A legfőbb célunk az volt, hogy lehetőség szerint minden helyiség más-más hangulatot sugározzon, ugyanakkor mégis valamennyire egységes legyen. Az emeleti nappali hagyományos színvilágát (natúr parketta és fehér fal) szokatlanul sötét színekre festettük. A sötétbordó falak a sötétre pácolt parkettával jól kiemelik a beige színű sarokkanapét és az antik téglákból rakott kályhát. A mennyezetet világosbordóra ( magyarul rózsaszínre ) szerettük volna, azonban már az első ecsetvonásnál kiderült, hogy ez a szín ekkora felületen nem szerencsés választás. Így a mennyezet semleges halványszürke lett. A két szoba közé olyan régi hangulatú kétszárnyas ajtót terveztem, amelyet ha becsukunk úgy látszik, mintha csak egy beépített szekrény lenne.

Ház átalakítás előtte utánaHáz átalakítás előtte utánaHáz átalakítás előtte utána

Rakott cserépkályhaMediterrán nappali berendezésMediterrán nappali berendezés

A fehér műanyag nyílászárók nagy részét lecseréltük fa ablakokra, illetve ajtókra. A felújítás során sajnos nem tudtuk mindet kicseréltetni, de természetesen tervben van! Az összes nyílászárón fehérre mázolt rács volt – ezt az elavult és kevésbé szép látványt nyújtó – a kilátást pedig kifejezetten zavaró - védelmi rendszert le cseréltük, a biztonságérzetet távfelügyeleti riasztó nyújtja. Most már zavartalanul lehet a környező tájban gyönyörködni.

A tetőtérben is bátran választottunk színeket. A falak mohazöld színe kellemes hátteret nyújt az antik bútoroknak. A parketta ezen a szinten is paliszander pácot kapott. A tágas, nagy belmagasságú helyiség besötétedett natúr faburkolatú mennyezetét egy réteg fehér páccal lágyítottuk meg. Rizsporos hatású lágy lett a színe, amely ellensúlyozza a sötét padló illetve falak önmagukban kissé komor látványát.

Tetőtér átalakításaTetőtér átalakításaÜvegtégla ablakHálószoba tetőtérben

A fürdőszoba megnövelt területe lehetővé tette a nagyméretű fürdőkád és a mosdókagyló beépítését, amelyet dióból terveztem savazott üvegajtókkal. A szolid minimál stílust tükröző fürdőszoba bejárati lengő-ajtata és a szaunába nyíló ajtaja is savazott üvegből készült. A nagyon szerettünk volna fa padlót a fürdőszobába, de mert „vizeshelyiség” a mesterek nem vállalták fával a burkolását. Némi keresgélés után megtaláltuk a parketta mintázatú hidegburkolatot, amely nagyon szép látványt nyújt, és természetesen nem árt neki a víz.

Rusztikus nappaliRusztikus fürdőszobaszekrényMosdópult

A konyha eredetileg egy 247 x 360-as helyiségben volt, amelynek egyetlen 70 x 70-es ablaka 180 magasan nyílt! Sötét volt és nem lehetett szellőztetni. Ebbe a helyiségbe került a szauna merülődézsával és pihenőszékekkel, illetve szeparáltan a falikazán és a mosógép. A konyhát a földszinten új helyen, az régi földszinti nappali helyére építettük be. Az antik téglából rakott falat elbontottuk (abból lett az emeleti téglakályha). Most annak a falnak a helyén lehet bejutni a fürdőszobába és onnan a szaunába.

Provancei stílusCountry stílusTerasz a Dunakanyarban

A téglafal mögött volt egy közlekedő, amelyet összenyitottunk a fürdőszobával, amely így kellemesen tágas lett. A folyosó végét lezártuk, így kerülhetett oda a hagyományos kemence. A country stílusú konyha színvilága szintén egyedi lett. Az olivazöld falak a vajszínű konyhabútor és a natúran meghagyott agyagszínű kemence kellemesen egészül ki a halvány terrakota színű padlóburkolóval. Az előző tulajdonosok egy télikertet építettek, amely a jelenlegi konyhából volt megközelíthető. Ennek közepén egy hatalmas cserépkályha állt. A télikert ablakai mintás üvegtéglából készültek, eltakarva a szép kilátást.

A télikert üvegtéglával fedett teteje praktikusan az emeleti nappali terasza volt (és maradt is), azonban az alatta található cserépkályha kéménye annak kellős közepén emelkedett, a ház panorámáját szinte teljesen tönkre tette. A régóta vágyott fedett verandát a télikertből alakítottunk ki – az összes ablakot kivettük, és persze már sem a cserépkályha sincs ott, sem pedig a kéménye. Nyáron az élet többnyire a verandán zajlik. Falaira már kúszik a vadszőlő.

Fias Berta