Habár ez a két világ néhány apró stílusjegyben eltér egymástól, több apró mozzanatot is elleshetünk belőlük, hogy megteremtsük a keleti hangulatot!

A DODO.HU Távol-keletet megidéző bútoraival te is könnyedén előidézheted ezt az egzotikus légkört, amelyet most meg is ismerhetsz közelebbről.

Távol-keleti stílusú lakberendezés

Japán minimál nappali lakberendezés

Ahogy fentebb már említettük, a távol-keleti lakberendezési stílus alatt elsősorban a kínai és japán enteriőröket értjük, amelyek jellemzői ugyan több pontban is hasonlóak, viszont néhány tekintetben el is térnek egymástól.

Modern kínai lakberendezés

A távol-keleti világ kissé elérhetetlen érzetet kelt a nyugati ember számára, hiszen nagyon titokzatos, mégis inspiráló. A stílust ugyanez a kultúra és életvitel járja át, ezért pontosan olyan, mint a keleti emberek gondolkodása: nincs szükség felesleges dolgokra. Sokkal inkább a praktikum és a letisztultság uralkodik ezeken az enteriőrökön, a funkcionalitás és az egyszerűség. Utóbbiakat főleg japán minimál otthonok tekintetében láthatjuk, hiszen a mai minimalizmus valójában a japán stílusból ered.

Dodo home tömörfa étkező szett

A távol-keleti stílus egyik legjellemzőbb sajátossága a nálunk is népszerű tömörfa bútorok, azok közül is az egyszerű, határozott formavilágú darabok. Ezek a típusú bútorok remekül visszaadják ezt a kicsit szigorúnak érződő hangulatot, főleg ha köréjük válogatjuk a megfelelő kiegészítőket. Főként világos vagy sötét tónusú fa bútorokat használnak, de a gyönyörű indiai rózsafa is tökéletes választás. Lényeg az átláthatóság, a rendezettség. Ezt a rendezettséget pedig fehér vagy legalábbis világos falakkal fokozzák, amelyek ezzel együtt tágítják a teret is és még letisztultabbá teszik azt.

Ópium asztal
OPIUM mahagóni dohányzóasztal

Most pedig elérkeztünk a japán és a kínai enteriőrök közti alapvető különbséghez: előbbi esetében nagyon kevés dekoráció kap helyet, ez általában valamilyen művészi alkotás: egy festett váza, egy kisebb szobor, falikép, illetve növények, az utóbbit tekintve sokkal több kiegészítőt alkalmaznak, harsány színekkel dobják fel az egyébként szellős, letisztult teret. Éppen ezért van az is, hogy a kínai stílus esetén találkozhatunk feltűnő, mintás vagy színes textilekkel, így például extravagánsabb szőnyegekkel.

Keleti stílusú szőnyeg
ORIENT DESIGN antik piros szőnyeg

Nagyon sokan szeretik beilleszteni otthonukba a különböző egzotikus stílusú dekortárgyakat, pont ezért a különleges és mesébe illő hangulatért, amit magukban hordoznak. A japán és kínai tárgyak egyébként is kifejezetten közkedveltek az előbb említett hangulat miatt.

Moonlight lámpa
MOONLIGHT II fekete és réz függőlámpa

Amit mindenképpen meg kell még említenünk, az a világítás és a különféle lámpák szerepe. A távol-keleti stílusban előszeretettel használnak érdekesebbnél érdekesebb, szokatlan lámpákat, amelyek nemcsak fényükkel, de díszítő hatásukkal is élénkítik az enteriőr atmoszféráját.