Épületeink külső határoló szerkezeteit nem csak energetikai szempontból fontos vizsgálni. Az épületszigetelések alapanyaguktól függően eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, így eltérő mértékben képesek javítani vagy adott esetben rontani a külső térelhatároló szerkezetek műszaki paraméterein, ezért igen körültekintően javasolt megválasztani azokat. Beépítésüket követően évtizedekig meghatározói lesznek az épületeink minőségének!

Épületszigetelés

Épületszigetelések hatással vannak:

  • Energetikai paraméterekre
  • Fenntartási költségekre
  • Akusztikai és lakó komfortra
  • Tűzbiztonságra
  • Tartósságra, időtállóságra
  • Fenntarthatóságra
  • Páravédelemre
  • Értékállóságra
  • Egészséges életkörülményekre
  • Életkörülmények javulása
  • Az épület későbbi bővíthetőségére, funkcióváltására

A kőzetgyapot alapú épületszigetelések a legszélesebb körben, rendszerben bevizsgált termékek, melyek jelentősen és komplex módon járulnak hozzá épületeink védelméhez.

Az épületszigetelés jó befektetése!

A nem megfelelően szigetelt épületek folyamatosan veszítenek értékükből, elértéktelenednek, míg a megfelelő épületszigeteléssel rendelkezők pedig felértékelődnek, jobb lesz a forgalomképességük is. A forgalomképesség és érték szempontjából differenciáltságot jelenthet az alkalmazott épületszigetelés alapanyaga, és a szigetelés szintje is.

Lakóépületeink komplex energetikai felújítása során nagyon sokszor kerül szóba annak a megtérülésének ideje. Ennek kiszámításához sok esetben csak annyit vesznek figyelembe, hogy mekkora az épület jelenlegi fogyasztása, a felújítás utáni energiafogyasztása mekkora lesz, valamint hogy a felújításra mennyit költöttek. A megtérülés szempontjából sokkal fontosabb kérdés, hogy a felújításnak mekkora a befektetési értéke.  A jól megtervezett és végrehajtott felújításokkal nem csak az energiaköltségeken lehet jelentősen faragni, hanem annak az ingatlan értékét jelentősen megnövelő hatásából fakadóan rövid időn belül nyereséget is lehet realizálni. Ilyen szemszögből vizsgálva egy energetikai korszerűsítést is magában foglaló komplex felújítást az esetek többségében értelmezhetetlenné válik a megtérülési időnek a vizsgálata, mivel az ingatlan felújítást követő értékének megnövekedése gyakorlatilag azonnali megtérülést eredményez.

Otthonunk szigetelése

Épületszigetelés mint esztétikai kérdés

A épületek homlokzatán alkalmazott szigetelések szerepe összetett. Egy részről az időjárás károsító hatásainak ellen kell állniuk az alkalmazott homlokzati hőszigetelő-, burkolati bevonati rendszereknek. Másrészről a szigetelésnek biztosítania kell a felület hosszú élettartamához szükséges alapokat. A kőzetgyapot szigetelések nem zsugorodnak, nincs hőmozgásuk, még sötét vakolatok alatt is stabilan megtartják alakjukat, ezáltal a mozgások okozta repedések kialakulása elkerülhető. Nem éghetők, a homlokzati tűzterjedést megakadályozzák, védelmet nyújtva a szerkezeteknek is egy tűz során. Nem utolsó szempont az akusztikai komfort sem, a nyitott szálszerkezetének köszönhetően a kőzetgyapot szigetelések kiváló hangszigetelő anyagok, ellentétben egyes hab szigetelésekkel, melyek akár 5-6 dB-t is képesek rontani egy fogadószerkezet akusztikai paraméterén. Nem képeznek továbbá páragátat sem a homlokzatok külső felületén.

Épületszigetelések kiválasztási szempontjai

Épületszigetelést választani nem egyszerű dolog, nagyon sok szempontot kell figyelembe venni ahhoz, hogy a megfelelő helyre a legmegfelelőbb anyag kerüljön beépítésre. Nem szabad pusztán a termékek, rendszerek árából kiindulni, mert a szigetelésekre is igaz az, hogy a drágább termékek műszaki szempontból jelentősen jobb teljesítményekkel rendelkezhetnek, amelyek az épületünk felújítás utáni értékére és teljesítményére is hatással lehetnek.

Rockwool szigetelőanyag

Elengedhetetlen:

  • Jogszabályi követelmények tisztázás
  • Megrendelői igények és elvárások meghatározása
  • Energetikai és páratechnikai méretezés
  • Rendszer-minősítések ellenőrzése
  • Környezetvédelmi szempontok, természetes alapanyag választás
  • Termékek műszaki paramétereinek komplex vizsgálata
  • Szakértelemmel rendelkező általi műszaki tartalom meghatározás

Amennyiben tanácsra van szükségük vonjanak be szakembert a műszaki tartalom meghatározásához. Kollégáink szívesen segítenek benne!

A ROCKWOOL a szigetelések területén a legkomplexebb módon tudja támogatni az épületek felújításával megvalósuló befektetését. A ROCKWOOL szigetelési megoldásai egyben nyújtanak hő-, zaj-, tűz-, egészség- és környezetvédelmet.

Nem kell kompromisszumot kötni egyetlen területen sem, ha a jelen és a holnap kihívásainak a kezeléséhez az épületeken ROCKWOOL szigeteléseket alkalmaznak. A ROCKWOOL szigetelés fenntartható megoldásokkal képes válaszolni az éghajlatváltozás, az urbanizáció, az energia és erőforrások felhasználása területén jelentkező kihívásokra. Maradandó értéket, minőséget, komfortot biztosítanak a környezetvédelmi törekvések maximális támogatása mellett.