3-as Fa

Minden évben két hatás találkozik: az év energiája, ami a kívülről felénk érkező impulzusokban nyilvánul meg, másik a saját energiánk, amit a személyes számunk jelképez. Ezek aztán vagy összeférnek, és szépen kiegészítik egymást, vagy birokra kelnek. Van, amikor a külső hatás erősebb, ilyenkor korlátozást élünk meg, és van, amikor saját energiánk kerekedik felül, ekkor pedig a helyzet urai vagyunk. Az elmúlt két Fém év sokkal erősebb volt, mint saját Fa energiád, ezért erőteljesen formálta sorsod és személyiséged. Sok minden megváltozhatott az életedben, s mindez áldozattal, fájdalommal járt. Amennyiben sikerült ezekből nagyobb sérülések nélkül kikeveredned, láthatod, hogy a kényszerítő hatások sok új aspektust nyitottak ki személyiségedben. Ami nem öl meg, az erősít – tartja egy mondás, így te is, ha minden nehézségen túl vagy, most megerősödve vághatsz neki az új évnek, ami merőben más fordulatot vesz, mint az előzőek. 2009-ben Föld éved lesz, és mivel a Fa megmozgatja a Földet, végre megkapod a lehetőséget, hogy valamelyest irányítsd a sorsod alakulását.

Az éved kulcsszavai: töltekezés, tanulás, önművelés, bölcsességre törekvés, meditáció, kisebb változások, felkészülés a következő, mozgalmas évre, az idő kérdése, belső változások, megújulás és kiteljesedés lehetősége, meglepő elhatározások, eltökéltség, bezárkózás, makacsság, önfejűség, önbizalom, erő.

Kifejtés
Az év fő motívuma számodra a testi, lelki és szellemi építkezés, fejlődés lehetősége. Úgy képzeld, mintha a házad alapja már elkészült volna (az előző évek ugyanis arra kényszeríthettek, hogy jövőd alakulásért cselekedjél), és most a szükséges építőanyagokat kell még kiegészítened, hogy nekiláthass a munkának, vagyis új életszakaszod, sorsod felépítésének. Minden nehézség, megpróbáltatás, amit az előző években átéltél és tapasztaltál, jövőd épülését, előmeneteledet szolgálja. Amit pedig ebben az évben megtanulsz, az már olyan pluszt ad, amivel tovább tudsz lépni, hogy jövőre, amikor a nyilvánosság elé léphetsz, valóban fel tudj mutatni eredményeket, és megoszthasd azokat másokkal. A 3-as Fát vajmi kevéssé érdekli a megszerzett dicsőség, mindig új és újabb célokat, területeket igyekszik meghódítani, ezért az állandóság nem gyakori vendég nála. De amiben eltökéli magát, abból nehéz kitéríteni, s különösen szeret olyan dolgokban részt venni, ami nemcsak a saját, hanem a mások előmenetelét is szolgálja. Mindent a megfelelő időben érdemes megtenni, és ez az év a saját előmeneteledet segíti, és támogató erőt hordoz bármiben, amit meg akarsz tanulni. Csak fogj hozzá. Sok-sok évre előre tudsz így szellemi profitra, valamint hasznos és szép dolgokra szert tenni.

Amire figyelj: az év velejárója a rendíthetetlenség, konokság, és az erős eltökéltség, egy szóval: rugalmatlanság. Ezt ne feledd, amikor vitás helyzetekbe kerülsz, mert hiába véled úgy, hogy nálad az igazság, mások is megtalálhatják azt, és egész más módon, mint te. Előfordulhat, hogy visszahúzódásra, magányra vágysz, az emberektől és a világtól távol, akár egy mizantróp… Ez az év csapdája, és nem valós érzés. Elvonulhatsz, izolálhatod magad kis időre, de ha ezt huzamosan teszed, a depresszió előbb-utóbb tarkón ragad. Tehát tudatosan törekedj arra, hogy kimozdulj, emberek közt legyél, és hogy sokat mozogjál. Így megőrizheted szellemed és lelked, tested frissességét is. A közlekedésben légy higgadt, körültekintő, és ne hibáztass senkit – magadat se, ha valami nem túl gördülékeny. Tartalékold az erődet, és készülj a jövőre, ami bizony, sok eseményt, dinamizmust ígér 2010-re.

4-es Fa

Ebben a rendszerben 9 évből áll egy ciklus, amiben a tervezéstől a megvalósításon, külső és belső küzdelmeken át eljuthatunk a célhoz és az elismeréshez. 2009-ben épp egy ilyen ciklus utolsó állomásán állsz. Mindaz, amihez eddig hozzá fogtál, most kiteljesedik, és ha mindent megfelelőképpen tettél, megkapod a neked járó elismerést. Sokfajta lehetőséged nyílt megvalósítani az életutad. Az elmúlt évben pl. olyasmiket tanultál, amiről álmodban se gondoltad volna, hogy bekerül a repertoárodba. Önszántadból fordultál idegennek tűnő dolgok felé, és valószínűleg jól tetted, mert most gazdagabb és bölcsebb vagy minden szempontból. Ebben az évben feléd fordul a külvilág fókusza, és az előző évek méltó jutalmát elnyered.

Az éved kulcsszavai: Tűz, lobbanékonyság, forró fejűség, szenvedély, lelkesedés, hirtelen felvillanó új lehetőségek, világos gondolatok, bölcsesség, képességeid megmutatkozása és értékelése a külvilág felől, elismerések, hírnév, kitüntetések, hibák felfedése, beteljesülés, lehetőségek tehetséged bizonyítására, honorárium, jutalom, eredmények, szenvedély, új ismeretségek, barátságok.

Kifejtés
2009 kirobbanó erőt hoz az életedbe, tele örömmel, az áhított rád figyeléssel, önbizalommal, és végre, nyilvánvalóvá lesz kompetenciád, tehetséged is. Minden, amit az előző években felépítettél, megtanultál, most eredményt, elismerést, előléptetést hoz. Ez nem egyéni kiváltság, kilenc évente mindenki felkerül arra a magas lóra, amin te ülsz az idén. Van okod bizakodónak és lelkesnek lenned, mert bármerre lépsz, az erőfeszítéseid siker koronázza. Ezek az év előnyös tulajdonságai, ám amellett, hogy úgy érzed, a szerencse melléd állt, nem árt óvatosnak lenned néhány dologban. A siker ugyanis nem mentesít az előírt pontosságtól és a munkádat követő számonkéréstől.

Bármilyen elszámolnivalód, vagy vállalásod van, igyekezz pontosan elvégezni, mert a hibák szembe tűnnek majd, csakúgy, mint az, hogy mennyire alaposan oldod meg a rád bízottakat. Légy tehát éber, s még mielőtt kiadnál bármit is a kezedből, inkább kérd egy megbízható, kompetens személy véleményét, akiről tudod, hogy szívesen segít, így megelőzheted a felelősségre vonást, és eredményes, valamint elismert lehetsz. Gondold végig azt is, van-e valami takargatnivalód, akár a magánéletben, akár munkádban, mert könnyebben kitudódhatnak a titkaid.

Ami az életritmusodat illeti, a robbanékony, nehezen kontrollálható Tűz (ami csak az ember által felállított keretek közt válik hasznossá,) olyan erős iramot diktál, amit nem lesz könnyű uralnod. Amúgy sem vagy egy nyugodt típus, és a rendszerességet, a ritmust huzamosan megtartanod, következetesen megtervezned a napjaidat – nem az erősséged. Hacsak nincs egy keret, amihez igazodni kényszerülsz, eléggé autentikusan oldod meg az időd beosztását. Idén elkerülhetetlen, hogy éves programot, ezen belül hónapokra, hetekre lebontható tervet készíts. Ha nem is követed 100%-ban, mégis keretet szabsz az eseményeknek, rangsorolod őket, és ez egyensúlyban tart, ha úgy éreznéd, hogy elveszíted a kontrollt. A tudatos tervezés megóv attól is, hogy a folyton torlódó teendők közepette ne válj stresszessé, ingerültté. A Tűz válogatás nélkül ad a melegéből, és köré gyűlhet bárki, akinek szüksége van rá. Az emberek feléd fordulnak, keresik a társaságodat, folyton programokat tervezel be, és mondasz le, mert úgy érzed, hogy nem bírod cérnával. A kimerítő, szenvedélyes erőt sok-sok pihenéssel ellensúlyozhatod.

Kerüld a túlzást mindenben, mert könnyen kiéghetsz. A Tűz mérhetetlenül szabad, és az évedre is jellemző ez a szabadsággal telítettség. Új emberek, vagy egy-egy régi barát feltűnése, új irányok, sok-sok izgalmas tapasztalat tarkítja napjaid.

Egészség
Könnyebben felmérgelődsz, és felforrósodik a hangulatod. Mielőtt ráripakodnál a másikra, vagy saját magadat pofoznád meg, gyorsan használj egy bevált lehűtő technikát, pl. fújd ki magad, vagy igyál sok vizet. A folyadékfogyasztásra amúgy is érdemes fokozottan figyelned, mivel csak így ellensúlyozhatod a szervezetedet kiszárító hatást. Pihenj nagyon sokat, és kapcsolj ki néha a mindennapok hajszájából. Az alvás ennek legegyszerűbb módja. Ne hajtsd túl magad, mert pontosan a motor, vagyis a szíved bánhatja, ha nem adod meg neki az elegendő nyugalmat, feltöltődést. És amiként a szívedre, úgy az érzelmeidre is figyelj oda, hogy éppen mi motivál, amikor lángra lobbansz valamiért, valakiért.

5-ös Föld
2008-ban megtapasztalhattad, hogy milyen jó is az, saját lábadon állni, nem függeni senkitől, semmitől, tenni, amit kigondolsz, szabadnak lenni, meglepődni a kedvezőtlen fordulópontokon, majd forró fejjel azért is tovább menni. És ha olykor magányosnak érezted magad, rögtön ott termett valaki, aki feledtette a szorongást. Még ha nehezen is tudtad kezedben tartani ezt az erős iramú évet, sok eredményt és megelégedést adó élményt tudsz felmutatni. A 2008-as év egy ciklus végét jelentette, és méltó befejezése volt egy életszakasznak. 2009-ben egészen más hatások vesznek körül, mégpedig a Víz energia, ami radikálisan ellentétes az előző éveddel. Te, mint 5-ös Föld, szereted az egyértelmű dolgokat, magad akarod megkeresni és megtalálni a lehetőségeid, és bármit is teszel, abban független és szabad akarsz maradni, hogy egyes-egyedül magad dönthess mindenről. A kívülállók véleménye, tanácsa lelked mélyén lepereg rólad, hiszen te tudod legjobban, mit is akarsz (még akkor is, mikor úgy tűnik, hogy elveszítetted az irányt). Ez az év azonban a maga csöndes, visszafogott módján bizonytalanná teszi a talajt lábad alatt, kimossa megszokott medreidet, eltérít a kiszemelt céltól, és olyan pályákra kényszerít, amelyeket kényelmetlennek érezhetsz, aztán utólag mégis bebizonyosodik, hogy éppen így van rendben minden.

Kulcsszavak
Hogyan tovább, mi legyen a jövőddel, mi legyen a munkáddal, önmagaddal, kapcsolataiddal, az életeddel. Tervezés, útkeresés, a sors erejének megtapasztalása. Sötétség, kilátástalannak tűnő helyzetek, visszahúzódás, magányérzet, lelki érzékenység, nem egyértelmű élmények, történések, intuíció, önbizalomhiány, zavaros kommunikáció, szellemi és spirituális fejlődés lehetősége, a dolgok értelmén való gondolkodás, ösztönösség, szexualitás.

Kifejtés
Mivel az előző 9 éves ciklus végén állsz, egyben esélyt kapsz az újra kezdésre. Minden téren, azaz bármiben, amiről úgy érzed, nem megfelelően működik. A megújulás neked nem esik nehezedre, ha magad döntöd el, ám idén inkább kívülről jöhetnek olyan fordulatok, amelyek kényszerítenek a változtatásra. Hiszen te magad egy kis sziget vagy a sors tengerén, és ez a sok víz nem hagyja, hogy szokásod szerint urald. Ha tehát elveszettnek érzed magad, jó, ha tudod, hogy ez így természetes. Nem lehet mindig fent lenni, „a topon”, muszáj lent is lennünk, hogy újra fölkerülhessünk a magaslatokba. Az éved legfontosabb tennivalója, hogy kitaláld, mihez akarsz kezdeni magaddal a jövőben. Hol akarsz tartani 9 év múlva, és ezeket a célokat milyen módon és eszközökkel tudod elérni.

Mivel magányosnak érezheted magad, nyugodtan szólj a megbízható ismerőseidnek, barátaidnak, hogy hallgassanak meg, amikor kételyeid vannak, hogy van-e értelme mindennek. Igen, van. Attól, hogy idén nem te vagy a király, még lehetsz boldog és kiegyensúlyozott, mindössze tenned kell érte. Tenned és hinned. Az év ereje felruház finomsággal, intuícióval, és ha eddig ezeket gyenge kapaszkodóknak gondoltad, most próbáld ki, hátha működnek. Szintúgy a pozitív gondolkodás ereje, amivel te magad megszabhatod, hogy miként alakuljon az életed, személyiséged. Figyelj oda a szavaidra és arra is, amit hallottál. Ha nem egyértelmű, kérdezz rá. Érzékeny vagy, de attól még megsérted olykor a másikat, ezért keresd az önkifejezés finomabb útjait. És ne feledd: semmi baj nincs azzal, ha egy-egy pillanatra gyengének tűnsz. Mindenki az olykor, mért éppen te lennél a kivétel? Ám ne feledd, a mustármag parányisága, a benne rejlő semmiség az, ami magas fává érleli majdan. Belső erődre hallgass, és alapozd meg az életedet. Kitartóan, csendesen.

Egészség
A veséidre és a nemi szervekre figyelj oda, kerüld a hideg, huzatos helyeket, és a megfázást is igyekezz megelőzni, mert több időbe telhet a felépülésed.

Lázár Márta