

Fontos továbbá a lakás, azon belül az ablakok tájolása, hiszen ha éppen a tv-vel szemben van, elsötétítés mellett is élvezhetetlen lesz a kép. Érdemes az elhelyezésnél a kapcsolódó készülékek (DVD-lejátszó, beltéri egység, erősítő, stb.) helyét is – a szükséges konnektorszámmal együtt – kialakítani a tv körül. Ha ezek az eszközök messze vannak a tv-től, a kábelek elrejtése gondot okoz, ráadásul az átvitt jel a kábel hosszával arányosan gyengül. Mindezt alaposan végiggondolva kell kiválasztani a megfelelő falitartót, állványt vagy szekrényt.

A kínálat minden szempontból széles - jellemzi a piacot Prohászka Ottó, az egyik legnagyobb hazai falitartó-forgalmazó, a Hama hazai képviseletének vezetője. A 240 ezer forintos, távirányítóval dönthető, forgatható luxuskonzoltól a 3-4 ezer forintos, statikus tartókig minden kapható. Ezzel együtt az olcsóbb, fix tartó nem szükségszerűen rosszabb, inkább másra való. Ha a minőség, a legjobb képi és akusztikai moziélmény az elsődleges, a televíziót fixen kell rögzíteni, és mindig ugyanonnan, az ideális helyről kell nézni, mely köré rendezzük a hangfalakat is.

A tehetősebbek erre a célra külön moziszobát hoznak létre. Ha inkább az a szempont, hogy a kép a lakás több pontjáról nézhető legyen (amerikai konyhás, vagy egylégterű lakások), akkor a forgatható állványok, konzolok biztosítják a kívánt szabadsági fokot. Ezek közül persze nem szükséges a legdrágább, motoros változatot megvenni, 10-15 ezer forintért már igen jó forgatható falitartók kaphatók. A változtathatóság ugyan nem teszi lehetővé, hogy az audiovizuális minőség ideális beállítását folyamatosan elérjük, ugyanakkor egy ilyen rendszer rugalmasan alkalmazkodik a felhasználó szokásaihoz.

A lényeg tehát - összegez a szakember - tudatosan és több szempontból is gondoljuk át mind a televízió beszerzését, mind pedig a nappali berendezését. Ha nagyon sarkosan akarunk fogalmazni, azt is mondhatjuk: a nappali berendezését a tv-készülék határozza meg.