De mégis van egy olyan lehetőség, amivel tökéletes szigetelés alakítható ki. Amivel a rezsicsökkentés - vagy legalábbis a szinten tartása - nem vágyálom, hanem realitás lehet. Most megmutatjuk, hogyan lehet a szigetelést az ablakpárkányánál profi módon, egyszerűen elvégezni. Azért fontos erre figyelni,  mert ablaknyílást rés mentesen kell lezárni. Amikor az ablakpárkányt beépítik, akkor keletkezik egy kis hézag, amit ha tökéletesen lezárunk, akkor nem alakul ki hőhíd és a szigetelés is 20-30 évig remek szolgálatot tehet.

Kőpárkány külső oldal

Miért olyan veszélyes a hőhíd?

A hanyag vagy szimplán rossz hőszigetelő rendszer sok fejfájást okozhat. Ugyanis az említett kis hézagok miatt a levegő ki-be mozoghat.

Mi is történik pontosan?

A kinti hideg vagy a meleg a fal bizonyos pontjain érintkezik a belső levegő hőmérsékletével. Így aztán könnyen valósággá válik minden háztulajdonos rémálma: Nagymértékű hőcserélés, párakicsapódás, azaz nedvesedés jelenik meg. Ez pedig csúnya és egészségtelen elváltozásokat okoz a falon penészesedés formájában. Sőt! A helytelen szigetelés évszaktól függetlenül is megkeserítheti az életét. Télen a lakás melege távozik (és emeli meg ezzel a fűtésszámlát), nyáron pedig a kinti forróság áramlik befele. Vagyis lőttek a nyugodt pihenésnek!

És persze hiába áldoz milliókat a külső burkolásra, hiába költ értékes forintokat méregdrága ablakra, az apró nyílásokon villámgyorsan elszökik a ház belső hőmérséklete.

De persze van megoldás!

Az egyik legfontosabb és egyben legutolsó pont a szigetelésben: a tökéletes ablakpárkány beépítése!

Egyáltalán nem mindegy, milyen ablakpárkányt választunk. Ez a szigetelésre is komoly hatással lehet. Még akkor is, ha kifogástalan a szigetelésünk. Mert bizonyos ablakpárkányok, például a fapárkányok egy idő után elvesztik a formájukat, vetemedni kezdenek. Emiatt apró rések keletkeznek a tömítéseknél. A fém ablakpárkány szigetelése is körülményes feladat. A rideg, nehézkes anyaggal meglehetősen problémás kialakítani a megfelelő csatlakozást. A műanyagból készült párkányokkal is hasonló a helyzet, hiszen vékonyak, könnyen hajlanak, ami által hullámosak lesznek, megváltozik az alakjuk.  Amennyiben pedig csak vakolásról van szó, akkor a habarcs az ablak csatlakozásánál elég rövid idő alatt megreped és a hő rendkívül gyorsan áramlik kifele. Ennek pedig gyorsabban pörgő gázóra lesz az eredménye.

Gránit párkány minta

Milyen anyag teszi lehetővé az ablakpárkány tökéletes szigetelését?

Olyan anyag, ami masszív és ellenáll az idő változásainak. Ez pedig a természetes kő. Legyen szó gránitból, mészkőből, márványból készült párkányokról, remekül bírják a megpróbáltatásokat. Tehát jöhet a hó, szakadó eső, jég, erős napsugárzás, ugyanúgy megtartják eredeti formájukat. A megfelelő karbantartással (impregnálás) pedig a ragyogó megjelenésük is megmarad. A kőpárkányok tökéletes szigetelésével komoly megtakarítás érhető el.

Hogy építse be profin a kőpárkányt?

Még mindig kevesen tudják szakszerűen beépíteni az ablakpárkányt. Pedig egyszerű eljárásról van szó!

Most kettő műveletet mutatunk be!

  1. Hajtsa be és rögzítse szilikonnal a hézagzáró szalagot a párkányfogadó és a kőpárkány csatlakozásánál!  Így teljes mértékben le tudja zárni a nyílást, a már említett apró hézagot. Ennek köszönhetően nem folyik be a víz és a dühítő hőhíd sem jön létre.
  2. Az is hasznos megoldás lehet, ha az ablak alatti részt kifújja purhabbal, majd erre rakja rá a hézagzáró szalagot. Ezt követően az ablakpárkány belső élére nyomjon szilikont és nyomja neki a párkányfogadó felületnek!

Ezek a műveletek azért is lényegesek, mert a kívülről kitömített és a napfény által érintett részen a szilikon az UV hatására néhány év után elválhat. Ami megnyitja az utat a hőhíd előtt. Azonban az ablakpárkány mögött lévő szilikont nem éri UV-sugárzás és így 20-30 évig is magabiztos védelmet nyújt.

A szakszerű kőpárkányos beépítéshez megfelelő ragasztóanyag szükséges

A minőségi kőpárkánnyal és a szakszerű beépítéssel tehát a kinti hideg/meleg bejutása elkerülhető. Ha a külső párkányt szakszerűen illesztette a helyére, akkor a belső könyöklő esetén már nem lesz szükség hézagzáró szalagra, inkább a purhabos kitöltés ajánlott. A kőpárkányoknál rengeteget jelenthet a megfelelő ragasztóanyag megtalálása. A márványhoz és a mészkőhöz fehér színű, míg a gránithoz szürke ragasztó javasolt. Az ablak és a könyöklő csatlakozásánál feltétlenül szilikonkitöltésre és esetleg impregnálásra van szükség.

A kőpárkányok minőségi képviselője

A Párkányos csapata természetes anyagokkal (gránit, márvány, mészkő) dolgozik. Ennek köszönhetően a sároki telephelyükön olyan kőpárkányokat hoznak létre, amelyek tartósak, öröm rájuk nézni és könnyen tisztíthatóak. Gondolnak a lakossági ügyfelekre és a viszonteladókra is, akik rövid határidőn belül, a megbeszéltek szerint juthatnak hozzá a minőségi kőpárkányokhoz.

Kőpárkány belső oldal

Azokhoz a kőpárkányokhoz, amelyeket könnyű beépíteni és amelyek szakszerű szigetelésével a fűtésszámla miatt is nyugodt maradhat. Ön is szeretné elkerülni a kellemetlen hőhíd kialakulását? Itt az idő a tökéletes kőpárkány beépítésére és a kifogástalan szigetelés kialakítására! Minőségi kőpárkányért keresse bátran a Párkányos csapatát!