Lakberendezési trendek, amelyek 2022-ben mindenhol jelen lesznek. Az ívelt bútoroktól a '70-es évek ihlette festékszínekig ötleteket adunk, ha nyitott vagy ezekre az újdonságokra!

Az új évben érdemes egy kicsit kitekintenünk, hogy milyen változások történtek a világ lakberendezési és dekorációs piacán. 2022 a trendjei sok újdonságot hoznak. Nem mehetünk el amellett, hogy lassan két éve velünk van egy helyzet, ami annyi mindent megváltoztatott. Mindennek ellenére vannak változások, sok minden frissült, jöttek új színek, textúrák, anyagok és ami a legfontosabb új hangulatok. Talán ez lehetne a kulcsszó, a hangulat. Hiszen pont a hangulatunkban volt a legtöbb változás, amiben az otthon állandó, és nyugalmat árasztó légköre lehet egy biztos pont. Megváltozott az, hogy hogyan szeretnénk otthonunkban eltölteni az időt, megváltoztak a célok, és ez minden lakberendezéssel kapcsolatos döntésünkre kihatott. 

2022-es lakberendezési trend
Lee Broom lakberendező így gondolkodik erről a kérdésről: "Az utóbbi időben megváltozott az, hogy az emberek hogyan akarnak díszíteni. Mivel mindannyian jobb kilátásokra vágyunk, ennek az eléréséhez hozzátartozik, hogy kezdjünk pozitívabban gondolkodni. Amit ennek érdekében megtehetünk, hogy olyan dolgokkal vesszük körül magunkat, amelyek jó érzéssel és boldogsággal töltenek el. Valamennyien ezt csináltuk az elmúlt egy évben. Mivel kényszeres lett a szobafogságunk, így elsődleges volt a részünkről azt a leginkább élhetővé és otthonossá alakítani. Lakberendezünk, új recepteket próbálunk ki, süteményt sütünk, miközben online beszélgetünk az ismerőseinkkel. Kicsit visszatérnek a 70-es évek házibuli hangulatai az otthon aktívabb helyszíne lett a találkozásoknak. A zöld szín árnyalatai 2022-ben továbbra is stabilan tartja a helyét, mint nagy dekorációs trend. A konyhákban a menta, a nappaliban az olíva, a hálószobákban pedig a pisztácia használata lesz tökéletes. A fő dekorációs trend azonban a textúrák és a színmélység variációiban ölt testet. 


Biofil design

Mivel még nem tudjuk, hogy a korlátozások és a részleges bezártság meddig fognak tartani a hangsúlyt a tervezők a jövőben is a természeti környezettel való szoros kapcsolat kialakítására fektetik. A biofil tervezési elvek alkalmazásával a megnyugtató környezet kialakítása, a megfelelő világítás, szellőzés kiépítése, élő növények és növényfalak telepítése került előtérbe. Minden olyan mozzanat, ami fokozza a természettel való közvetlen kapcsolatunkat. Ennek a szemléletnek fontos része a fenntarthatóságra való összpontosítás, ami a tudatos anyagválasztásban és a tudatos vásárlásban nyilvánul meg. Mivel felértékelődtek az otthoni tevékenységek a munkán túl is, előtérbe kerülnek a hobbik, a szabadidős tevékenységek, amikhez hely kell, akár egy újabb privát szféra lakáson belül, ami kiemelt értéket képvisel több tagú család esetén. Ezeknek a berendezése is sok esetben olyan bútorokkal, kiegészítőkkel történik, ami intenzíven hat az érzékeinkre és a lelki világunkra. 

Biofil nappali

Saját íróasztal a szobában

Visszatérnek a 1970-es évek dekorációi

Ami igazi újdonság, az a 70-es évek színeire, hangulatára való visszatekintés. Meghatározó színek lesznek a terrakotta, a zsálya és a mustársárga. Az akkoriban gyártott bútorformák is visszatérnek új változatokban szögletes lábakkal, legyen szó szekrényekről, kanapékról vagy asztalokról. A kárpitos bútorok jellemzői lesznek az erősen texturált szövetek. 

Mustársárga fotel

Homework szobák 

A home office gyerekek számára kialakított változata a homework, vagyis a "házi feladat" szoba. Az oktatás váratlan átállása és a jövőbeli kiszámíthatatlanság magával hozza azt, hogy a gyerekszoba fronton is újítsunk. Az osztálytermi tanítást időnként felváltja az online oktatás, ehhez megfelelő környezetre és infrastruktúrára van szükség. Ezeket a helyiségeket kiegészíthetjük további asztalokkal, intelligens táblával, szélessávú internettel, aljzatokkal, dokkolókkal. Idővel a homework room tanulószobává és otthoni irodává alakulhat. 

Tanulószoba, házifeladat szoba

Homework szoba

Visszatérés a hagyományhoz

Felértékelődnek a régi használati tárgyak, a masszív elnyűhetetlen bútorok. A tömörfa értékké válik, akár egy-egy felújított bútorról vagy új darabról beszélünk. A márvány, a bőr és az üveg minden formában az új trendek részét képezi. A lakástextilek között a gyapjú, a len vagy éppen a mohair lesz újra trend. 

Virágos függönyök

Lakberendezési trend a 70-es évek stílusában

Íves világos kanapé

Többfunkciós terek

Mivel a lakásunk falait nem tudjuk kitolni, a helyiségeket nem tudjuk megnövelni a helyiségek válnak többfunkcióssá. Ez bizonyos kompromiusszumokkal jár, ami megfelelő tervezéssel, praktikus és igényes bútorokkal tudunk ellensúlyozni. 

Multifunkciós szoba

Lakberendezés íves vonalakkal

A legtöbbet mostanában az ívelt háttámlájú kanapékkal találkozhatunk, amiket egyszínű, vastag és molyhos bútorszövettel árusítanak. Ez az ív az ülőbútorokon kívül más bútorokon is visszatér, a már említett tömörfa típusok esetében is. A célja a szögletesség lágyítása, a kellemesebb tapintás és nyugtató látványvilág. 

Íves fotelek zsiráf mintával

Íves gubó fotel

Natúr színű íves kanapé

Élet a szabadban 

A trendek a kültéri bútorok világában is megújulást hoznak. Elsősorban a kisebb méretű terasz garnitúrák választéka frissült, hiszen megnőtt a kereslet ezek iránt a bútorok iránt. Itt az élénk színekkel, mosható textilekkel, szőnyegekkel, mozgatható árnyékolókkal találkozunk. Mivel gyakori a közös összejöveteleken a főzés a kültéri tűzrakóhelyek kialakítása is trend lett. 

Világoskék kültéri bútor

Színes anyagok az ablakokon 

"2022-ben sok színt és mintát fogunk látni, a függönyök és az árnyékoló textilek világában. Ezek kulcsszerepet játszanak a tervezésben, mert nagy felületűek és valóban hatást tudnak gyakorolni a kedélyünkre. Legyen szó drapériáról, bútorszövetről, római rolóról, vagy fényáteresztő függönyről, a két-három színből álló változatok lesznek divatosak ebben az évben. 

Függöny természetes anyagból

A Pantone 2022-es év színe: Very Peri

A Pantone nemrégiben a "Very Peri"-t választotta 2022-es év színének . Merész kék, ibolya-piros felhanggal, a bútoroktól a dekorációig mindenben feltűnik majd ez az árnyalat. Így ha kedveled ezt a lilás árnyaltot, akkor használd a kiegészítők kiválasztásakor is! 

Very Pery az év színe 2022 Pantone

A márvány minták maradnak

Az új év színeiben megtaláljuk a márvány gyönyörűen erezett kék változatát ami nagyon jól illik a fürdőszobai fekete vagy réz csaptelepekhez. 

Kék márvány minta Marazzi

Fürdőszobai burkolat színezett betonnal

A betonos felületek még mindig izgalmasak, de a szürke színt a zöld és a kék árnyalatai váltották fel. A koncepcióban a természetes anyag és egy nyugtató szín fúzióját érhetjük tetten. 

Színezett beton burkolat fürdőszobába

Parafa padló a nyitott terű nappaliban

Felejtsd el a régi rossz beidegződéseket, a parafa padló visszatért, és jobb, mint valaha. Mivel  környezetbarát és fenntartható, valójában az egyik legfontosabb burkolattrend 2022-ben, és a natúr árnyalaton túl számos színben beszerezhető. A parafa természetes termikus tulajdonságokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy kiválóan alkalmas hőszigetelésre, és sokkal olcsóbb alternatívája lehet a  padlófűtésnek . Ezzel a változattal még a fűtésszámlánkat is csökkenthetjük. 

Parafa padló nappaliban

Kockás mintás szőnyegek 

A hetvenes évek hangulatát a kockás szőnyegek is tökéletesen közvetítik, főleg élénk színű változatban. Unalmas folyosók tökéletes vidám kiegészítője. 

Rózsaszínű kockás szőnyeg

Masni motívumok 

A masni és szalag motívumok szintén a trend egyedi újdonságai közé tartozik. Az egyenetlenség, a könnyedség és a játékosság üzenetét hordozzák ezek a kiegészítők. 

Masni minta

Hordozható lámpák

Nem csoda, hogy az akkus lámpák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A lámpák zsinórját mindig el kell rejteni, ráadásul akárhol nem is helyezhető üzembe. Ezt a problémát igyekszik feloldani a hordozható lámpák új generációja. Azon túl, hogy bármelyik helyiség bútorára elhelyezhetjük, a teraszra is magunkkal vihetjük. 

Hordozható asztali lámpa

Utazási ihlette tapéta

A világkörüli utak megszervezése most mindennél bonyolultabb feladat lenne. Az Arte Gitane kollekciója viszont képzeletben repít el minket egzotikus tájakra. Tibeti tigrisek, pálmák, szőtt kosarak Zimbabwéből és a gyönyörű olasz virágmező - csak néhány a merész minták közül.

Arte tapéta

Terrakotta kerámia dísztárgyak

A vörös vagy „barna” kerámiákat gyakran a durvább kerámiával társítják. Azonban mégis van bennük egyfajta finomság, ezekben a természetes felületekben a máz nélküli műtárgyakban, ami szerethetővé és újszerűvé teszi őket.

Terrakotta váza

Mázas kültéri burkolólapok

A hagyományos téglafallal kontrasztos, élénk színfoltot kölcsönző mázas külső burkolólapok szemet gyönyörködtető burkolati megoldást kínálnak a modern külső felületek számára. Kialakítása számos gyakorlati előnnyel is jár: tartós, kevés karbantartást igényel, és lenyűgöző, több mint 150 éves élettartammal számolhatunk. 

Mázas kültéri csempe homlokzatra