A külvárosi lakópark ikerház részének 130 nm-es berendezése kellemes és élvezetes munka volt a lakberendező számára - az első pillanattól fogva arról szólt a feladatom, hogyan valósítható meg a modern városi életstílus egy egyedi hangulatú belső térben -meséli Gyöngyi.

A lakásba lépve azonnal elénk tárul az otthon meghatározó központi helyisége, ahol az egy légtérben elhelyezett konyha, étkező és nappali található. A nappali részben a szokatlan módon oszlopszerűen a térbe épített, zárt lépcsőfeljáró tűnik először szemünkbe, mint érdekesség. Úgy áll ott a helyiségben, mintha annak egy bútordarabja lenne. Fehérre festett, homogén falfelületébe geometriai formákra vágott, résszerű nyílásai pedig díszítik és még figyelemfelkeltőbbé, és különlegesebbé teszik az amúgy is érdekes megoldást.

Salekovics Gyöngyi lakberendező

A teret a lépcsőfeljárón kívül, a szintén térbe állított konyhai főzősziget - felette az egyterűek elengedhetetlen kelléke a szagelszívó - töri meg csupán, amely a nappali és a konyha funkcionális határát is jelzi egyben, és praktikusan takarja is a mosogatót és a munkapultot, azaz a konyhai munkák időnként rumlis színterét a nappali felől. A nappali és a konyha eltérő funkcióinak optikai elválasztásáról a különféle padlóburkolatok alkalmazásával is gondoskodott a tervező. A nappali egyöntetűen meleg hangulatú bükk parketta padlóburkolatot kapott, míg a konyha és étkező részt könnyen tisztítható, színvilágában a melegburkolattal harmonizáló gres lappal borították. A láthatóan jól szervezett, egy vonalban elhelyezett konyharészben öröm lehet a munka. A konyha falfelületén két nagyméretű ablak helyezkedik el, ezért sem került ide a hagyományos értelemben vett konyhabútor.

Salekovics Gyöngyi lakberendező

Helyette a konyha egyetlen hivalkodó díszével, a színes taft rolókkal kiemelt ablakszemeket szegélyező falfelületre egyszerű négyszögletes meszes tölgy és homokfúvott üvegfronttal ellátott szekrényelemek lettek elhelyezve. Az elegáns üveg étkezőasztal a konyhapulttól 90 fokban elfordulva a térbe nyúlik és a bőr bevonatú támlás székekkel és felette függőlámpával impozáns összhatást nyújt. A finoman alkalmazott élénk, túlnyomórészt terrakotta és sárga színek árnyalatainak alkalmazása nappaliban is visszatér, ahol mindössze a szőnyeg és néhány díszpárna színe dominál, egyébként itt is a finom egyszerűség jellemzi a teret mind formák, mind színek tekintetében.

Salekovics Gyöngyi lakberendező

A mozgalmasság további eleme a koncepcionálisan alkalmazott képzőművészeti alkotások, melyek a ház további tereiben is visszaköszönnek.Talán mondanom sem kell, hogy a fürdőszoba is a lakás többi részéhez igazodva a minimál stílus letisztult, finom eleganciájához igazodik. A különleges okker árnyalatú és egyszerű fehér csempeburkolatok, a nagy tükörfelületek, a wenge fürdőszobaszekrényen ülő modern formatervezésű mosdókagylók finom egyszerűségébe a csempe térhatású, strukturált felületű elemei hoznak lendületet és mozgalmasságot.

Szöveg: Fekete Andrea Fotó: F. Tóth Gábor

A cikk a Családi Ház magazin 2006/5 - ös számában jelent meg.

Lakberendező: Salekovics Gyöngyi