Egy szoba kifestése az egyik leggyorsabb módja az átalakításának. Szeretnél valamit változtatni a belső téren, de nincs túl jelentős költségvetésed egy általános felújításra? Elég egy festékes doboz álmaid színében, és nappalid, konyhád vagy hálószobád teljesen pompában tündökölhet. A falak színének megváltoztatásához azonban nem elég, ha csak egy ecsetet veszünk a kezünkbe. A falnak készen kell állnia erre a változtatásra.

Otthoni falfestés

Nem tudod, hogyan készítsd elő a falat a festéshez? Ebben a cikkben lépésről lépésre találsz egy útmutatót a falak optimális előkészítéséről, tisztításáról, a gittről és az alapozásról. A festék felhordása előtt tájékozódj, milyen szempontokra kell figyelned. Javasoljuk, mit tegyünk, hogy az új szín a falon sokáig kitartson, és valóban úgy működjön, ahogy azt szeretnénk. Olvasásra invitálunk!

A fal előkészítése a festéshez – mire kell figyelni?

A falak festésre való előkészítése a látszattal ellentétben még fontosabb szakasza a felújításnak, mint maga a festés. Hogyan készítsünk falat a festéshez? Ügyeljünk a következő szempontokra!

Falmosás festés előtt és gomba/penész eltávolítása

Idővel minden falat foltok, zsíros csíkok vagy éppen porszemcsék borítanak. Az egyéb anyagok maradványai csökkenthetik az új festékréteg tapadását. Ezenkívül penész- vagy gombavirágzás jelenhet meg a falfelületen. Ezek eltávolítása nélkül gyorsan megjelennek az újonnan felvitt festéken is. Ne feledd, hogy a lakásban lévő gombák és penészek hátrányosan befolyásolhatják a lakók egészségét. Így már most rendeld meg a munkálatokhoz szükséges Héra penészgátló falfesték megfelelő mennyiséget!

A falak kitöltése festés előtt

A helyiséghasználat tükrében a falakon idővel kisebb hibák, karcolások, egyéb sérülések jelenhetnek meg. Sajnos egy vékony festékréteg nem pótolja ezeket a hiányosságokat, hanem csak kiemeli a jelenlétüket. Ha elégedett akarsz lenni a munkáddal, ne felejtsd el kitölteni az üregeket, különben az egész belső tér esztétikája jelentősen romlik. És ez persze fordítva is működik. Hogyan? Leszedtél egy polcot a falról, és egy csúnya csavarlyuk maradt a falban? Vagy esetleg többször megváltoztattad a szög magasságát, amelyen a kép lóg? A régi festéken lévő gitt rosszabbul nézhet ki, mint maga a lyuk. Ezért a festés egy lehetőség a falazat gyönyörű kiegyenlítésére is. Semmiképpen se mulaszd el!

Régi festék eltávolítása 

Ha észrevetted, hogy a régi festékréteg nem tapad olyan jól a falhoz, mint szeretnéd, sajnos nagyon sok munka vár az eltávolításával. Ha átfested a régi festéket, amely megrepedt és levált a falról, akkor az új bevonat is ugyanarra a sorsra fog jutni rövid időn belül. A festék szép lassan elkezd leválni, majd leesik a falról. Persze minden más, egyéb régi bevonatot is el kell távolítani. A tapéta festése lehetséges, de a vizuális hatás biztosan nem lesz kielégítő. Ide elkél majd a türelem, de kihagyhatatlan lépése a festési folyamatnak!

Alapozás festés előtt

Ha új színben szeretnéd élvezni a szobád falát, időt kell szánnod a falak megfelelő előkészítésére a festéshez. A fal típusa és az anyag, amelyből épült, nem számít. Festés előtt minden felületnek tisztának, hibától, régi bevonattól, hámló vakolattól mentesnek, illetve megfelelően alapozottnak kell lennie. Ha az alapozás elmarad, a fal szivacsszerűen szívhatja magába a festéket, és így a szükségesnél sokkal több réteget kell majd felvinned, ami jelentősen megnövelheti a felújítási büdzsét!