Idén az év fordulóját, a váltás időpontját január 26-tól számítjuk.

6-os Fém
Ha most a kanapén ülnél, és jó barátok lennénk, és ott gőzölögne a tea /kávé előttünk, megkérdezném, hogy vagy? Túlélted az elmúlt év bizonytalan hangulatát? Erős vagy, és a tiszta, határozott dolgokat szereted, ám a múlt év, mint egy bújócskát játszó sellő, sose mutatta meg biztosan magát. Nem maradt más, mint hogy alkalmazkodjál, és hogy várj. Megkérdezném még azt is, hogy készítettél-e terveket a következő évekre? Mit szeretnél tenni, és miként? Hol akarsz lenni 2, 3, 4,… év múlva és hogyan? Nem szekírozásból kérdezném, hanem mert a jelenlegi évvel újra beindul az életed szekere. Nem nagy svunggal, moderáltan, de az előző évhez képest nagyobb lendülettel.

Hatalmas dolgokra még nem kell készülnöd, hacsak nem vagy Bivaly-szülött. Több 6-os Fém alapszámú egyéniség ugyanis egyben Bivaly is, és a jelenlegi év a kínai asztrológiában ebben a jegyben telik, ami felhajtó erőt hordoz, mintha a sors kissé a tenyerére venne és megtáncoltatna, néha nevetsz, néha meg azt mondanád, tegyél már le, elfáradtam..

Az itt következő 6-osok egyben Bivalyok is:
- Férfiak: 1949 jan. 29 -1950. feb. 16. és 1985. feb. 20.- 1986. feb. 08.. között születettek
- Nők: 1937. feb. 11. – 1938. jan. 30., 1973. feb. 03.- 1974. jan. 23. között születettek

Ha valamelyik évszámra igen a válaszod, akkor mindaz, amit általánosságban elmondhatunk az évről, még kiegészül azzal, hogy mozgalmas, erőteljes, önbizalommal, tetterővel, magadra találással, felvillanyozottsággal, élményekkel teli éved lesz. Na és ha „sima” 6-os vagy? Semmi gond, az árnyak és a felhők szép lassan távoznak sorsod egéről.

Éved kulcsszavai: békesség vágy, gondoskodás, szeretet, szerelem, kapcsolat téma, valahová tartozni akarás, óvatos kibontakozás, tervek kidolgozása, előkészítése, elvarratlan szálak rendezése, kapcsolatok rendbe tétele, anyai motívum, anyaság, női pólus, párkapcsolati kérdések, kapcsolat női körökkel, kuszaság, érthetetlen dolgok, fel-felbukkanó magányérzet, lomtalanítás, fölösleges dolgoktól megválni.

Kifejtés
A 2009-es évet számodra az az energia uralja, amely pártfogásába veszi a nőket, a finomabb megnyilvánulásokat, az anyai érzést és az anyaságot, a védelmet, a megőrzést, és a termékenységet. Mivel ez az előző évhez képest konkrétabb jelleget képvisel, ezért te is biztosabb terepen jársz, és sokkal nyitottabb, derűsebb módon tekintesz a világba. Vállalkozó kedved megnő, ámde túl korai lenne, hogy gyökeres változásokat indíts el. Ha mégis, akkor azt nagyon jól elő kell készítened. A legfontosabb feladatod: minden dolgod rendezése. Kezdd magaddal. Elégedett vagy a testi-lelki-szellemi állapotoddal? Ha nem, akkor keress és találj valamit, ami segít abban, hogy helyére tedd a fizikai és belső önképed.

Bármi van az életedben, amit gátként élsz meg, azt most, azonnal érdemes módosítanod, megoldanod. Keress terápiás módszert, és tégy rendet magadban, mert csak tiszta lappal indulhatsz tovább a következő évek felé. Akármi rendezetlenség marad benned, az gátolni fog a kiteljesedésben, bármilyen hivatásod is legyen, vagy bármilyen státuszban is vagy. Amint ezekkel megvagy, jöhet az életed átalakítása. Pontosan érdemes megkeresned, amit akarsz. Készítsd elő a terveidet és folytass előzetes tárgyalásokat. Egyedül azonban nem szabad belefognod semmibe (hacsak nem vagy Bivaly, aki plusz felhajtóerővel rendelkezik 2009-ben!), ezért bármilyen vállalásodhoz keressél társakat, és szövetkezz a sikeres jövő érdekében.

A termékeny yin energia konzerválásra, megőrzésre késztet, és meglásd, amint hozzá fognál bármilyen módosításhoz, megszólal az a kis belső cérna hangocska, hogy „De hisz még jó lehet valamire.” Nem, nem lesz jó, hidd el. Egy kanapéra úgy tudsz leülni, ha lepakolsz róla. Fogd azokat a régi mindenféléket és a roskadozó kanapékat érzelemmentesen, hideg fejjel lomtalanítsd. Érvényes ez mindenre. Ruhák, bútor, szuvenírek, kis ez meg azok, a stílusod, amivel esetleg nem vagy elégedett, a kifejezésmódod, az emlékeid, a fájdalmaid, a nyűgjeid, stb. NEM FOGOD MEGBÁNNI! Amint ürességet érzékel, a megújulás és a siker energiája oda tódul. Csak ezen az áron találkozhatsz új és előre vivő élményekkel.

Az év folyamán érdemes nagyító alá venned az „anya” kulcsszót is, és mindazt, ami zavaró ezzel kapcsolatban, rendbe tenni. Kereshetsz családrendező módszert, terápiát is. Ha netán édesanya vagy, akkor a saját anyai szerepedet vizsgáld meg – de vigyázz, ne légy annyira kritikus, szeresd azt a kis asszonyt, aki vagy. Ha férfi 6-os vagy, akkor az anyai, gondoskodó éned állítsd a talpra, és hagyd, hogy a gyengédséged előbújjon. Meglepő fordulatot vehet az érzelmi életed. Akár párkapcsolatban, házasságban élsz, akár csak keresed a társad, a szerelem felizzik, és megújult állapotban mutatja meg magát. Igazi élmény lesz ezt átélned. Na és ha mindezen túl vagy, már el is érkezett az a féktelen év, ami egészen új aspektusban jelentkezik. Jut eszembe, ne feledj töltekezni, mozogni sokat, és ha leülne a hangulatod, azt is tornáztasd meg – tudatosan.

7-es Fém
Az életed olyan ágban van éppen, ami leginkább a pozitív személyiségváltozást szolgálja. Ez azonban nem a te ötleteid alapján történik, hanem kívülről jövő helyzetek fordítanak, esetleg kényszerítenek arra, hogy változz és változtass. Már az elmúlt évedben is megjelenhetett ez a tendencia, nem minden úgy alakult, ahogyan vártad, tervezted. Kívülről jövő hatások folyton beleszóltak és áthúzták számításaid. Nyilvánvaló, hogy csak az alkalmazkodás segített rajtad, és ha tudtál a fának nem neki menve, hanem ág alatt átbújósan, rugalmasan és gyermekien viszonyulni a meglepetésekhez, mégis akadt lehetőséged megelégedést adó dolgokat létre hoznod. Az igazán új sanszok – sok más finom-vegyes körettel - idén érkeznek meg számodra.

Kulcsszavak
Dinamizmus, erő, erőteljes és hirtelen fordulatok, meglepetések, újdonságok, lendület és növekedés, mérgelődés, harag, kibékülés, spontaneitás, állandóság hiánya, eredmények, optimizmus, impulzivitás, amúlt kérdései, emlékek.

Kifejtés
Az éved a gyors növekedés, kibontakozás jegyében alakul. Ez azt jelenti, hogy nincs tekintettel a te saját ritmusodra és arra, hogy kész vagy-e lépni, minden csak úgy jön, megy, pörög. A Fa energia, mely éved jellemzi, ellentétes a tieddel, ezért állandóan megpróbálod alakítani, kitalálni, megfejteni, hogy mit és hogyan kellene tenni, de a történések mintha önálló életet élnének, folyton megszöknek a kontrollod alól. Ez igazán bosszantó lehet, ám amint engeded, hogy menjen minden a maga útján, és megpróbálsz alkalmazkodni, sikeres dolgokat is tapasztalhatsz, sőt, jó néhány előre vivő élményt szerzel. Amire érdemes odafigyelned: tervezz és kivitelezz pontosan, figyelj a részletekre. Ne álmodozz, mert ez most csapdaként funkcionálhat, amennyire lehet, légy észnél, és próbálj végig, egész évben objektív maradni.

Nem számíthatsz kényelemre ez évben. Mint említettük, olyan energiával találkozol, amit nem tudsz kontroll alatt tartani. Ez abban nyilvánulhat meg, hogy pl. megszervezel valamit, és a résztvevők a legváratlanabb pillanatban megváltoztatják szándékukat, vagy valami más, emberektől független külső körülmény szól bele a megvalósításba. Mint a vihar és mennydörgés, erős sodrásnak vagy kitéve, ez ugyan nincs ínyedre, de a sokféle hatás közt unos-untalan érkezik olyasmi, amit érdemes megtartanod, és stabilizálnod. Kiemelkedően fontos, hogy biztos légy magadban, és abban, amit tenni szeretnél.

Viszont semmilyen részletet ne hagyjál figyelmen kívül, egyeztess, ha kell, százszor, és tisztázd, ami nem világos, mert az év növekedést pártoló energiája abba kap bele, amit éppen felmutatsz, ha félkész dolgokat tartasz a kezedben, abba, ha pedig precíz terveket, azokat segít kibontakoztatni. A múlttal kapcsolatos családi emlékek az év folyamán fel-feltűnnek, mintha csak azt várnák, hogy tölts velük egy kis időt, és tedd rendbe, ami zavaró. Azután meríts belőlük erőt, mert ezek az életed alapjai.

Egészség
Ebben az évben adózz az egészséges életmódnak is. Na igen, mondanád, ha itt ülnél mellettem. A 7-es egyéniség ugyanis nagy kanállal szereti falni az életet, adózik a testi élvezeteknek, és mind a testi, mind a lelki fejlődésre csak úgy, szabadon, könnyedén és ötletszerűen figyel oda. Kivételt képeznek ez alól azok a 7-esek, akik rendszeresen végeznek testmozgást, vagy valamilyen sport elkötelezettjei. Ha te egyikbe se tartozol, ideje elgondolkodnod azon, hogy az évek múlásával vajon hogyan őrizhetnéd meg életerődet, mi több, alakodat. Vagy ha már késő, hogyan nyerhetnéd vissza. Nem véletlenül térek ki erre, 2009-ben az emésztés fő téma lehet az életedben. Egyrészt ugye a sok esemény, élmény, a sok változatosság, amire csak kapkodod a fejed. Ezeket is mind meg kell emésztenünk a bensőnkben, akárcsak az ételt.

Ha az emésztésünk rendben van, a lelki élmények megemésztése is könnyebben megy. Próbáld tehát ki, mit is fednek azok a szavak, hogy léböjt, tisztító kúra, salaktalanítás, testkontroll étrend, diétás napok, könnyű esti vacsora, meg semmi nass. Semmi kellemes, testet kényeztető kiadós fogás. A gyomrod érzékenyebb, ezért tényleg figyelj oda, és ha lehet, mondj búcsút néhány kilónak. Az érzelmi életedre a tested karban tartása is pozitív hatással lehet, és ha ezt még sikerül megspékelned némi kirándulós-utazós - elvonulós időszakkal, egészen megelégedett módon fogod zárni ezt a tarkabarka évet.

8-as Föld
A kitartás és az állandóság mintája vagy, a fölösleges mozgástól dideregsz, de pontosan az élet viharának voltál kitéve az elmúlt évben. Hirtelen fordulatok, a fejlődésed szolgáló kényszerítő körülmények, események rohantak át utadon. Tulajdonképpen keveset találkoztál a nyugalommal, ami pedig belső lényeged. És a termékeny magány, amikor csak úgy felteszed a lábad az asztalra, egy figyelmen kívül eső remek kis helyen… sajnos, ritkán adatott meg. Vannak ezek a tavaszi viharok, amikor a szél belekap a zsenge ágakba, és megpörgeti a lehullott százszorszépet, megtölti az emberek szemét porral, lesepri a kalapot a fejről, és hiába tíz kardigán, vagy három kabát, hacsak nem vagy fedezékben, nem tehetsz semmit, esetleg nevetsz az egészen. Lehetséges, hogy voltak ilyen mozzanatok a múlt évben? Ha igen, még ne szusszanj fel nagyon, mert a lendület folytatódik, csak kissé szelídebben.

Az éved kulcsszavai: lendület, irányváltás, új ötletek összekapcsolása a bevált stratégiával, kényszerítő körülmények ellenére jelentkező siker, fárasztó események, mozgás, alázat megélése, kapcsolataid megtartó ereje, az idejétmúlt dolgaid elsikkadása.

Kifejtés
Ez az év is a Fa energia jegyében telik, és a Fa folyton mozgatja, irritálja, cselekvésre sarkallja a Földet. Nem enged pihenni, még akkor sem, amikor ezt igazán igényled. Aztán már szinte átesel, mint az, aki oly keveset pihen, hogy már nem is érzi, túlpörögsz és hajtod a célt, hiszen nagyon nehezen engeded el és át a dolgaidat, maximalista módon szeretnél mindent rendben és eredményesnek tudni. Mindennek van határa, és olykor érdemes gyakorolnod, hogyan mondj NEM-et. Bármire, ami fárasztó, erődet elszívó, vagy amit fölöslegesnek ítélsz meg.

A felkínált segítséget ne utasítsd el, mert olykor szükségünk van egy sztalkerre, aki előttünk megy és ismeri a terepet, megbízhatunk benne. Te nem szeretsz mások után menni, de ebben az évben ezt nyugodtan megteheted, és meglásd, a világod ettől még nem áll a feje tetejére. Mi segíthet még az egyensúlyod megőrzésében? Minden, ami a világosságot jelképezi. Objektív gondolkodás, reális hozzáállás, józan megfontolások. Fénnyel való töltekezés csak úgy, spontán; ha épp süt a nap, úgy, ha nem, akkor a fény felidézésével, a melegségbe, az emberi kapcsolatokba, az ember nemesebb vonásaiba no és saját nemesebb tulajdonságaidba való kapaszkodás.

Van úgy, hogy bármerre lépünk, bizonytalannak érezzük a talajt. Épp ezért, a legbizonytalanabb lépteid megtaníthatnak repülni. Amikor a régen bevált módszerek csődöt mondanak, ott van még a spontaneitás, az improvizáció, az alázat felemelő ereje, hogy meg tudsz hajolni sorsod előtt, és tudsz tisztelni mindent és mindenkit. Ezek a pillanatok emelnek igazán magasra. Az erődön felüli, erősebb régiókba való kapaszkodás pedig csodát művelhet. 2009-ben a megújulásra koncentrálj, vagyis tedd meg, amit elgondoltál, ügyelve, hogy kivel, mivel, miért szövetkezel. Vadonatúj, most kitalált dolgokba ne fogj bele, inkább azt próbáld tökéletesíteni, ami eddig bevált. Az ismert dolgok biztonságot adnak, ezért maradj meg valamelyest a megszokott keretek közt, és csak óvatosan változtass. Ugyanakkor bármit, aminek lejárt az ideje, legyen az ötlet, terv – bármi - szép csöndesen iktass ki az életedből, ezzel csak az akadályt hárítod el magad elől. Gyomlálj, lomtalaníts, salaktalaníts ha lehet, minden téren, mert így áramolhat életedbe a megújulás.

Egészség
Nehezen tűröd a stresszt, ezért ebben az évben is találd meg a módját, hogy időnként (legalább havonta!) igazán kifújhasd magad, és visszaálljon az egyensúlyod. A legjobb, ha egyedül lehetsz, és nem kell teljesítened, csak hagyod, hogy jöjjenek-menjenek az emberek, események, gondolatok. A másik fontos dolog, hogy az évedet jellemző mozgást megzabolázhatod úgy, ha te magad kezdesz valamilyen rendszeres edzésbe. Bármennyi idős vagy, fontos, hogy stabil lábakon állj, ezért ne kíméld magad, mert a mozgás nemcsak testedet erősíti, hanem stressz-levezető hatása is jelentős. A lakomáknak, hámból kirúgásnak érdemes búcsút intened, hiszen az emésztésedet is uralja az év energiája.

És ami még fontos: hagyd a fölös mérget, ha esni akar valami, engedd, hogy essen le. Majd fölveszed, vagy összesöpröd, vagy veszel újat helyette. Bizony, légy pozitív gondolkodású, mert a gondolataid ereje fává növekszik, és azzal találod szemben magad, amit magad teremtettél meg. Pozitív gondolkodásból, bölcsességből neked van a legtöbb a tarsolyodban a 9 személyiség közül, csak ne hagyd, hogy az átmeneti viharfelhők ezt feledtessék veled, írd ki tehát nagy betűkkel: tudom, hogy a célhoz vezető úton minden javamra van, és hogy a sikert szolgálja.

Lázár Márta