S, hogy mi jön helyette? Erről faggattuk az Impala Bútorkereskedő Kft. – A Székkirály üzletvezetőjét Császár Margitot, aki szerint az egyre szaporodó vendéglátóhelyeknek egyre intenzívebb verseny közepette kell megállni a helyüket. Ennek legfontosabb terepe a gasztronómia és a kiszolgálás minősége mellett a belső tér hangulata, amit a bútorok stílusa, formája, anyaga, kivitelezése, színe és az elrendezése is sugároz többek között.
A képzett enteriőrök, belsőépítészek ezért bátran nyúlnak az új dekorációk és stílusok széles skálájához. Mindezeket teszik annak fényében, hogy milyen az összkép, hogyan hatnak a színek a vendégekre, egyáltalán milyen témájú az étterem maga. Császár Margit áruházvezető hozzáteszi, hogy a Székkirályhoz érkező vendéglátói visszajelzések szerint: „Egy páratlan összhatást kiváltó szín és bútorkompozíció akár több vendéget, ezáltal több profitot hozhat be az üzletbe.”
2019-ben a fiatalabb korosztály esetében akár svédasztalos, gyorskiszolgáló, akár hagyományos különálló asztalokkal tűzdelt étteremről legyen szó, a hangsúly a megfelelő közösségi élmény nyújtása. A kevésbé hosszú, de annál szélesebb asztalok, kényelmes férőhelyek a nagyobb társaságok számára csakúgy, mint a párok kiszolgálásakor hibátlan koncepció. A fallal párhuzamosan futó szófák és hosszabb ülőgarnitúrák, velük szemben elhelyezett puha étkezőfotelek, megfelelő elválasztást és kényelmet jelenthetnek.
A nyitott, az étkezőtérbe diszkréten benyúló konyhák reprezentálják az átláthatóságot és a minőség iránti elköteleződést!
A nagyobb vendégsereget kizáró, exkluzívabb ügyfélkörre igényt tartó, kisebb alapterületű helyek bátran használhatnak kényelmesebb, de jóval kevesebb ülőhelyet. Amit például az üzletemberek és a speciális igényű – vegán, cicás-kutyás, barátságos, meghitt helyeket kedvelő – kuncsaftok kellően értékelni fognak.
„Szinte minden esetben gondolni kell a mára már hétköznapivá vált igényeinkre. A digitális eszközök nyújtotta közösségi élményekre, valamint a szinte bárhová azonnal feltölthető és megosztható tartalmak készítésére.” – vezet be bennünket a 2019-es vendéglátói enteriőrtrendek világába Császár Margit.
Az idei trend szerint egyáltalán nem baj, ha művészi alkotásokkal vagy ívelt, kissé szokatlannak tűnő bútorokkal színesítjük a vendéglátó egységeket. A szívélyes vagy meghökkentő fali és bútorzati dekoráció garantáltan odacsalja a fotózni imádókat, ami csak jó reklámot jelent a népszerű közösségi média platformokon. Hasonló alapon cseréljük le bátran egysíkú, vakítóan fehér étkészleteinket, sörlogós poharainkat valami olyanra, ami megragadja a hely lelkét.
Az igényesség hosszabb távon mindig kifizetődőbb, ezért érdemes ügyelni az étteremben eltöltött idő minőségére is. Rengeteg variációs lehetőséget és nem utolsó sorban tiszta levegőt jelentenek a növények. Belvárosi vendéglátóhelyre optimális választás. Akárki szívesebben ücsörög még egy csésze kávé erejéig az elfogyasztott étkek felett, mint a kényelmetlen, lemezelt székes és fantáziátlan dizájnú vendéglátóhelyiségekben.
Technikai kérdésekre is választ lelhetünk a 2019-es trendekben.
Az újabb generációknak ugyanis fontos lehet a műanyag eltüntetése és felcserélése természetes anyagokból készített bútorokra. Továbbá el kell engedni – szintén az ifjabbak miatt – a statikus, mozdíthatatlan berendezést. Szabadon átrendezhető, többfunkciós konyhabútorokkal és székekkel operáló étkezőkre van szükség, ahol jól kezelhetőek a létszámból és az étkezés jellegéből adódó, ad-hoc események.
A színkeverés terén az alap a barna, feltűnő narancssárga és vörös mintázatokkal. Ugyanakkor hatásosak a természetben fellelhető anyagok, természetes színei, színárnyalatai is, mint, a márvány, a kő vagy az üveg. A túlzott színhasználat a szakértők szerint továbbra is inkább az ellenkező hatást válthatja ki. Az extravagancia túlhypolása helyett érdemesebb az egységes egészből kiindulni. Operálni a szemnyugtató zölddel, a jókedvet sugárzó mediterrán színekkel vagy a hűvös eleganciát sugárzó füstös szürkével érdemes, étterem tematikától függően.
Császár Margit szerint, ha a vendéglátósók az Impala Bútorkereskedő Kft. munkatársait kérdezik a 2019-es trendek jelentősebb változásairól, akkor úgy szokták összefoglalni, hogy: „az idei év változásai komoly ugrást képviselnek a lakberendezésben, ellentétben az ezt megelőző évekkel. Végre bátrabban színezhetünk és vakmerőbben választhatunk étkezőgarnitúrát. A 3-4 vezérmotívum helyett az egész koncepción van a hangsúly, amibe bárki újító vagy újra feltaláló ízlése beleilleszkedhet. Az Impala Bútorkereskedő Kft. felkészült minderre! A lényeg csak annyi, hogy legyen jó a vendéglátóhelyen lenni, jelentsen egyszerre gasztronómiai és utazási élményt!”
Szerző: Csonka Bence
Impala Bútorkereskedő Kft.
1135 Budapest, Reitter Ferenc utca 8/b.
Telefon: 06 1 270 9700, +36 70 432 5000
Nyitva tartás: Hétfőtől - Csütörtökig: 9.00-19.00 óra között, Pénteken: 9.00-18.00 óra között
Szombaton: 10.00-17.00 óra között, Vasárnap: Zárva.
www.impala.hu
Facebook.com/szekkiraly