A lakásvásárlás egyszerre lehet reményteli, izgalmas és stresszes folyamat. Akár családalapításra készülve, egyedül, költözés keretei között vagy bármilyen más oknál fogva merül fel a saját lakás megvételének az ötlete, érdemes körültekintően eljárni a kérdésben. Ez a cikk pontosan ebben nyújt segítséget, az okos lakásválasztást elősegítő gyakorlati tippek részletezésével.

Nappali és a konyha részlet

Mi minden szólhat a saját lakás vásárlása mellett?

Sokak életében számít óriási dolognak a sikeresen lebonyolított ingatlan adásvétel, vagyis a saját lakás megvásárlása. Komoly mérföldkő, egyúttal borzasztóan fontos döntés is. Akár egyedül, akár társsal készül valaki lakást venni, többféle szempont motiválhatja őt ebbe az irányba. Lakást birtokolni egyet jelent a biztonság és stabilitás érzésével. Fix pontnak számít, pláne abban az esetben, ha a megvásárolt lakást sikerül hangulatos otthonná formálni. Annál is inkább, mivel a saját lakás elrendezése, bútorai, színei és stílusa egyéni ízlés mentén alakíthatók. Szabadon, anélkül hogy bárki beleszólna ebbe. Persze a saját lakás anyagi értelemben véve is előnyösebb lehet az albérletekkel szemben. Míg albérletben lakva a fizetett lakbér a tulajdonos zsebébe vándorol, úgy ingatlan adásvételt követően még a hiteltörlesztést sem „másnak fizetjük” úgymond.

Nem beszélve arról, hogy lakástulajdonosként megszűnik a nemkívánatos kiszolgáltatottság, ami az albérleteknél megkerülhetetlen. Tehát nem kell attól tartani hónapról hónapra, hogy mi lesz akkor, ha a tulajdonos eladja az ingatlant, netán saját maga szeretne beköltözni. Persze a lakásvásárlás alapos utánajárást igénylő feladat. Nézzük is meg, mi mindenre célszerű odafigyelni akkor, amikor az ideális vétel megtalálása a cél!

A saját lakás megfontolt kiválasztásának praktikus szempontjai

A tudatosan meglépett ingatlan adásvétel érdekében nulladik lépés az elvárások és célok tisztázása. Magyarul célszerű részletesen kigondolni és összeírni a saját lakás méretével, elhelyezkedésével, elrendezésével és kinézetével kapcsolatos valamennyi igényt. Társsal, illetve családi körben fontolgatva a lakásváráslás ötletét fontos lesz, hogy sikerüljön egyetértésre jutni a fentebb taglalt szempontokat tekintve. A legjobb összehozni egy kupaktanácsot, ahol őszintén és kompromisszumkészen állva a fő kérdésekhez rövidesen sikerülhet megállapodni. Utána pedig a lakás vásárlására vonatkozó terveket nem árt összeegyeztetni a rendelkezésre álló anyagi keret adta lehetőségekkel. Célszerű még időben feltérképezni az önerő nagyságát, a szükség szerint pénzzé tehető értékeket, valamint az egyéb finanszírozási módokat.

Az esetek döntő többségében az ingatlan adásvétel sikeres megvalósulásához hitelre is szükség van. Hitelfelvételi szándék esetén nem árt több bank ajánlatát is kikérni, ugyanis a kamat és a törlesztőrészletek szempontjából akár milliós nagyságrendű eltérés lehet az egyes pénzintézetek ajánlatai között.

Amire szintén érdemes odafigyelni lakásvásárlás előtt

A lakás adottságain túl a környék alapos feltérképezése is lényeges szempont. Például a közbiztonság, infrastruktúra, tömegközlekedés, parkolás, boltok és intézmények minősége, színvonala egyaránt sokat számíthat a lakás kiválasztásánál. Ahogyan az ott lakók viselkedése, státusza és attitűdje is sokat nyomhat a latban. Jobb érzés olyan környezetbe hazajárni, ahol hozzánk hasonló embereket látunk magunk körül. Nem árt továbbá utánajárni annak sem, hogy várható-e a környéken olyan beruházás, ami tovább növelheti az ingatlan értékét.

A felsoroltakon túl a lakás állapotának felmérése lehet még bölcs döntés. A nyílászárók, elektromos hálózat, burkolat, bútorok és falak állapota nagyban meghatározhatja, hogy a beköltözés előtt szükség van-e egy komolyabb felújításra. Amennyiben komolyabb munkálatok indokoltak, az értelemszerűen megnövelheti az ingatlan adásvétel tényleges költségvetését.

Lehetséges buktatók, amiket jobb elkerülni lakásválasztásnál

Mielőtt ajánlatot tennénk vagy előre gördítenénk az ingatlan adásvétel folyamatát, jobb kikérni a tulajdoni lapot. Ez a dokumentáció ugyanis hitelesen megmutatja, hogy a szóban forgó lakás valóban az eladó tulajdonát képezi, illetve van-e rajta olyan bejegyzett jog, ami megnehezítheti a folyamatot. A lakás fizikai állapotának feltérképezéséhez érdemes szakember segítségét kérni. A bevizsgálással elkerülhetők a kellemetlen meglepetések. Hasonló a helyzet a környékkel is.

Célszerű alaposan körbejárni és megvizsgálni a lakás környékét, tényleges képet kapva ezáltal annak a sajátosságairól. Nem árt tisztában lenni vele, hogy foglalót nem kötelező átadni. De ha adunk foglalót, arról mindenképp legyen aláírt papír. Így ha a tulajdonos lépne vissza valamilyen oknál fogva, a foglaló kétszeresét köteles visszafizetni. Egyébként számos buktató kerülhető el azzal, ha sikerül korrekt és megbízható ügyvédet felkérni az ingatlan adásvétel menedzseléséhez.

Összegzés

Saját lakást vásárolni lélekmelengető érzés. Ugyanakkor nem árt körültekintően, kapkodás nélkül lebonyolítani egyrészt a lakáskeresést, másrészt az ingatlan adásvételt. Amennyiben a fentebb taglalt szempontok mindegyikére sikerül figyelmet fordítani, úgy igazán kedvező esélye lehet az álomotthon megtalálásának.