Betontárgyak, antik esküvői textilek, a jövő ízei:

A látogatók tizenöt vállalkozás kulisszái mögé tekinthetnek be, hogy képet kapjanak a háttérben folyó, az ötleteléstől egészen a megvalósításig tartó munkáról.


A Nyitott Stúdiók program célja, hogy az érdeklődők testközelből tapasztalhassák meg az alkotók mindennapjait. A designerek műhelyeikben fogadják a látogatókat, és kötetlenül beszélnek a háttérben végzett munkáról, a folyamatok szépségeiről, emlékezetes megbízásaikról, egyedi termékeikről.

A 2019-es Nyitott Stúdiók programon a divat, az építészet, a grafika, a gasztronómia és a kerámia kedvelői egyaránt felfedezhetik az érdeklődésüknek megfelelő stúdiót. A Balint Sara Bridalwear műhelyében megtudhatják, hogyan készülnek a környezettudatos, személyre szabott esküvői ruhák, melyeken a tervező régi csipkerészleteket, „textil-emlékeket” kombinál modern fazonnal.

Balint Sara Bridalwear

Balint Sara Bridalwear

BORIBIANKA is azon a helyszínen vezet be minket az ékszerkészítés aprólékos titkaiba, ahol különleges, exkluzív alkotásai születnek: kézbe vehetjük a finom részleteket megmunkáló szerszámokat, megismerhetjük, hogyan formálódnak az anyagok.

Bori Bianka

Bori Bianka műhely

Az ENIHORN showroomjában képet kaphatunk arról, hogy a márka tulajdonosa, Horn Enikő milyen kiváló olasz bőr alapanyagokkal, milyen tervezési folyamat keretében dolgozik gyönyörű táskáin, sőt a 2019-es őszi/téli kollekciót bemutató kiállítás is várja a látogatókat.

Horn Enikő Enihorn

Horn Enikő - Enihorn táska

A ma már kreatív stúdióként működő, eredetileg közösségi varrodaként induló PINKPONILO műhelyében mindent megtudhatunk az alapítók, Kudron Anna, Szabó Viktória és Burány Vera projektjeiről, tervezői-kivitelezői szemléletéről, a textil-újrahasznosítási problémákról. Sőt, nyitott varrónapot is tartanak. Pinkponilo Facebook oldala

Pink Pónikó

Izgalmas párhuzamot nyújt ezzel a stúdióval a Medence Csoport műhelye, amit ugyanígy hárman működtetnek, csak éppen férfiak: Gross András, Magyar Gergely és Terebessy Tóbiás. Használt molinókból gyártanak táskákat, ajándéktárgyakat, sőt bútorokat, installációkat is. Három napon keresztül műhelylátogatással és prezentációval várják nemcsak az újrahasznosítás szerelmeseit. Weboldaluk: www.medencedesign.com

Medence Csoport

A Tünde Ruzicska ceramic art & craft stúdióban Ruzicska Tünde keramikus-iparművész munkáival ismerkedhetünk meg azon a helyen, ahol ezek a gyönyörű tárgyak életre kelnek. Megtudhatjuk, hogyan készülnek a különleges kerámiák, melyek a hagyományt és a kortárs kísérleti törekvéseket vegyítik. Weboldal: www.tunderuzicska.hu

Ruzicska Tünde

Tünde Ruzicska ceramic art & craft

Góg Angéla, a GOGA FOOD DESIGN tervezője a GOGA STUDIO-ban elmondja, milyen a boldogság és a jövő íze, sőt „belekóstolhatunk” mások emlékeibe is. Komoly kutatómunka előzi meg, hogy a tervező megismerje az ízek és emlékek kapcsolatát, az ismerősség érzésével tudja ízesíteni az általa újragondolt ételeket, falatokat – erről hallhatunk tőle. 

Goga Food Design - Góg Angéla

Goga Food Design

A CraftBenson és a Borbás Építész Műterem közös irodájában a jelenleg zajló építészeti, belsőépítészeti projektekkel és azok hátterével ismerkedhetünk meg. A CraftBenson legutóbbi munkái között a Centrál Színház és a Herendi Porcelán Palota szerepel, a Borbás Építész Műterem pedig az Év Háza díjas lakóépületről, szociális és szakrális épületekről tud sok érdekességet mesélni.

CraftBenson és a Borbás Építész Műterem csapata

A beton kurrens anyag pár éve, nem véletlen, hogy két stúdió nyílt napján is találkozhatunk vele idén. A díjnyertes Logifaces logikai betonjátékot tervező csapatnál a látogatók megismerkedhetnek az iroda építészeti, belsőépítészeti és designtevékenységével, sőt a betonöntés rejtelmeibe is beavatják őket, a bátrabbak pedig ki is próbálhatják azt.

Logifaces alkotói

A VPI Betonnál szintén lesz erre lehetőség: ők a legjelentősebb hazai betonutcabútor-tervező és -gyártó vállalkozás. Kavics névre keresztelt kültéri ülőbútorukat számos nemzetközi designdíjjal jutalmazták. Most bepillantást engednek az üzem kulisszái mögé.

VPI Beton

A SAUNNA kollektiv belsőépítész-designstúdiónál megismerkedhetünk az alapítók, Bubla Ágnes, Bakó Zsófia és Zimmerer Erzsébet saját termékeivel is, és képet kaphatunk arról, milyen sokszínű projektekben − így például a Róza levesétterem vagy a Desszert.Neked desszertműhely kialakításában − vettek részt korábban.

SAUNNA kollektiv

Saunna kollektiv

A grafikai tervezés érdekességeiről több helyszínen is hallhatunk. Déri Enikő és Demeczky Nóra, a de_form stúdió alapítói egyszerű és erőteljes grafikai koncepcióikról, rendhagyó vizuális megoldásaikról beszélnek majd a látogatóknak.

De_Form Stúdió

De_Form Stúdió

Bemutatkozik a faraway design & meet service design agency is: a két csapat a brandépítés folyamatán vezeti végig a látogatókat, így például kiderül az is, hogy alakult ki a teljes vizuális arculat a Sziget tavalyi kampánya, a ’Love Revolution’ esetében.

Faraway design agency

Délutáni dj-szettekkel, prezentációkkal, frissítő ötletekkel és eredeti magyar ginnel várja az érdeklődőket a kreatív koncepciók készítésével, enteriőr-, arculat-, termék- és csomagolástervezéssel foglalkozó Graphasel Design Studio. A vidám csapat most költözik negyedik otthonába, ennek nyitóbuliján vehetünk részt.

Graphasel Design Stúdió

A DIGIC Pictures animációs stúdió a 3D-animációs és filmes VFX-világ élvonalában tevékenykedik: náluk készülnek például a legismertebb videójátékokat (Assassin’s Creed, Call of Duty, League of Legends, Final Fantasy) reklámozó animációs trailerek. Kivételes alkalom, hogy stúdiólátogatásra várják a videójátékok és a filmes világ iránt érdeklődőket. Bemutatják az animációs film készítésének különféle fázisait, az egyes feladatok ellátásáért felelős divíziók mindennapjait, és még a photoscan stúdióba is bekukkanthatunk.

Digic pictures

Digic pictures

A Nyitott Stúdiókról a 15 ezer példányban 200 helyszínen terjesztett ingyenes programfüzeten kívül a Design Hét Budapest weboldalán is lehet tájékozódni, ahol részletes ismertető található a programokról. A részvétel minden esetben regisztrációhoz kötött, és érdemes is időben biztosítani helyünket, hiszen rekordsebességgel telnek be a helyszínek.

A Design Hét 2019. október 4–13-ig országszerte több mint 250 programmal várja az érdeklődőket. Budapest mellett vidéki városok is bekapcsolódnak a rendezvénysorozatba: Debrecen, Eger, Győr, Pécs, Sopron, Veszprém is készül designprogramokkal. A tíznapos fesztivál kínálatát a workshopoktól a design túrákon át a kerekasztal-beszélgetésekig számos esemény színesíti. A részletes programot a designhet.hu oldalon lehet böngészni. A Design Hét Budapest védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, szervezője a Magyar Formatervezési Tanács.

A Nyitott Stúdiókról készült fotók Rácmolnár Milán munkái.

www.designhet.hu