A nyaralónak használt, de minden kényelmi funkcióval felszerelt és teljes körűen személyre szabott igényeket kielégítő parasztház tulajdonosai egy amerikai-magyar vegyes házaspár, akik ennek a két kultúrának keveredését a nyaralójuk hangulatán keresztül is szerették volna érzékeltetni és ezt a sokszínűséget a szünidők alatt is a család illetve barátok társaságában élvezni.

A kiegészítők nagy többsége az Egyesült Államokból érkezett, amelyek ennek ellenére harmonikusan illeszkednek a hazai, olykor kalandos körülmények között beszerzett vagy éppen a házban talált és újragondolt tárgyakhoz. Többek között olyan családi ereklyékhez, mint például a cipész dédnagypapa Singer varrógépe, ami a nappali egyik ékessége a házzal megörökölt gyönyörű, eredeti Zsolnay cserépkályha mellett. Minden kis részletnek meg van a maga története. A végeredmény így épp annyira tükrözi a déli államok country világát, mint a magyar vidéki stílust. Mindezt egy csipetnyi vintage-el és eklektikával fűszerezve értük el.

Amire lehetőségünk volt, azt eredeti formájában szerettük volna megtartani illetve felfrissíteni a felújítás során. Így lett a nappali sötétbarna fapadlója fehérre festve, illetve a veranda vörös padlója szürkére. A konyha köveit viszont impregnált beton padló váltotta fel, hogy megtartsuk vele a ház jellegét. Tervezéseink során a design mellett a funkcionalitás szerepét is legalább annyira szem előtt tartjuk. Ez esetben a konyha illetve fürdőszoba tekintetében kellett az adott területek kialakításán változtatnunk, hogy a konyha tágasabb legyen, valamint a mosógépnek és a fürdőszobai tárolásnak is helyet teremtsünk a helyiség hosszúkás kialakítása miatt.

A külső nyílászárók cseréje alkalmával az egyik régi ablakot megmentve a vendégszobába tükröt készítettünk belőle. De a pajta is tartogatott ezernyi kincset, amelyek egy része a nyári konyha díszeiként léptek elő.  Erre példa a gyerekfürdető és a felette lévő ablakkeret. Ugyanakkor a konyha csodás sparheltjére és a hálószoba jancsi kályhájára csak hosszas keresés után találtunk rá. Összességében elmondhatjuk, hogy sikerült egy nagyon visszafogott, hangulatos, mégis modern kuckót létre hoznunk, aminek tulajdonosai nagy büszkeségére mindenki a csodájára jár.

Stephens Andrea

lakberendező és enteriőr tervező
Telefon: +36-20-468-5679
E-mail: andreakstephens1@gmail.com

A tervező Facebook oldala